Безстрокова акція: Київрада стала хостелом для обдурених інвесторів Войцеховського (ФОТО)

0

Мешканці житлового комплексу “Перлина Троєщини” взяли в облогу кулуари Київради і живуть прямо в міськраді, доки міськрада не прийме детальний план території. ДПТ, за їхніми словами, дозволить добудувати і ввести в експлуатацію їхні будинки.  Депутат Київради від “Свободи” Денис Попов натомість переконує, що мешканців “Перлини Троєщини” використовує влада, щоб протягнути ДПТ, який дозволить забудовникам всуціль забудувати Троєщину.

Потерпілих від недобросовісного забудовника – 800 сімей. Кияни живуть в кулуарах міськради третій день і з гіркою усмішкою жартують про це.

“Тут недавно був День сім’ї. Так от ми всі сфотографувалися і в своїх соцмережах опублікували фото з підписом, що “Ми – велика родина Кличка з Троєщини”.  Приїжджайте в гості до нас у Хостел “Хрещатик, 36″ – недорого. 35-50 тис. доларів вхід. Це гроші, які ми заплатили колись за наші недобудовані квартири”, – каже голова кооперативу «Наша перлина» Неля Пасічник.

Голова кооперативу «Наша перлина» Неля Пасічник розповідає про свою особисту історію.

“Ми поїхали закордон заробити на житло з чоловіком і дітьми. Хотіли роз’їхатися з батьками й жити окремо. Повернулися в Україну. Вклалися в будівництво, а вийшло, що довелося жити на зйомних квартирах. Забудовник ще перед арештом Войцеховського дозволив у нашій 3-й секції зробити ремонт. Тепер ми цю третю секцію своїми силами намагаємося дотягувати. Але уявіть – 15 поверх без ліфта. Моя сусідка вже в цьому домі народила дитину і щодня з 15 поверху виносить дитину гуляти на вулицю – без ліфта. На 17-му поверсі без ліфта живе 86-річна бабуся. І таких історій я вам можу на цілу книжку розказати – у кожного своя біда”, – каже Пасічник.

Взимку жити в неприйнятому в експлуатацію будинку без опалення дуже дорого і некомфортно.

“Взимку опалювати дуже дорого за будівельним тарифом. Опалення в будинку немає. Ми поставили опалення індивідувальний котел – рахунок за електрику за саме опалення був 6-8 тисяч грн в місяць. Ми повідключали в квартирі все, що можна для економії і то в квартирі холодно – закутувалися в теплий одяг”, – каже Пасічник.

За словами інвесторів, вони три тижні вносили правки в ДПТ з архітектором, враховуючи думку місцевої громади і щодо садочків і щодо розширення доріг.

“Ми врахували всі можливі питання місцевої громади і щодо розширення проспекту і щодо двох станцій метро на Троєщині. Але поки нема ДПТ – навіть проект метро на Троєщину, який обіцяє Кличко, розробляти не можна”, – каже учасник акції Руслан Вапельник.

Акцію в Київраді жителі міста оголосили безстроково до вирішення їхнього питання. Якщо ДПТ не буде прийнятий на засіданні міськраді 26 червня, то люди обіцяють перекривати дороги.

“Ми до сих пір стримувалися від цього кроку, бо розуміємо, що інші кияни не винні в тому, що влада дала змогу Войцеховському порозпочинати купу житлових комплексів і не до довести до кінця”, – кажуть потерпілі від забудовника кияни.

Кияни зауважують, що не просять бюджетних коштів на добудову їхнього ЖК. Вони стверджують, що можуть самі знайти забудовника, який доведе недобуд до кінця.

«Ми не просимо бюджетних грошей на добудову – ми просимо клаптик землі, щоб завести забудовника, який нам добудує житло», – каже Пасічник.

“Ми не вимагаємо, як потерпілі “ЕлітиЦентр” від міста добудовувати нам житло. Ми самі будемо добудовувати”, – наголошує Вапельник.

