Чому Гендиректор шинного заводу “ROSAVA” не має авто? – декларації депутатів Білої Церкви

0

“Батьківщинівець” Беркут заробив майже 5 млн грн на деревині. Депутат скаржиться, що всі гроші в обороті і насправді він в боргах. “Радикал” Підпалий задекларував найбільше заощаджень — більше 5 млн грн. 


Гендиректор ПРАТ “Росава” Даліба з “Солідарності” не знайшов часу для коментарів щодо суперечливих питань відносно своєї декларації. Депутатка “Самопомочі” Ковальова виживає з городини. Про це повідомляє Громадський рух ЧЕСНО.

Родина депутата від “Батьківщини” Сергія Беркута спільно заробила більше 5 млн грн, але при таких доходах депутат не має заощаджень та вже рік не погашає фінансові зобов’язання по іпотеці.

Це ж не зароблені гроші, то оборот. Займаємося деревом. Беремо ліцензії, де можна чистити, на тому і заробляємо. А механізми зараз дуже дорогі. Якби в мене такий чистий дохід був, то я б і квартиру виплатив вже давно, а так я її і досі погасити не можу. З банка постійно телефонують, бо також в декларацію дивляться. А мені хіба що продати механізми, розігнати людей, а самому…”, – говорить Беркут.

Представник “Самопомочі” Андрій Леонов розповів, що разом із сином та дружиною ведуть сімейний бізнес. Але також зауважує, що в декларації не чистий дохід, а оборот від підприємницької діяльності:

У мене є фірма, яку я заснував, “Гренада”. зараз там директор мій син. Загалом, ми з дружиною займаємося підприємницькою діяльність більше 20 років. Торгуємо господарськими та лако-фарбними товарами. Також є продовольчий магазин. Зараз бізнес набагато гірше йде. Доводиться задавати в оренду житловий будинок, а дружина нежитлове приміщення”.

У декларації депутата є інформація по виграних тендерах. Так, у 2016 році ППФ “Гренада” отримала тендер на закупівлю водоемульсійної фасадної фарби для КП по утриманню зелених насаджень Оболонського району м. Києва.

Постачання продукції комунальним підприємствам або адміністрації Білої Церкви не займаюся. То вже буде як корупція. Якщо я буду брати участь у таких торгах, то це ж не можна”, – говорить Леонов.

Що приховує Гендиректор “Росави” Даліба?

“Радикал” Сергій Підпалий виявився найзаощадливішим депутатом ради. У його декларації відображено 90 тис. євро готівкових коштів та 80 тис. доларів позичено. За словами декларанта, не такий він і заощадливий, бо готівка – це ті кошти, які він колись взяв у позику у ПАТ “Прокредитбанк”. У декларації дійсно є 87 тис. доларів фінансових зобов’язань.

Так а ви бачите, що в мене ж є кредит. То я і відобразив у готівці те, що брав у банку”, -говорить Підпалий.

З минулорічної декларації зникло дороге авто.

Натомість з’явилася стаття доходів від відчуження рухомого майна у 350 тис. гривень. Чому так, Громадський рух ЧЕСНО поцікавився у депутата.

Попав в аварію. Машину сильно розбив. Просто переоформив на іншу людину і грошей цих не брав. Машина була не застрахована і виплат від страхової я ніяких не отримував”, – пояснює депутат.

На кого саме і чому переоформив авто, не взявши грошей, Підпалий коментувати відмовився. Сказав, що це приватна справа.

Зауважимо, що ніяких суттєвих змін у майновому стані депутатом внесено не було. І у разі, якщо він дійсно віддав авто і задекларував дохід у 350 тис. грн, то мав би зробити відмітку про зміну, коли отримав дохід, і ще раз – коли сплатив кошти.

У 2017 році також з’явився об’єкт незавершеного будівництва загальною площею 950 кв. м. На його реконструкцію Підпалий витратив близько 2,5 млн грн.

Варто звернути увагу на те, що за цей рік йому повернули 80 тис. доларів боргу. А ще його зобов’язання перед банком зменшилися з 120 тис. євро на 87 тис. доларів, але задекларована сума погашення кредиту та відсотків еквівалентна лише 17 тис. доларів.

Я по телефону не можу коментарі давати. Треба сідати і розбиратися детально у цих питаннях. Мабуть, то тільки проценти я показав”, – коментує розбіжності Підпалий.

Представник “Солідарності” Олександр Даліба, який другий рік поспіль є кандидатом на відкликаннячерез систематичні пропуски сесій та засідань комісії, посів другу сходинку за рівнем накопичення капіталу.

Більша частина його доходу – це заробітна плата. Депутат з 2014 року є головою правління та генеральним директором великого виробництва ПРАТ “Росава”.

Загалом, за 2017 рік Даліба задекларував доходів близько 1 200 тис. грн. З них більше 500 тис. грн. від відчуження нерухомого майна – квартира у Києві загальною площею понад 97 кв. м. Але і тут не зовсім зрозуміло, де це в столиці можна купити квартиру за ціною трохи більше 5 тис. грн за квадратний метр.

