Люди і тварини: Як безпритульні коти й злодії збори мешканців будинку провели

0

На Виноградарі в Києві відкрилася гаряча комунально-котяча точка. Три дні поспіль на проспект Свободи, 34 приїздить патрульна поліція вирішувати конфлікти між зоозахисниками-волонтерами та головою ЖБК нашого будинку Василем Карпенком.

Зоозахисники стверджують, що Карпенко навмисне замурував кілька котячих сімейств у підвалі будинку. Голова ЖБК каже, що залишив котам вихід з одного боку будинку, а з іншого заклав вікна цеглою від злодіїв.

Злодії на збори чомусь не прийшли, але напередодні вкрали з підвалу мідний багатожильний “укртелекомівський” кабель, чим залишили без стаціонарних телефонів мешканців будинку.

Поліція злодіїв ще не знайшла, щодо котів попередила, що замуровувати їх не можна, а на самі збори махнула рукою і поїхала геть.

Зараз я пишу про це з іронією, бо для мене вирішення всіх названих проблем очевидне, але на самі “збори” без сліз дивитися було неможливо. Купа взаємних звинувачень і образ. Ніхто не хоче нікого слухати і всі хочуть покричати. Склалося враження, що люди вирішили зняти напругу за весь робочий тиждень.

Коли всі досхочу накричалися, поліція поїхала геть, досягли такого-якого консенсусу, який був очевидний від самого початку. Усі ж насправді хочуть добра і для сусідів, і для безпритульних тварин.

Мене особисто і насмішили й обурили водночас репліки від декого з сусідів з підозріливими авансом осудливими поглядами: “Серьожа, ти за нас чи за них?” Прикро, що люди відразу розділяють інших на “ваших і наших”, забуваючи, що правда десь посередині і є ще закон і здоровий глузд.

Поліція оглядає замуровані продухи

Замуровувати підвал чи ні?

Це питання навіть так ставити не можна з однієї простої причини – є Державні будівельні норми (ДБН), згідно з якими технологічні вікна в підвальному приміщенні виконують роль вентиляційних продухів.

Іншими словами, у підвалі має вільно гуляти свіже повітря, щоб не скупчувалася волога, щоб не з’явився грибок, щоб не накопичувалися шкідливі гази. У нашому будинку таких продухів 22. Вони мають бути рівномірно розміщені по периметру будівлі. Це архітектурно-будівельна сторона питання. Не можна залишити відкритими продухи лише з одного боку будинку – це буде порушенням будівельних норм.

Цеглина вибита зоозахисниками для доступу тварин

Інший момент – гуманне поводження з безпритульними тваринами – котами – які мешкають у підвалі будинку. Зоозахисники стверджують, що це фото зроблене в нашому підвалі.

Фото з Фейсбук

Зауважу, що Верховна Рада ще в 2017 році суттєво посилила відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.

“Жорстоке поводження з тваринами – знущання над тваринами, у тому числі, безпритульними, що спричинило мучення, завдало їм фізичного страждання, тілесні ушкодження, каліцтво або призвело до загибелі, нацьковування тварин одна на одну та на інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, залишення домашніх та сільськогосподарських тварин напризволяще”, – так законодавець визначив поняття жорстокого поводження.

Якщо закон Верховної Ради стосується тварин загалом – і домашніх, і безпритульних, – то прийняте 22 червня 2017 року рішення Київської міської ради стосується конкретно безпритульних котів у підвалах київських будинків.

У ньому чітко сказано, що виловлювати безпритульних тварин можна лише із залученням громадських зоозахисних організацій для стерилізації/вакцинації та для прилаштування тварин до нових власників. Також вилов можливий у разі карантину, якщо призначений ветеринарним лікарем зі спеціальною довідкою.

Київрада також зобов’язала комунальні підприємства не створювати перешкод для тварин і надати їм доступ до підвальних приміщень, причому це рішення стосується також ОСББ і ЖБК. Більше того, відповідальні особи мають запобігати ізоляції котів у підвалах, технічних підвалах і на горищах.

Якщо тварини становлять загрозу для життя, здоров’я і безпеки мешканців будинку, то такі мешканці мають написати листа голові кооперативу, а той у свою чергу має переадресувати листа до громадських зоозахисних організацій, щоб спільно з ними усунути загрозу, якщо така справді є.

Зауважу, що за це рішення проголосував і депутат від нашого округу, який представляє наші інтереси в міськраді Вадим Сторожук (БПП “Солідарність”).

