Гатне і ОТГ: об’єднуватися чи залишитися самостійними? – звіт громаді активістів аналітичної групи

0

Аналітична група з активних жителів Гатного представила громаді слабкі і сильні сторони у разі об’єднання Гатного з Крюківщиною або Чабанами. Найкращий для громади варіант – залишитись самостійними або сформувати ОТГ з центром у Гатному. Гатне має всі шанси стати центром об’єднання навколишніх сіл. Попри те, що створення ОТГ добровільне, держава примушує до децентралізації скороченням субвенцій. Сільський голова обурений “довгою роботою” аналітичної групи і в просвіті односельців з боку активістів бачить “перешкоджання” місцевій владі.

28 червня 2018 року у сільському клубі села Гатне аналітична група представила свій звіт з приводу ОТГ за участі Гатного.


Відео: Гатне Інфо.

Біля сільської ради люди почали збиратися о 12:00 годині. На цю подію чекали з жовтня минулого року. Спочатку публічний звіт планувалося провести на подвір’ї біля сільради, бо місцева влада не хотіла надавати приміщення, однак в останній момент, коли почався дощ, апаратуру перенесли до сільського клубу.


Дехто з депутатів Гатненської сільської ради перед звітом згуртувалися окремо.

За громадським порядком на заході слідкували кілька охоронців і Громадське формування з охорони громадського порядку “Оберіг – Гатне”.

Тим часом в сільському клубі збиралися односельці.

ОТГ: добровільне чи примусово-добровільне?

Звіт аналітичної групи почався з виступу мешканки с. Гатне і членькині аналітичної групи Ольги Тугай.

Звіт ми назвали: “ОТГ – об’єднання територіальних громад. Гатне – звичайна необ’єднана територіальна громада”. Чому ми надали це визначення, тому що станом на сьогодні існує 743 ОТГ в тому числі 38 чекають рішення ЦВК і вони підуть на вибори, можливо, восени… В майбутньому може в нас є рік, може, півтора, щоб визначитись, яка буде наша майбутня об’єднана територіальна громада. Тому що за планами повинно бути приблизно півтори тисячі територіальних громад. На сьогодні створено 743… Ми зараз проходимо той рубікон, коли уже буде більшість територіальних громад по Україні”, – наголошує членькиня аналітичної групи Ольга Тугай.

Ольга Тугай застерегла, що у разі, якщо Гатне не об’єднається добровільно, то є висока ймовірність, що рано чи пізно почнеться примусовий процес об’єднання в ОТГ через зміни в законодавстві:

Ст. 2 ЗУ “Про добровільне ОТГ” визначає базові принципи: це конституційність, законність, добровільність, економічна ефективність, державна підтримка, прозорість, відкритість та відповідальність. Ми виділили слово “добровільність”, тому що станом на сьогодні, на моє глибоке переконання, ми ще можемо добровільно утворити об’єднану територіальну громаду –  таку, яку забажає зробити Гатне з іншими сусідами… На мою думку, в майбутньому можливе буде примусове об’єднання територіальних громад через законодавчі ініціативи. На сьогоднішній день закон дозволяє це робити добровільно, але процес децентралізації вже запущено і ніхто не дозволить 5, 10 років ходити і визначатись – буду я в ОТГ чи не буду. Є така перспектива на законодавчому рівні – створити такі умови в законодавстві, що буде визначено не добровільне, а, мабуть, адміністративне (об’єднання – прим. авт.). Це моя така думка і також я аналізувала вислови і Мінрегіонбуду і інших чиновників, тому… така ймовірність може бути” – наголошує Ольга Тугай.

Тугай повідомила, що сьогодні Гатне може об’єднуватись з тими населеними пунктами, з якими межує і забажає, оcкільки Гатне не було включене в перспективний план об’єднаних територіальних громад, який затверджується КОДА.

На сьогодні ми маємо право добровільно визначити (з ким об’єднуватися – прим. авт). Немає чіткого перспективного плану, з ким ми повинні створити ОТГ”, – повідомила Ольга Тугай.

Також Тугай розповіла, які основні доходи отримає Гатне у разі об’єднання:

В бюджетному кодексі дуже багато написано статей доходу , які ми можемо отримати, але ми не можемо гарантувати… Кожна громада має свій потенціал, має свої різні підприємства… Наприклад, в Полтавській області дуже багато видобутку газу, нафти, там є доходи від їх видобування. В нашому випадку більшість доходів, які ми отримаємо, це –  60% ПДФО, єдиний податок, податок на нерухоме майно і податок на землю. Це будуть основні доходи, які Гатне у разі створення ОТГ з іншими селами – сусідами буде отримувати.”.

