Як волонтери організували в Коцюбинському “Парк професій” для дітей

0

Знайомтеся, це Валерія Сокотюк. Вона пішла в 8 клас. На жодному Дні захисту дітей вона не святкувала. Стандартно, поки всі гуляють і дивляться святковий концерт вона малює аквагрим для малюків і збирає гроші. Кошти їй потрібні не для себе.

На питання, на що збираєш цього разу, дитина пояснює, що кошти потрібні на папір для селищної ради. За 4 години роботи вона заробила на 3 пачки паперу.

Після її аквагриму у “Парку професій”, який волонтери організували для дітей Коцюбинського, з’явилася ось така ведуча Hello Kitty у Телебусі Суспільного.

Для того, щоб талановиті діти змогли виступити на селищі – довелося волонтерам вкотре збирати на сцену кошти. Так було і минулого року. 5 тисяч назбирали і діти виступали на сцені.

Звісно, оренда сцени коштує значно більше. Мешканка селища Ярина Солнечная, яка виручає громаду не раз, домовилася, щоб для Коцюбинського дали її за такою подарунковою ціною. І діти виступали, а батьки дивилися на своїх талановитих дітей.

Для дітей важливо відчувати, що їхні таланти поціновуються, а сцена дає їм відчуття того, що виступ дійсно серйозного рівня.

На святі  було понад 300 дітей.

До свята працівники селища взяли свої профспілкові кілька тисяч гривень і замовили дітям кульки по собівартості у мешканця селища Владислава Журавля, який постійно допомагає в організації свят.

Запаси кульок і декорації для сцени зайняли все приміщення селищної ради, де колись відбувалися сесії.

Кульки Журавля декому навіть смакували.

Діти дивилися, як виступають їхні однолітки.

Після концерту всі охочі мали можливість піти до “Парку професій”, де на них чекали військові, пожежники, поліціянти, кінологи, телевізіники.

Військова частина вчила всіх охочих збирати і розбирати зброю.

Це цікавило не лише хлопців, а й дівчат.

Знайомтеся, це пожежник Кирил. Йому видали амуніцію й він пішов на бойове хрещення – боротьбу з вогнем.

Діти брали рукави і гасили пожежі за допомогою працівників ДСНС.

Поки одні діти гасили пожежу, інші бігали під бризками води і так розважалися.

У цієї локації Парку професій була ще одна відповідальна місія.

Працівники ДСНС поливали парк, на полив якого депутати Коцюбинської ради не забюджетували жодної копійки.

Вода закінчувалася кілька разів, тож пожежники їздили на дозаправку.

Тим часом на підмогу за відсутності води готувалася молодша бригада пожежників з вогнегасниками.

Працівниця правоохоронних органів Вєсна показувала дітям свого колегу-собаку, який допомагає їй в розкритті злочинів.

Правоохоронці показували, як собаки виконують команди.

Собаки без проблем підпускали дітей і давалися гладити.

У поліцейській машині діти могли включити сирену.

На цю професію була черга охочих.

Дітей вчили користуватися системою для внутрішніх сповіщень та гучномовцем.

Подібні заходи суттєво покращують імідж поліції в суспільстві.

До телебусу Суспільного теж стояла черга.

Поки одні стояли в черзі, інші освоювали ПТС телевізійників з іншого боку.

Той, хто потрапив до середини, тренував прямі включення як ведучий.

Некнопковий телефон викликав щирий подив.

За тиждень до цього в селище на запрошення селищної ради приїздив книжкобус.

Молодші класи ліцею мали змогу провести тут інтерактивні уроки.

Працівники ради, розуміючи, що бюджету на святкування депутати на зеклали, домовлялися за те, щоб приїхав Книжкобус, Телебус та працівники правоохоронних органів й ДСНС.

Після свята діти розважалися з аніматорами, яких замовила одна з аптек.

