Бучанці можуть відкликати 3 депутатів за прогули

0

До кандидатів на відкликання потрапили два “свободівці” Окоєв та Животовський. Обидва вони перебувають на службі в АТО. Скласти повноваження, щоб зайшли їхні партійні соратники, – відмовляються.

Виборці можуть позбавити мандату депутата “Нових облич” і члена регламентної комісії Черненка. Представниця БПП Хуторянська, яка ходить на мітинги і підтримує мера Федорука, стала прогульницею.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можнапозбавити мандату (ст. 37, ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”).

У раді три кандидати на відкликання

Депутат від “Свободи” Іван Окоєв кандидат на відкликання через пропуски засідань сесій та комісій. Свої пропуски він пояснює так:

Поєднання військової служби та депутатської діяльності має свої складнощі. А регулярні поїздки в прифронтову зону відображаються на відвідуванні пленарних засідань сесій міської ради, а особливо на відвідуваності засідань постійної депутатської комісії. 2017 – це перший рік військової служби. Необхідний був час, щоб адаптуватись до такого режиму. На майбутнє буду виправляти цю ситуацію”, – додає Окоєв.

До кандидатів на відкликання за кількістю пропусків засідань бюджетної комісії потрапив однопартієць Окоєва, один з “кіборгів” Донецького летовища, який до цього часу захищає Україну на Сході, Олександр Животовський.

Його показники порівняно з минулим роком майже не покращилися.

На запитання про пропуски Животовський відповів, що причини ті самі, що й минулого року, – служба в зоні бойових дій.

Журналісти поцікавилися, чи не планує Животовський скласти мандат, щоб у раду пройшли ті, хто буде ходити на сесії та комісії й становити реальну опозицію для міського голови Анатолія Федорукаякому прокуратура вручила підозру.

По-перше, реальність опозиції не визначається кількістю сесій. А рай для Федорука настав тоді, коли прийшли лиш три депутати від “Свободи”, а активісти не спромоглись провести хоч когось в раду через те, що так і не спромоглись визначитись між собою”, – переконаний Животовський.

Зауважимо, що в депутатів представницька функція в раді, їхня задача ходити на сесії та комісії й доповідати громадськості про виконану роботу. Якщо депутати не справляються з цими функціями, вони можуть скласти мандат, а на їхнє місце по списку зайдуть колеги з їхньої ж партії, які мають більше часу для відвідування сесій та комісій.

Кандидатом на відкликання через пропуски засідань регламентної комісії став депутат від “Нових облич” Олег Черненко.

В мене немає можливості з вами спілкуватися”, – відповідає журналістам Черненко на питання, чому пропускав засідання.

На уточнююче питання відповідає, що дуже зайнятий.

Черненко погіршив результати відвідування комісії, порівняно з 2016 роком. Тоді свої пропуски він пояснював тим, що на комісію його запрошували за дві години до її початку.

Замість двох депутатів “свободівців” по списку можуть зайти в раду Ігор Кобизський та Костянтин Руденко, якщо партія прийме таке рішення.

Громадський рух ЧЕСНО нагадує громаді Бучі процедуру відкликання депутатів місцевих рад.

Місце прогульника Олега Черненка може зайняти лікар-стоматолог приватної стоматологічної клініки “Посмішка” Ігор Жовтан.

Чому депутати прогулюють?

Згідно з методологією Громадського руху ЧЕСНО, прогульниками вважаються ті депутати, які пропустили від 25 до 50% засідань.

Депутат Олександр Кравчук (“Партія захисників Вітчизни”), який працює неврологом в Бучанській поліклініці, скаржиться, що на позачергові сесії не ходить через неможливість відпроситися з роботи.

Тільки одна причина – я був у відпустці, а 2 сесії позачергові пропустив, про які мені повідомили вранці. Я лікар, у мене прийом. Майже у всіх випадках позачергові сесії я пропускаю, я прошу, щоб хоча б за кілька днів мене попереджали про позачергову сесію. Іноді посеред прийому телефонують і кажуть, що сесія – я що повинен залишити 20 людей, які записалися до мене на прийом?”, – коментує свої пропуски Олександр Кравчук.

Варто нагадати, що для депутатів місцевих рад не передбачено законодавством поважних причин для пропусків сесій та комісій.

Депутатка від партії “Нові обличчя” Олена Березинець каже, що завжди ходить на сесії, тому що перебуває на пенсії але в 2017 році у неї були причини, чому вона пропустила засідання:

У мене померла рідна сестра – я їздила в Росію на похорони. Була там деяких час, бо це ж рідна сестра, допомагала з оформленням…

Депутат від “Батьківщини” Музафар Османов потрапив до числа прогульників через пропуски засідань комісії з питань децентралізації. У порівнянні з попереднім роком показники Османова значно погіршилися. Якби політик пропустив ще одне засідання, він би потрапив до кандидатів на відкликання.

Коли є можливість, я відвідую засідання, по-різному буває. Буває прихворів, буває по роботі не можу прийти. Я повідомляю голові комісії, кворум завжди є”, – розповідає, чому пропускав засідання Османов.

Засідання регламентної комісії прогулювала депутатка від БПП Ніна Хуторянськаяка підтримує на мітингах мера Бучі Анатолія Федорука.

Як відомо, прокуратура підозрює Федорука в перевищенні службових повноважень та розкраданні земель лісового фонду.

Була на лікарняному, лікувала спину, це було в літній період. Лікування було три тижні. А потім ще повторювалося. У мене було зміщення спинних хребців. Більше ні з яких причин я не пропускала. Я навіть у відпустку не їздила”, – коментує пропуски Хуторянська.

Засідання бюджетної комісії пропускав депутат від “Партії захисників вітчизни” Руслан Данюк:

Операцію мені робили, були складні питання… Були проблеми зі здоров’ям. Але в цьому році вже все добре – я буду ходити”.

Зауважимо, що депутат Андрій Подкідишев (“Партія захисників Вітчизни”), який був єдиним депутатом ради, хто у 2016-му році потрапив до кандидатів на відкликання, покращив свої показники після минулорічного моніторингу ЧЕСНО й у 2017 році не потрапив навіть до числа прогульників.

За 2017-й рік депутати Бучанської ради не написали жодного запиту.

Громадський рух ЧЕСНО вже проаналізував відвідування засідань сесій та комісій депутатами Гостомельської та Ворзельської селищних рад.

Ірпінська рада попри обіцянки бути прозорими досі не надала ЧЕСНО дані для аналізу — запит через “Доступ до правди” був надісланий більше місяця тому.

Авторка: Олена Жежера, для ЧЕСНО

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539