Серед іншого, було показано динаміку зменшення субвенцій на інфраструктурний розвиток на одну ОТГ, яка є одним із важелем держави для заохочення створення ОТГ:

Ми змоделювали ситуацію, яка б демонструвала ймовірне створення 2-ох ОТГ, з Крюківщиною і з Чабанами, і показали на цифрах, який розмір субвенцій в якому році у нас був би. Наприклад, Крюківщинська ОТГ, 2016 рік: 6 618 000 тис. грн., у 2017-му: 4 571 тис. грн. У 2018-му можливо буде ще менше… Субвенції – це річ не стала, вона постійно змінюється, і механізм виділення субвенцій також визначається на законодавчому рівні і він може змінюватись”.

Після представлення аналізу повноважень ОТГ Ольга Тугай надала слово своїй колезі Світлані Бабич, яка представила аналіз бюджетів громад.

Світлана Бабич повідомила, що аналітична група розпочала свою роботу з проведення засідань, на яких розглядалося питання об’єднання Гатного з Крюківщиною і Чабанами і додала, що аналітичною групою було направлено запити до сільрад на отримання інформації про їхні бюджети.

Бабич представила аналіз доходів, які Гатненська сільська рада отримала у 2017 році:

Крім того, Світлана Бабич представила аналіз основних видатків Гатненської сільської ради, а також доходів і видатків Крюківщинської та Чабанівської місцевих рад:

Саме більше в нас вийшло на благоустрій – майже 55%, внески до “МКП – Гатне” – нашого комунального підприємства – 22,03%, витрати на утримання працівників сільської ради – 11%”.

Бабич також представила аналіз розміру часток субвенцій в бюджетах Гатненської, Крюківщинської і Чабанівської місцевих рад, структуру дохідної та витратної частини,  густоту населення, дохід на одного зареєстрованого жителя, кількість місць у садочках і школах та представництво депутатів у радах ОТГ:

Дуже важливим показником є представництво депутатів у раді ОТГ. Якщо є рада ОТГ, яка складається з сіл чи селищ, від кожного села іде якесь представництво депутатів. Чому важливо, щоб воно було якомога більше, тому що рішення в раді ОТГ приймаються звичайною більшістю. Проголосували більшість, порахували, рішення прийняли. У нас всього кількість депутатів хоч з тою, хоч з тією ОТГ в нас буде 26. У випадку Чабанівської ОТГ від Гатного буде 8 чоловік, від Чабанів буде 18. Дуже не на нашу користь…зрозуміло. У випадку Крюківщинської ОТГ теж не на нашу користь… – кількість депутатів від Гатного – 10, кількість депутатів від Крюківщини – 16”.

Презентацію сильних і слабких сторін ОТГ з Чабанами ледь не перебив Корицький

Щойно Ольга Тугай збиралася представити SWOT-аналіз різних варіантів ОТГ, який включає в себе сильні і слабкі сторони, можливості і загрози варіантів ОТГ, як її виступ несподівано перебив завідувач сільського клубу Зураб Сисоян.

Він привітав всіх присутніх в залі з Днем Конституції і хотів запросити голову с. Гатне Броніслава Корицького для святкових привітань. Сільський голова не забарився йти до сцени, однак йому не вдалося виступити. Обурені перебиванням звіту присутні мешканці села запропонували виступити сільському голові після закінчення звіту.

Тугай продовжила про перспективи ОТГ Гатного з Чабанами.

Великий бюджет, наявність пожежної частини і пункту надання швидкої допомоги, наявність двох амбулаторій, інших об’єктів інфраструктури, наявність централізованої каналізації і наявність підприємницького потенціалу”, – резюмувала Ольга Тугай про сильні сторони об’єднання з Чабанами.