Депутат забув про повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, які він мав би подати протягом 10 днів після продажу нерухомості. НАЗК може подати до суду і Далібі доведеться сплатити штраф. Така ситуація була з депутатом Київради Сергієм Пилипенком.

Як видно на фото, Даліба подав лише щорічні декларації за 2016 та 2017 роки.

У 2017 році у Даліби з’явився будинок, якщо вірити декларації, то це його місце проживання на праві користування.

Не зрозуміло, хто така Марія Іванівна Даліба, якщо крім цієї статті її прізвище ніде більше не фігурує. До членів сім’ї її не віднесено. Можливо, депутат забув про свою родичку, яка люб’язно дозволила йому пожити із родиною в своєму будинку.

Депутат другий рік поспіль не вказує жодного авто у своїй декларації, але ж генеральний директор великого підприємства міжнародного класу не їздить на ділові зустрічі громадським транспортом. Скоріш за все, він має службове авто, але в декларацію не вніс, хоча мав би.

Даліба так і не знайшов часу, щоб дати коментар Громадському руху ЧЕСНО щодо своїх доходів та неузгодженості у декларації. Спочатку попросив передзвонити наступного дня, потім пообіцяв, що передзвонить сам, і більше на зв’язок не вийшов.

Олександр Русс від “Самопомочі” повідомив Громадському руху ЧЕСНО, що перебуває за кордоном і тому не може дати коментар з приводу задекларованих доходів та грошових активів.

За 2017 рік депутатові вдалося заощадити ще 250 тис. грн до позаминулорічних 1 250 тис. грн. Загалом, родина депутата володіє трьома квартирами та двома житловими будинками у Білій Церкві, а також має п’ять нежитлових приміщень та стільки ж земельних ділянок.

Русс разом із дружиною займаються підприємницькою діяльністю. Наразі Громадському руху ЧЕСНО не відомо, яким саме видом діяльності. Але, судячи з декларації, ймовірно, сім’я не здає в оренду ні житло, ні нежитлові приміщення.

“Укропівець” Олександр Бабенко за 2017 рік заробив лише 35 тис. грн, а от його дружина – майже 1 млн грн. Родина змогла заощадити близько 800 тис. грн і всі заощадження покласти на депозит у різних банківських установах, відсотки за які також збільшують дохід сім’ї.

Я в 2008-2009 році офіційно працював на трьох роботах. У декларації за 2016 рік вказав, що працював на ТОВ “Дойчелектросервіс” і до того працював, так і заробив гроші, що зміг заощадити”, – пояснює Бабенко.

 

Хто прожив рік із доходом за межею бідності?

За методологією ЧЕСНО, до цієї категорії належать депутати, сукупний дохід сім’ї яких є меншим за прожитковий мінімум для всіх членів сім’ї, які фігурують у декларації.

За прожитковий мінімум на одного члена сім’ї беремо річну величину прожиткового мінімуму для працездатної особи –  20 400 грн у 2017 році.

Депутатка від “Самопомочі” Вікторія Ковальова офіційно не заробила жодної копійки але зізнається, що має підробіток. Отримує аліменти від батька своїх дітей та стверджує, що її мати допомагає із продуктами, які самі вирощує на городі.

Я колись працювала офіційно, була приватним підприємцем. Але так сталося, що моя напарниця поїхала за кордон, і я сама не тягну. Мені мама допомагає, чоловік з аліментами і я дома шию, тільки не офіційно. Я вже багато думала про це і планую з вересня відкривати ательє”, – пояснює Ковальова.

Попри те, що депутатка не може заробити собі на життя, депутатську діяльність, яка є по суті волонтерською роботою і не оплачується, вона не залишає.

“Батьківщинівець” Володимир Коробчук разом із дружиною і двома дітьми, судячи з декларації, живе за межею бідності. Дохід сім’ї складається з пенсії депутата, благодійної допомоги та коштів від надання майна в оренду. Стаття доходів від останнього – менше 7 тис. грн на рік. При цьому сім’я має автомобіль Nissan Qashqai 2010 року випуску та 3 квартири.

Якщо вірити декларації депутата, то його дружина також не працює. Яким чином розраховуються за комунальні платежі та обслуговують автівку, Громадський рух ЧЕСНО поцікавився у самого Коробчука.

Нагадаємо, що депутат є кандидатом на відкликання за результатами відвідування засідань комісій – пропустив майже 60% від загальної кількості, але пояснив це проблемами зі здоров’ям. На початку 2018 року, Коробчука намагалися відкликати, нібито за громадською ініціативою, але голова обласного осередку “Батьківщини” підтвердив, що саме він був ініціатором відкликання депутата через невиконання вказівок партії.

На даний момент Коробчук продовжує бути депутатом Білоцерківської міської ради.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував відвідуваність депутатів облради та те, як розподіляються субвенції на Київщині.

Ірина Латиш, аналітикиня ЧЕСНО, ГО ЦентрUA

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539