Канікули у музеях: п’ять підказок

0

Пізнати Шевченка чи художнє мистецтво Сходу, навчитися писати писанки або відкрити для себе стародавній Київ – столичні музеї готові до зустрічі зі школярами під час весняних канікул. Виявляється, у багатьох з них існують цікаві дитячі програми – екскурсі, квести, майстер-класи.

Аби зустрітися з мистецтвом, доторкнутися до археологічних розкопок чи кілька годин розписувати воском під час шкільних веснах канікул, треба лише знайти для цього місце. “Громада Київщини” звертає на кілька з таких.

У пошуках скарбів історичного музею

За таємницями сюди можуть приходити діти, починаючи з другого класу. Для найменших школярів, наприклад, музейники пропонують інтерактивну екскурсію з елементами квесту про давній Київ. У формі гри їм розкажуть, де знаходився Княжий град, височіли палаци княгині Ольги та Володимира, перша християнська кам’яна церква Богородиці – Десятинна. А ще про таємниці давніх язичницьких часів. Звісно, найкмітливіших чекає винагорода.

Трохи доросліші діти можуть розгадувати “таємницю дружинного скарбу”, доторкнувшись до справжніх археологічних розкопок.

Старшокласникам та студентам пропанують квест “Код героїв”. Цікавий він буде й для родинного відвідування Національного музею історії України.

“Це командна гра, що допоможе учасникам самостійно дослідити експозицію музею, дізнатися нові для себе історичні факти, розкрити таємниці. Отримавши завдання від працівника музею, дві команди розпочинають змагання, шукаючи в кожному із залів музею потрібні експонати та відповіді на питання. Учасники мають зібрати кодові числа, за допомогою яких на фініші вони дізнаються, що є справжніми цінностями українського народу, які формувались протягом століть. Кількість учасників передбачена від 4 до 30 чоловік. Команда-переможець отримає призи”, – розказують у музеї.

Привчити за Західного та Східного мистецтва

Зацікавити як найменших, так і старших дітей мистецтвом намагаються й у Музеї Ханенків. Музейні працівники розробили кілька програм для кольорів. Спочатку вони пропонують відвідати спеціальну дитячу екскурсію по залам або західного, або східного мистецтва, а потім взяти участь у квесті в оточенні творів мистецтва давніх епох.

Ось приміром що таке квест “Шукачі в музеї”. Здавалось би, це лише сім нескладних запитань, але саме вони зроблять ваше знайомство з творами мистецтва активним та, навіть, азартним.

“Це гра на уважність і спостережливість, вміння помічати деталі та впізнавати символи. “Шукачі” – це наш ханенківський варіант суперпопулярної в світі музейної забави в форматі “полювання” – scavenger hunt”, – пояснюють у Музеї Ханенків.

Ї не можна не згадати про бонус – невеличкі призи наприкінці гри.

До того ж цікаво знати, що кожної неділі вхід до музею Ханенків для школярів – безкоштовний.

Розповіді про Тараса Шевченка

Погратися дозволяється і у столичний музей Кобзаря. Відпочити на канікулах можна за допомогою екскурсії з використанням гри-квесту “Карта Шевченкових пригод”. Він для учнів 3-6 класів.

“Квест побудовано у вигляді книжки-карти, – пояснюють музейники. – Кожній залі експозиції відведена окрема сторінка, що зменшує можливості плутанини у дітей”.

Якщо ваші діти старші, то вони можуть помандрувати разом з поетом.

Тематична інтерактивна екскурсія “Тарас Шевченко – мандрівник” для учнів 6-9 класів Ця екскурсія відкриє для дітей світ мандрів ХІХ століття, познайомить їх із новими термінами, місцями, способами пересування. Можна роздивитися географічні карти та натуральні мінерали.

Чи не найцікавішою мандрівкою для прихильників ботаніки є екскурсія – “Рослини у творчості Тараса Шевченка”. Вона за допомогою гербарієв та рослинного лото розкаже про різноманітний рослинний світ, який відображено в творчості Шевченка.

Писанкарство до Великодня

“Писанка – невід’ємний атрибут Великодня. Тисячі років традиції закладено в ній. Писанкою вітали зі святом, дарували на знак побажання здоров’я, краси, сили, врожаю; застосовували як запобігання від стихійного лиха; лікували хвороби. Писанку закопували в землю на ниві, щоб хліб був повний і не вилягав, підкладали під вулик, аби безкінечно роїлися бджоли. Писанками прикрашали оселю, їх підвішували біля образів як оберіг”, – говорять у Музеї Івана Гончара.

Там традиційно до Великодніх свят влаштували серію майстер-класів з писанкарства. Уроки (для дітей від 5 років) відбуваються за попереднім записом щочетверга та щосуботи. Під час їх можна навчитися не лише розписувати писанок за допомогою свічки, воску та писачка, а й дізнатися про традиційні орнаменти та колорит, зміст закодованих символів та регіональні особливості писанок.

Доторкнутися до природи

У Національному науково-природничому музеї програм спеціальних дитячих квестів нема. Натомість заплановані цікаві практикуми.

Наприклад, “Хімічна лабораторія: твої перші досліди”. Діти можуть не лише одігнути білі халати лаборантів, але й взятися до роботи – експериментувати.

“Ми не обіцяємо фокусів та вистав. Це буде занурення у світ хімії, – обіцяють у музеї. – Познайомимось з будовою атомів, основними хімічних елементів та класами сполук. Дізнаємось, як відбуваються хімічні реакції, приготуємо найдешевші в світі індикатори, побавимось зі щільністю рідин, реакціями нейтралізації та іншими цікавинками. Окрім того, ми закладемо хімічний сад за перетворенням у якому діти зможуть спостерігати вже вдома”.

Як варіант пізнавального відпочинку – подія “Павуки: книга рекордів”.

“Населення нашої планети – понад 7,5 мільярдів людей. Здається, це велика кількість. Але павуків – значно більше. Де би ви зараз не читали анонс нашої демонстрації – за кілька метрів обов’язково є павук. Оскільки у нього скоріш за все вісім очей, то цілком ймовірно, він дивиться на вас, – розповідають у музеї. – І ми не нагнітаємо, а вважаємо, що цих неймовірних істот слід дослідити у цікавій компанії”. Трьох них можна буде побачити у музеї.

Організатори практикуму обіцяють розповісти, які є найбільші та найменші павуки, як вони плетуть павутину, чому не потрапляють у власне мереживо пасток. А ще: що й скільки вони їдять, чи загрожують людині, чому ц них не буває 16 очей, хто з них найшвидший, найвигадливіший мисливець?

Усі контакти – шукайте на офіційних сайтах музеїв, дзвоніть та дізнавайтеся більше!

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539