Слабких сторін виявилося більше, ніж сильних у разі такого об’єднання:

Відсутність зручної транспортної розв’язки, погане транспортне сполучення…. мале представництво депутатів Гатного, значна сума відрахувань реверсної дотації. Я єдине, що можу додати реверсна дотація буде за рахунок того, що великий розмір ПДФО мають Чабани –  буде вилучення 6 мільйонів. Тобто з бюджету у разі створення ОТГ “Гатне і Чабани” держава вилучала б приблизно 6 мільйонів. Наявність віддаленої пожежної частини в Чабанах унеможливлює побудову в Гатному власної сучасної пожежної частини з можливістю швидкого прибуття на виклики…. багаторічні проблеми з побудовою школи, високий показник густоти населення, ймовірність багатоповерхової забудови в Гатному…”.

Ольга Тугай також повідомила про можливості у разі створення такого ОТГ – це дострокові вибори в місцеві ради, збільшення доходів бюджету ОТГ за рахунок 60% ПДФО, отримання субвенції на розвиток інфраструктури та надходження інших коштів від проектів міжнародної технічної допомоги, які підтримують об’єднані громади.

Мала ймовірність затвердження ОТГ з двох сільрад в КОДА і Кабміні і отримання статусу спроможної громади, порушення законодавчо встановленого порядку добровільного об’єднання через відсутність офіційно наданої Гатненською сільрадою пропозиції, ймовірність надання більшості адміністративних послуг в Чабанах і зменшення кількості таких послуг в Гатному… Активна присутність в органах місцевого самоврядування Чабанів “Радикальної партії Ляшка” – це звужує соціальні ліфти для безпартійних, передання громадам невластивих функцій… Постійні зміни в законодавстві, фінансування пільг і субсидій може лягти на плечі ОТГ”, – резюмувала Ольга Тугай про загрози об’єднання Гатного з Чабанами.

Про сильні і слабкі сторони об’єднання Гатного з Крюківщиною і варіант залишитись самостійними розповіла Світлана Бабич:

Всі бачимо, якщо порівнювати з Чабанами, то з Крюківщиною в нас зручне транспортне сполучення…, схожість людського, природно – ресурсного і інфраструктурного потенціалу двох населених пунктів… Значні історичні, культурні, родинні зв’язки між жителями двох сіл, ментальна схожість”.

Серед слабких сторін Світлана Бабич зазначила мале представництво депутатів з Гатного (10:16), відсутність пунктів швидкої допомоги, пожежної частини і інших об’єктів інфраструктури, відсутність центральної каналізації та низький рівень власних доходів.

ОТГ з Крюківщинською сільрадою: можливості: знову ж таки дострокові вибори в місцеві ради…, побудова нових сучасних пунктів надання швидкої допомоги і пожежної частини. По – перше, вони не настільки дорогі навіть в межах наших 40 млн. у Гатному, це не виглядає нереальним, щоб побудувати собі пожежну частину… Збільшення доходів бюджету ОТГ за рахунок 60 % ПДФО, отримання субвенції на розвиток інфраструктури і надходження інших коштів від проектів міжнародної технічної допомоги…”, – резюмувала Світлана Бабич про можливості ОТГ з Крюківщиною.

Загрози з Крюківщинською сільською радою: мала ймовірність затвердження ОТГ на двох в КОДА… Ймовірність надання більшості адміністративних послуг в Крюківщині… Відсутність більшості депутатів від Гатного в раді ОТГ…може призвести до несправедливого розподілу доходів… Передавання громадам невластивих функцій, погіршення екологічної ситуації через відсутність централізованої каналізації, постійні зміни в законодавстві… Фінансування пільг і субсидій може лягти на плечі ОТГ і ймовірність поширення багатоповерхової забудови на території Гатного…”, – додала Світлана Бабич про загрози об’єднання Гатного з Крюківщиною.

За словами доповідачки, не можна не зважати на слабкі сторони.

При цьому є низка переваг, використовуючи які можна подолати загрози й слабкі сторони.

Також було проаналізовано можливе об’єднання Гатного з Вишневим, яке представила Світлана Бабич.

Ну ще питають: “який же вихід?”. Найкраще ми дивимося по цифрах і по тому, що ми маємо з економічного і з управлінського моментів. Ми бачимо, що все таки Гатному самостійно десь вигідніше. Тому що невелике в нас ПДФО, щоб за ним гнатися… Але знову ж таки через цю загрозу примусового об’єднання ми мусимо якийсь створити на всякий випадок варіант для того, щоб було нам хоч трошки десь вигідно. Не можна зробити таку ОТГ, щоб зразу тільки нам були всі вигоди, а всім іншим вже там як хочуть… Тобто десь нам в чомусь треба поступитися, десь в чомусь ми програємо, десь в чомусь виграємо. Як пропозиція, щоб хоч в чомусь виграти – зробити Гатне центром ОТГ…. Ця думка має право на існування”, – підсумувала Світлана Бабич, розповіла про переваги такого ОТГ і про те, кого громада в ОТГ з центром у Гатному може запросити.

