Збір пластунів у Боярському лісництві – Свято весни і здоров’я (ФОТО)

0

26-28 травня у Боярському лісництві майже 700 пластунів Київщини провели Свято весни: територія здоров’я.  Пластуни таборували у лісі три дні, наймолодші групи долучились у понеділок. Організатори подбали про цікаву програму для пташат, новаків та їхніх батьків.

Для найменших пластунів – пташат – організували окреме дозвілля. Після урочистого відкриття табору малеча заспівала пластівських пісень та розгорнула державний прапор.

“Коли чую, як пташата виконують свою пісню, сльози стають в очах. “Маленькі наші ніжки, та знають свою путь на службу Україні: як виростуть – підуть”. В умовах війни ці слова мають неабияке значення. Радий, що мої сини змалку потрапили у Пласт і для них слова “любити Україну” ніколи не будуть порожніми.  Пласт – це в першу чергу патріотичне виховання”, – каже Олександр Думанський, батько двох пластунів.

Згодом діток розбили на 8 команд для проходження квесту “Здоров’я”. Діти до 6 років вчили, яка їжа є корисною. Малюки самостійно відбирали продукти, які шкодять здоров’ю, як то чіпси, газовані напої, солодощі.

Пташата сортували корисну і шкідливу їжу, щоб розуміти, що можна купувати і споживати.

Також діти аналізували своє дозвілля і визначали, що корисне для здоров’я – велопробіги, гра в м’яча, а що може нанести шкоду – надмірне користування гаджетами і т. д.

Дітям пояснювали,  у чому користь спорту. Далі кожне пташа мало змогу провести руханку й показати свої вправи для інших пташат та дорослих.

На одній з локацій діти мали пролізти через натягнуті між деревами мотузки. Усі пташата показали неабияку витримку, дехто встигав 2-3 рази пройти смугу перешкод.

Також діти вчилися правильному розпорядку дня. Малюки всі як один казали, що спати треба лягати о 9, і не забувати чистити зуби.

На кожній локації команда отримувала стікер та літери, які зрештою утворили на квест-мапі слово “Здоров’я”.

Далі пташата танцювали та співали.

Пласт, це в першу чергу велика спільнота, об’єднана цінностями. Організатори докладають чимало зусиль, щоб усім було цікаво і корисно.

“Щоразу для мене диво – діти, підлітки, дорослі – всі разом мають щось одне спільне, дуже об’єднуюче і надихаюче. Коли є “своя” мова, свої люди, коли пропозиції гри, фану не викликають байдужого “а навіщо?…”. Це місце, де, можливо, працюєш і втомлюєшся, але насправді – відпочиваєш душею”, – ділиться враженнями Ольга Юрчишин, мама трьох пластунів.

Значно насиченішою була програма для новацтва – це пластуни віком від 7 до 11 років. Діти брали участь у змагах, грали в ігри, вивчали пластові пісні.

Загалом новаків було кілька сотень і кожен разом з своїм виховником міг мати додаткову індивідуальну програму.

Пластуни-підлітки оселилися в Боярському лісництві на кілька діб. Це юнаки (пластова назва) і вони уже таборують без батьків. Самостійно монтують намети, готують їжу, проходять тренування та випробування.

Пластові курені розбили свої намети.

Тут діти пораються самостійно без допомоги дорослих.

Батьки відзначають, що після перших же пластівських заходів діти стають більш самостійними й відповідальними. Знають, як правильно спакувати наплічника, випрати одяг, зібрати необхідні речі для походу, розбити намет, розвести ватру.

 

“Я давно мрію в своєму селищі Коцюбинське відродити пласт. Для цього треба виховники – і це реальна проблема. Дітей набагато більше, аніж можуть взяти виховники. Часто мами або татусі йдуть у виховники для того, щоб залучити своїх дітей до Пласту. Навіть якщо батьки не є і не були пластунами – вони все одно можуть пройти навчання і виховувати пташат чи новаків. Тому наразі треба знайти в селищі тих, хто зможе розвивати пластунський рух”, – каже журналістка Ірина Федорів, яка приїхала на Свято весни зі своїми дітьми.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539