Як у забудовника, пов’язаного зі Столаром, відбили 16 га на Оболоні

0

22 березня Київрада не продовжила оренду ще на десять років ТОВ “Архітектурно-будівельний альянс”.

На ласому шматку землі на Оболонській набережній мало розпочатися масштабне будівництво. Між затоками “Собаче гирло” і “Оболонь” вже скоро могли виростки висотки – житлові будинки, торгівельні площі, готельно-офісні приміщення та навіть спортивні зали. Про це говорить столичний депутат Костянтин Богатов.

Він розповідає, як ще у 2008 цю землю відвели ТОВ “Архітектурно-будівельний альянс” на десять років під будівництво житлового масиву. Місцеві жителі обурилися, збирали підписи за розірвання договору з забудовником.

І вже у березні 2015 році депутати Київради проголосували за розрив договору оренди. Причина – будівництво так і не було розпочато. Ділянку вирішили зберегти як зелену зону та навіть проголосували за створення на цій зеленій зоні парку.

Паралельно тривав процес, ініційований Дніпровською екологічною прокуратурою. Але  7 липня 2015 року, вона не змогла через суд розірвати договір оренди, за яким ТОВ “Архітектурно-будівельний альянс” має право забудувати ці 16 гектарів на Оболоні. Про це йдеться у постанові Вищого господарського суду.

Ще у господарському суді Києва Дніпровська екологічна прокуратура свій позов обґрунтовували низкою причин. По-перше, відсутність плану землеустрою і згоди попереднього землекористувача – “Київзеленбуду” на вилучення земельної ділянки. По-друге, забороною на забудову прибережної захисної смуги, та приналежністю земельної ділянки до зеленої зони міста, на якій не можна будувати житлові будинки та споруди, які не призначені для відпочинку.

Проте суду їх виявилось недостатньо. Мовляв, з практики Європейського суду з прав людини – навіть якщо громадянин отримав майно з порушеннями закону з боку владного органу, то позбавити його отриманого майна лише на цій підставі – неприпустимо. Визнавати договір недійсним можна тільки у разі доведення протиправної поведінки самого набувача майна.

Але дальше – більше.

У постанові Вищого господарського суду від 30 серпня 2016 року йдеться про те, що суд визнав недійсним рішення Київради про розірвання договору оренди 16,44 га на вулиці Прирічній із ТОВ “Архітектурно-будівельний альянс”.

У судовому засіданні його представники стверджували, що договір вони не порушували, а Київрада неправомірно розірвав договір в односторонньому порядку. Суд став на бік забудовника, мовляв, відсутність будівельних робіт не є підставою для розірвання договору. Такою підставою може бути використання орендарем ділянки не за цільовим призначенням – а таких доказів суду не надано.

Тож виходить, що договір вважався досі чинним.

Окрім того, за інформацію депутата Богатова, згадане рішення про створення парку не опубліковано і не вступило в силу.

“Та й взагалі департамент земельних ресурсів КМДА як би не знає про суди, як би вважає договір розірваним і тому не подав депутатам земельної комісії стандартну довідку – інформацію про те, що його десятирічний термін закінчується 28 березня 2018 року, тобто через тиждень і Київраді потрібно приймати якесь рішення!”, – говорить Богатов.

“А це означає, що ніхто не повідомив забудовника про небажання міста продовжувати договір оренди і через місяць він автоматично продовжитися на десять років. Тобто вся боротьба людей була марною”, – додає він. – З урахуванням того, що за цим питанням явно стирчать вуха видних забудовників і деяких оболонських депутатів дуже просимо громадської підтримки. Як і у випадку з “церковним гектаром” і “офісним центром Братислава” тільки консолідована позиція Громади Оболоні дозволить їй відстояти свої інтереси”.

Тож депутати Костянтин Богатов та Тетяна Меліхова підготували проект рішення “про не продовження договору оренди”. І вже сьогодні земельна комісія розглянула його та підтримала. Пізніше питання було винесена й на сьогоднішню сесію.

Депутати підтримали проект Богатова та Меліхової.

Як повідомляє сайт “Наші Гроші”, власником компанії “Архітектурно-будівельний альянс” щонайменше до середини 2015 року було ПАТ “Позняки-Жил-Буд” Артура Мхітаряна, сина екс-нардепа від Партії регіонів Нвера Мхітаряна.

Але на час судового процесу у 2016 році засновником «Архітектурно-будівельного альянсу» значиться ТОВ “Бліц Фарт”. Його власник – Дмитро Лимар. Він у 2014 році очолював виборчий штаб кандидата у президенти Петра Порошенка у Ставищенському районі на Київщині. У 2010-2014 роках Лимар був головою Ставищенської райдержадміністрації.

Цікаво, що на момент ухвалення рішення Київрадою у 2008 році співвласників “Архітектурно-будівельного альянсу” був Юрій Тацій. У квітні 2016 року Тацій став в.о. директора Департаменту містобудування та архітектури Київської міськдержадміністрації. Пропрацював недовго, був звільнений 17 червня 2016 року через земельних скандал.

У 2007-2012 роках Юрій Тацій був помічником нардепа Вадима Столара на громадських засадах. ЗМІ називають Столара смотрящим по Києву та господарем столиці. У 2015 “Українська правда” повідомляла, що Вадим Столар очолив київський міський штаб блоку “Петра Порошенка” на місцевих виборах і займався Віталієм Кличком як кандидатом у мери Києва.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539