Аналітична група пропонує громаді зробити таку пропозицію Віті Поштовій, Крюківщині, Тарасівці, Чабанам.

Після представлення звіту присутня в залі мешканка Гатного запитала членів аналітичної групи, яка громада хоче об’єднатись з Гатним зі всіх перечислених.

Для того, щоб зрозуміти яка громада що хоче, треба створити пропозицію, іти до них на громадські слухання, розказувати їм які ми хороші, які вони ще кращі, і тільки тоді ми побачимо, що та громада хоче. А те, що хочуть там голови сільрад – це ж не показник. Тобто ми не створювали ще пропозиції для того, щоб вивчати громадську думку сусідніх громад”, – відповіла на запитання мешканки Гатного Світлана Бабич.

Далі слово взяв мешканець Гатного, член аналітичної групи Богдан Булкот відповісти на згадане питання:

Насправді в нас не було таких повноважень, щоб ми могли комусь ще окрім Чабанів і Крюківщини щось запропонувати…”, – відповів Булкот Богдан і запропонував підписати протокол і звернення до сільського голови.

За звіт присутні члени громади проголосували.

Формальна сторона вопроса – потрібно зараз те, що ми провели ці збори підтвердити протоколом присутніх людей, щоб підписалися, розписалися. Там на виході ми залишимось, коли ми наше зібрання закінчимо і попрошу всіх присутніх, хто був, підписати цей протокол”, – додає Булкот.

Сільський голова звинувачує активістів у “перешкоджаннях”

На цьому звіт аналітичної групи закінчився і після звіту відбулись тривалі суперечки мешканців села з місцевою владою стосовно критичних питань на території села, у ході яких також виступив сільський голова Броніслав Корицький, який поздоровив мешканців зі святом і висловив своє обурення з приводу затримки презентації звіту, незважаючи на те, що звіт аналітичної групи ще у лютому 2018  місяці було оприлюднено і всі бажаючі мали можливість з ним ознайомитися:

Я хочу подякувати всім небайдужим, хто сьогодні прийшов в цей святковий день. Я хочу привітати всіх з Днем Конституції… Я хотів би подякувати… (аналітичній групі – прим. авт.), яка провела великий об’єм робіт, але, на жаль, довго працювали і саме головне – висновку ми від час чекали дуже довго. 22 жовтня були громадські слухання. Ми вас запитували: “Ваша думка щодо об’єднання з будь-якою громадою?”…. Я хотів би сказати, що це більше потрібно було шуму презентація. Ми від вас чекали висновок….”, – обурюється Броніслав Корицький.

Сільський голова запитав у активістів, що вони зробили в Гатному:

… Газети ноччю не розносять. І то шо ви пишите там всякі дурниці… Що ви зробили у Гатному? Я пояснюю, щоб не робили у Гатному, оця група завжди перешкоджає…”, – заявив Корицький про численні “перешкоджання” з боку активістів місцевій владі.

Нагадаємо, що на минулій сесії сільради 18 травня 2018 року депутат Станіслав Смалько з голосу намагався проштовхнути голосування за об’єднання села з Крюківщиною, але прийняти таке рішення не вийшло, бо присутня громада виступила проти. Крім того, на тій же сесії депутати провалили голосування за створення дорадчого органу – “Київська агломерація”, не розуміючи, що Гатне фактично і так в агломерації.

З детальним звітом аналітичної групи можна ознайомитися за посиланням: https://gatne.info/wp-content/uploads/2018/02/Звіт-аналітичної-групи-ОТГ.pdf.

Нагадаємо, 22 жовтня 2017 року в приміщенні сільського клубу Гатненської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області відбулось громадське обговорення проекту рішення щодо питання об’єднання територіальних громад, на якому було вирішено створити аналітичну групу, яка на основі аналізу економічних показників і можливих ризиків напрацює вигідне для Гатного рішення: чи об’єднуватись з тим чи іншим сусідом, чи вигідніше залишитись самостійними.


Автор: Сергій Чагаров, мешканець с. Гатне

 

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539