“Сезон” пожеж розпочато: під Києвом – 250 загорянь. Диміло й на Оболоні

0

“Рекордсменом” стало передмістя. Найбільші площі займалися у Києво-Святошинському районі – усього 46 пожеж на 33 га, в Ірпіні – 27 пожеж на 18,7 га, поблизу Вишгороду –  24 пожежі на 21,5 га.

“Відвела сина до садочку і спустилась до озера Йорданського, – розповідає жителька Оболоні Марія Живіна. – Дивлюся – горять очерет і нікого поруч. Не маючи великого досвіду, просто почала кидати у вогонь каміння, топтати взуттям. Думала, епіцентр вогнища один, але виявилося, ні. Дим валив з берега, десь ближче до проспекту Степана Бандери. Приїхали пожежники, загасили. Мені би затоптати це не вийшло – дуже багато вогню”.

“Пройшлась навколо усього озера, побачила – підпали всюди. Хтось систематично йшов і робив це. Поки пожежники гасили в одному місці, а я втоптувала в іншому, по той бік озера з очерету валив ще дим. Розмовляла з рибалками, ніхто конкретно не бачив палія, але ходять там всякі, хто ж устежить. Можливо, це зробили мисливці за міддю або якісь міські ненормальні, які вважають, що роблять благо, підпалюючи очерет. Але ж це місце поселення качок і відкладання яєць. Птахи дуже кричали, до речі, коли горіло там. Чайки металися. І заспокоїлися, коли пожежу загасили”.

“При спалюванні трави завдається шкода екосистемі, гине флора і фауна, забруднюється повітря. Випалювання призводить до збіднення рослинності, підвищення кислотності і зменшення родючості ґрунту. Тварини, комахи і навіть птахи, які живуть в сухій траві або на поверхні землі, гинуть при трав’яній пожежі. Просимо людей не бути байдужими до природи”, – пояснюють у ДСНС Київської області.

Рятувальники констатують: за три вихідних дні, з 7 по 9 квітня, в області відбулося 253 пожежі на загальній площі 176 га. Вони виїжджали на гасіння трави в кожному районі.

У ДСНС кажуть, що найчастіше причина таких пожеж – людський фактор: кинутий недопалок, непогашене багаття від шашликів, або просто дитячі пустощі.

Фото – фб Маруся Живіна

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539