У селищі Клавдієво під Києвом – загроза епідемій та пожеж

0

Жителі селища Клавдієво-Тарасове сьогодні о 7.00 перекрили варшавську трасу.

Вони вийшли на пішохідний перехід у районі 45-го кілометру дороги міжнародного значення E373 Київ-Ковель з вимогами відновити регулярне постачання води у населений пункт. Нині її немає ані у садочках та лікарні, ані у пожежній частині.

“Люди у складній ситуації, приготування їжі – ціла історія, помитися – години роботи, бо звідкілясь треба притягти воду і гріти каструльки. Про прання взагалі мовчимо. А як сім’ям з маленькими дітьми?”, – говорить місцева жителька Юлія Долгова.

Напередодні громада прийшла з запитаннями до селищного голови Михайла Скиби, аби запитати, коли буде вода у селищі, де проживає понад сім тисяч мешканців.

У коридорі людно. Жінки та чоловіки кажуть, що вже тиждень з крану в оселях ані краплі, а додатково воду для пиття і технічних потреб не завозять.

“Ця проблема не тільки у вас, а й у селищній раді, і у мене вдома. Я неодноразово звертався в усній і письмовій формі до директора водоканалу, аби налагодити цю роботу. Відповіді були різні. Рік тому місцеві депутати запропонували забрати воду у наше комунальне підприємство. Коли ми звернулися до водоканалу, там пояснили, аби відремонтувати водяну систему у Клавдієво, потрібно декілька мільйонів коштів. І сказали, що їх нема. До того ж у Клавдієво відбувається багато проривів, і велика кількість води уходить у землю. Аварії усуваються по-різному – інколи оперативно, інколи – ні”, – каже Скиба.

Селищний голова намагається пояснити, мовляв, відсутність належного обслуговування протягом багатьох років – причина того, що наразі система водопостачання у критичному стані і вимагає капітального ремонту та заміни старих насосів і, відповідно, великих капіталовкладень.

У результаті голова озвучує попередню позицію водоканалу: протягом дня буде зберігатися слабкий тиск, а з шести вечора до десяти і у ці ж години ранком – посилений режим. Але цей експеримент раніше провалився – система та застарілі комунікації не витримали, що стало причиною нових проривів трубопроводу.

Обурених людей цікавить лише: “Коли буде вода?”.

“У нас працюють садочки, лікарня. А ще ж є туберкульозна лікарня! Виходить, що вже повна антисанітарія. Що робити? Визивати санстанцію!?”, – запитують місцеві.

Селищний голова говорить, що сьогодні, у понеділок 4 червня, в обласній раді має відбутися засідання, на якому вирішуватиметься питання постачання води у Клавдієво-Тарасове.

“Сьогодні вже мали розмову з керівництвом району, обласними депутатами. Всі все обіцяють. Один директор водоканалу нічого не обіцяє”, – говорить місцева жителька Оксана Буржимська.

Тож місцеві жителі не вірять словам чиновників, і вирішують перекрити трасу міжнародного значення – Київ-Ковель.

Водії на дорозі сваряться і не розуміють причин протесту. Хтось навіть пропонує замість блокування траси, йти до водоканалу й перекривати входи і виходи – “нехай сидять поки проблема не вирішиться”.

Але жителі Клавдієво-Тарасового зупинятися не збираються і вимагатимуть усунення глобальної проблеми. І вже встигли пообіцяти, що наступний їх крок – перекриття залізниці. Як відомо, Клавдієво – важлива проміжна залізнична станція Коростенського напрямку Південно-Західної залізниці.

фото – фб Альвидас Вайтулионис

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539