Зоозахисниця-волонтерка Юлія Павлюк переконує поліцію, що вже проводила у нашому підвалі за волонтерські кошти стерилізацію і вакцинацію тварин від сказу.

“Моя задача – я с КМДА прихожу и отлавливаю животных, стерилизую, вакцинирую от бешенства, они заносятся в городской реестр и я их обратно возвращаю на место дислокации. Приюты переполнены… Первый раз нас допустили в подвал – часть кошек мы простерилизовали. В следующий раз он в подвал нас не пустил… кошки, естественно родили, здесь котята. Я просила – не забивайте дыры хотя бы, допустите меня в подвал, я простерилизую и у вас будет определенное количество животных и не будет крыс. Но он сейчас кричит, что у него блох по колено, не понимая, откуда берутся блохи”, – говорить Юлія Павлюк.

Як перешкодити злодіям?

Кажуть, злодії не люблять ґрати. На мою думку, зварювальний апарат, болгарка і товста арматура дадуть відповідь на це питання.
За словами голови ЖБК Василя Карпенка, наш підвал обкрадають не вперше, потрапляючи до нього через продухи з тильного боку будинку.

Крадуть все, що можна якось використати і розжитися хоча б на пляшку.

На тижні, наприклад, невідомі зловмисники зрізали кабель “Укртелекому”, залишивши мешканців будинку без стаціонарного телефонного зв’язку.

Ось огризок товстого мідного багатожильного кабелю, який залишився в щитовій.

З іншого боку підвальної стіни на підлозі валяються рештки ізоляції, яку напевне, прямо на місці зрізали зловмисники, щоб добратися поближче до міді, змотати її в компактний клубок і легше винести.

“От смотри, сколько метров кабеля украли!.. фотографируй – от тебе картина для собрания, чтоб я не был голословный”, – каже голова.

Крім кабелю, в підвалі знаходяться всі необхідні мережі будинку – водопостачання.

“Смотри, как мы сделали – это холодная вода. Ей теперь ни ржавчина не страшна, ничего. А вот сверху видишь, где течет? Это металлическая труба, это надо, когда будет менять власник квартиры, чтоб он своей трубой сюда опустился, это его уже труба”, – показує зроблену роботу Василь Карпенко.

Каналізація і водовідведення теж замінені на пластик. У підвалі темно, зробити якісні фото на телефон в умовах низького освітлення важко, але нові мережі видно.

Зловмисники навряд чи мешкають у нашому будинку, тож умисно чи ненароком пошкодити наші комунікації їм легко й безболісно.

Не зачеплять хіба що зливостоки, які вже проіржавіли й вимагають негайної заміни. Як бачите на фото нижче, з такими зливостоками про сухий підвал ми можемо тільки мріяти – вони за 40 років так проіржавіли, що навіть на брухт не згодяться.

Голова кооперативу Василь Карпенко каже, що незабаром розпочнуться роботи з заміни цієї мережі. Краще встигнути до злив і рясних дощів.

“Ты понял, какой у нас фронт работы этим летом? Замена гарячих труб и замена ливневой канализации. Это огромные деньги надо!”, – голова при цьому бідкається, що хронічні боржники затримують ремонт.

Консенсус 

Після скандальних зборів, досхочу накричавшись, присутні дійшли згоди, що вентиляційні отвори таки мають бути.

Волонтерка Юлія Павлюк простежить за встановленням міцних ґрат, через які зможе безперешкодно залізти й вилізти кіт і не пролізе людина.

Опікун над тваринами від будинку Надія і далі годуватиме тварин не під вікнами, а на відстані.

(До речі, дехто із сусідів має середньовічну звичку викидати недоїдки з вікон нібито для пташок – то це неправильно. Для пташок у дворі вже 5 років як висить годівничка. І візьміть до уваги, що голубам не можна їсти чорний хліб).

Також домовилися, що ініціативна група мешканців з головою ЖБК проведе суботник у підвалі.

Щоби тварини менше лазили по трубах, дряпаючи ізоляцію, я готовий зробити для них кілька трапів з приклеєною мотузкою, об яку вони зможуть гострити кігті.

Отак ми всі разом витратили у сварках під під’їздом майже 2 години часу, щоби прийти до очевидних від самого початку речей.

А в житті, насправді, найдорожче для людей – злагода і час.

П.С. Для інформації: з 1 червня у нас тариф на утримання території й обслуговування будинку 5 грн 50 коп., як було вирішено на зборах у березні.

Автор: Сергій Огородник, журналіст

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539