Депутат Київради від “Свободи” Денис Попов вважає, що обдурених забудовником інвесторів удруге обманює київська влада, насправді, за його словами, для вирішення питання “Перлини Троєщини” немає потреби приймати ДПТ, який, на думку депутата, порушить благоустрій цілого району і життя інших троєщинців:

“Для “Перлини Троєщини” треба ділянка площею 1,3 га, а ДПТ “Троєщина” розробляється для площі 149 га, на яких зараз проживає 227 тисяч мешканців! А за цим ДПТ заплановано на цій території побудувати ще майже мільйон квадратних метрів житла. Те, що зараз намагаються маніпулятивно використати постраждалих інвесторів від афери Войцехівського, щоб проштовхнути ДПТ “Троєщина” – це факт, але прийняття ДПТ не вплине на вирішення проблеми мешканців Перлини Троєщини. Порявняйте: 1,3 га, за рахунок яких можна вирішити проблему постраждалих інвесторів, і 150 га – для яких розробляється ДПТ. Цей ДПТ стосується перлинівців на 1%. За чисельністю їх усіх десь 1600 мешканців, а на території, для якої розробляється ДПТ, проживають тільки зареєстрованих 227 тисяч мешканців”.

Попов пояснює, що в ДПТ відображена нереалістична кількість населення і не враховується, що вже зараз 25% дітей з електронної черги не мають місць у закладах освіти.

“В цьому ДПТ маніпулятивно розрахована кількість додаткових мешканців. Заплановано 33 га виділити під житлове будівництво – це близько 900 тисяч кв. метрів житла, але додаткове населення, яке застосовується для розрахунків (школи, садочки), – усього 23 тисячі осіб, тобто це 40 кв. м на 1 особу (це втричі більше, ніж ми маємо по Києву)… а реально буде проживати 50-60 тисяч осіб… Уже зараз перевантаженість тільки закладів освіти на Троєщині тільки за даними електронних черг – понад 25% дітей, яких немає куди влаштувати”, – пояснює депутат Попов.

За словами депутата Попова, ДПТ порушує права інших киян-троєщинців, зокрема членів гаражного кооперативу.

“Дивіться, є ГБК “Троєщина”. Кооператив, який існує з 1988 року. Цим ДПТ місця для цього кооперативу взагалі не передбачено. Це 800 людських гаражів. Скажіть, це якісь інші менш якісні кияни? У них якраз немає ніяких питань із документами – у них чинний договір користування до 2033 року, у них все в порядку з документами. Ті клаптики під гаражі їм давали в обмін на їхні ділянки, коли їх відселяли з с. Троєщина, коли будували масив. Розумієте, які вони ображені цим ДПТ?”

“Громада Київщини” поцікавилася в депутата Дениса Попова, яким чином, на його думку, можна вирішити проблему обдурених інвесторів, щоб не порушити при цьому права інших киян.

“Ми хочемо вирішити проблему “Перлини Троєщини” в раціональний спосіб – це виділення земельної ділянки для ЖБК “Наша перлина” площею 1,3 га із цільовим призначенням – “Для завершення будівництва об’єкта незавершеного будівництва”. Такі прецеденти є і більшість Київради, коли треба, вирішує саме в такий спосіб. Наприклад, на Олени Теліги, 25. Там саме в такий спосіб вирішено – не 150 гектарів, а 0,7 га виділено. А те, що пропонується зараз – це подвійні стандарти і маніпулювання вже обдуреними людьми. Нічого не зроблено, щоб притягнути до відповідальності тих посадовців, які своєю безвідповідальністю спричинили до цього. Якщо ми зараз зробимо крок назад, то за “Перлиною Троєщини” в черзі стоять ще 23 комплекси Войцехівського. Ви уявляєте собі, що кияни в обмін на кожен із цих комплексів будуть дозволяти забудувати по 150 га? 23Х150 це понад 3000 га. Ціна компромісу – це 40% території Києва, які просто будуть зараз без чинного Генплану забудовані”, – пояснює депутат Київради.

Нагадаємо, як передавала “Укрправда.Київ”, за даними радника мера Києва Павла Рябікіна, компанії Войцеховського “Сіті Груп” та “Укогруп” ведуть забудову 42 масштабних проектів, фактично без дозвільних документів.

Серед них – ЖК “Перлина Троещини”, ЖК “Мозаїка”, ЖК “Затишний”, ЖК “Сосновий бір”, ЖК “Східна брама”, ЖК “Молодіжна ініціатива”, ЖК “Печерський Бастіон”, ЖК “Родинний затишок”, ЖК “Флагман”, ЖК “Мега-Сіті”, ЖК “Стародарницький”, ЖК “Совські ставки”, ЖК “Синьоозерний”, ЖК “Маргарита”, ЖК “Шевченківський квартал”, ЖК “Перспектива”, ЖК “Кузьминський” та інші.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539