Озеро Качине на Позняках засипають піском – відновлюється будівництво?

0

“Сьогодні зранку знову почали засипати Качине озеро. Екскаватор похапцем попрацював та бігом поїхав – ніхто не встиг відреагувати. Але, судячи зі всього, це може бути нова тактика забудовника по знищенню озера – наскоками надсилати техніку і проводити роботи. Нишком. Вчора на місці була поліція та дарницький благоустрій – чий пісок та хто проводить роботи встановити не змогли. Прохання до мешканців прилеглих будинків, які мають можливість пильнувати ситуацію на березі озера з боку Григоренка, терміново повідомляти про приїзд техніки”, – написав у фейсбуці адміністратор групи Оборона Позняків-Осокорків від тотальної забудови.

Виявляється, за день до того вантажівки насипали на край озера вісім машин піску з будівельним сміттям.

“Засипка природної водойми – це злочин”, – говорить активіст Сергій Куценко. Він ранком підійшов до водія екскаватора, аби з’ясувати, яку організацію той представляє. Виявилося, що “Київенерго”.

З відео, відзнятого Куценком, видно, що у озері утворилась піна, а у воді багато піску. Коли Куценко сказав, що буде викликати поліцію, екскаватор поїхав.

“Під прикриттям робіт “з укріплення” теплоцентралі планується засипання п’ять метрів берега озера. Це при тому, що рік тому ж роботи з проведення цієї мережі закінчились, і навіть було засипано ґрунт під газон”, – говорить Вікторія Бегаль.

Озеро Качине на перетині вулиць Здолбунівської та проспекту Григоренка – одна з гарячих точок на мапі Києва.

23 грудня 2014 року в КМДА влаштували конкурс із залучення інвестора до будівництва на земельній ділянці. Перемогу отримало КП “Житлоінвестбуд-УКБ”. Далі Київрада вирішила надати КП “Київське інвестиційне агентство” земельну ділянку площею 1,87 га у постійне користування для громадської та житлової забудови. Тобто ця територія фактично перетворилась на приватну власність. Розпорядження про результати конкурсу підписав мер Кличко. У документах йшлося, що у майбутні будинки мають засилитися й потерпілі від діяльності групи компаній «Еліта центр». Але потім з’ясувалось, що ошуканим вкладникам мали надати лише 8% збудованого житла, інші 92% віддати на продаж. Про це більшість депутатів, які голосували й не знали.

Навесні 2015 року забудовник почав підготовчі роботи до будівництва та взявся засипати водойму. Але далі роботи не пішли – бо екологи та місцеві жителі стали на захист водойми.

Інвестор та підрядник почали сперечатися. Як позивач до суду виступив підрядник – КП «Київське інвестиційне агентство». Вимагав стягнути з захисників озера майже 200 тисяч гривень за те, що вони нібито затримали на десять годин роботу будівельної техніки та знищили паркан буд майданчика. Нині серед відповідачів є, зокрема, і Сергій Куценко, і Вікторія Бегаль.

12 серпня 2016 року по клопотанню Київської прокуратури №2 Дарницький райсуд заарештував земельну ділянку на розі вулиць Здолбунівської та Тепловозної. Окрім того суд заборонив будь-які дії по знищенню або перетворення цього водного об’єкта.

Важливо розуміти, що інвестор, до якого дослухалися столичні депутати наполягає: що будувати хоче не на місці природного озера, а котловану, куди назбиралось дощової і ґрунтової води.

У місцевих активістів своя правда: за допомогою старих карт доводять – озеро було тут і сто років тому. Це підтверджують висновком Національної академії аграрних наук України. У ньому йдеться: “Самий факт існування цих водойм до початку господарського освоєння цієї території свідчить про те, що всі вони мали природне походження”.

Щодо вранішнього інциденту, то місцеві активісти викликали поліцію. За годину приїхав патруль. Активісти написали заяву.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539