Депутатка Наталія Пилипенко отримала наприкінці свята звання “найсолодший депутат”. Вона як волонтер 5 годин вперше крутила солодку вату і наприкінці свята була в ній вся.

Пилипенко збирає таким чином кошти на ремонт свого будинку. Їй допомагала Людмила Мирончук, яка зазвичай збирає кошти для допомоги тваринам, а також діти родини Циганенків та син Пилипенко.

Допомагав і син працівниці ради Тетяни Бондар.

Волонтери, до речі, зрозумівши, що депутатська більшість не буде давати бюджетні кошти на розвиток селища і культурні заходи,  скинулися і придбали апарат солодкої вати і батут, щоб так збирати кошти на маленькі соціальні проекти в селищі.

Працівники бібліотеки робили з дітками квіти для обрамлення карти миру України та голубів миру.

За кілька годин після майстер-класу з працівниками бібліотеки вся Укрїна була заквітчана.

Саме це місце використовували як фотозону.

Майстер-клас з мотанкарства проводили пластунки з Києва. Одна з них жила в Коцюбинському і свого часу тут проводила зайняття для пластунів, які варто було б відновити.

Також була локація, де робили голубів миру.

Та орігамі-лотоси.

Працівниця ради та Голова коцюбинської ТВК Людмила Демченко придумала ідею на мільйон, реалізація якої коштувала пару сотень гривень – дерево побажань.

Хтось побажав Коцюбинському волі.

Кожен охочий міг підійти, намалювати свою руку і написати на ній побажання. Батьки мали можливість подивитися, що замовляють діти – собак, мавп, хом’яків. Хтось мріє стати балериною, хтось бажає, щоб всі були відміниками.

До столу, де малювали руки для дерева побажань навідалася і селищна голова Ольга Матюшина.

Вона теж залишила напередодні бюджетної сесії побажання. Хоче, щоб депутати прийняли бюджет і волонтери не мали б своїми силами і коштами організовувати всі свята в селищі для дітей.

Дерево з побажаннями дітей працівники селищної ради забрали, щоб повісити в раді.

Шановні депутати, може Валерія Сокотюк наступного Дня захисту дітей зможе відчути, що дорослі організували свято і не треба збирати гроші на папір для ради? Може батьки дітей зрозуміють, що таланти їхніх дітей влада цінує і може виділити з 30 мільйонів, які їсть інфляція, пару тисяч гривень на сцену…

Може для ремонту будинку Вашій колезі-депутатці Пилипенко не доведеться крутити 4 години солодку вату, а для того, щоб в селищі були лед-ліхтарі іншій депутатці Олександрі Куцан не треба буде фандразити кошти і самій їх майструвати з каністр?

Може 4 червня після Дня захисту дітей настане День Здорового Глузду і бюджетні кошти запрацюють на громаду?

Законотворці мали б подбати про те, що у разі систематичного і тривалого саботування прийняття депутатами бюджету, мерам населених пунктів надавався б мінімальний бюджет у розмірі до 5-10 % на рік, яким би мери могли розпоряджатися для того, щоб оплатити електроенергію та закрити інші витрати.

Коцюбинську селищну раду вже не раз відключали від світла і під загрозою відімкнення вуличного освітлення.

Ми ті, хто організовує останні три роки свята для дітей на голому ентузіазмі хочемо, щоб з бюджетних коштів були виділені гроші на святкування Дня селища, Нового року та ін. Видається так, що депутати можуть лічити ялинкові іграшки та новорічні подарунки, а при цьому відмовляються з бюджетних коштів фінансувати розвиток культури в селищі. Що може бути важливіше, ніж інвестиція в майбутнє – наших дітей?

Ми назбирали менше 300 доларів у волонтерів і провели свято. Невже в бюджеті у майже 30 мільйонів гривень немає і гривні для проведення Дня захисту дітей, Дня селища, Дня Святого Миколая, Нового року?

Авторка: Ірина Червінська, Начальник планово-еколомічного відділу Коцюбинської селищної ради

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539