Хто піде в парламент від Фастівщини і Макарівщини?

0

Представник “Солідарності” Руслан Сольвар не певен, чи піде знову в парламент по мажоритарному округу. Депутати Фастівської ради твердять, що в парламент хоче йти по 91 округу мер міста. “Батьківщина” націлена на президентські вибори і ще не розставляє кандидатів по округам.

Фастівський та Макарівський район разом з частиною Києво-Святошинського району утворюють один округ № 91 для виборів народного депутата. У 2014 році тут переміг представник БПП Руслан Сольвар. Він набрав понад 50 % голосів. На другому місці був представник Народного фронту Богдан Хмельницький.

“Я не можу зараз сказати, які в мене будуть плани. Зара такий час, що вносить постійно свої корективи, тому як воно буде, побачимо згодом”, – коментує “Громаді Київщини” нардеп Сольвар, округ якого отримав 71 млн субвенцій у 2017 році.

Громадський рух ЧЕСНО наголошує, що субвенції влада виділяє зумисне, щоб отримати лояльність виборців. Субвенційні кошти можуть розподілятися на фірми, проти яких відкриті кримінальні провадження.

Депутати Фастівської ради від БПП та Батьківщини повідомили “Громаді Київщини”, що мер міста Михайло Нетяжук (партія “Нові обличчя”) має амбіції й може піти в парламент від “Солідарності”.

“Що стосується Нетяжука, в нього були наміри йти до Фастівської ОТГ і працювати більше з громадою але йому ніхто не забороняє йти до Верховної ради”, – коментує нардеп Сольвар “Громаді Київщини”.

Сам Нетяжук каже, що може планувати своє життя з сьогодні на завтра, але такої можливості не заперечив:

“Переді мною, як перед міським головою зараз стоять інші задачі. Чим далі міські голови від політики, тим краще громаді. Ще ми подивимось по якому партійному списку Сольвар Руслан Миколайович буде балотуватись. Він же від “Солідарності” пройшов, а далі хто його знає як… ще ж більше року…”

Депутат облради Микола Швидкий балотувався до парламенту як кандидат від Батьківщини у 2014 році. “Батьківщинівець” набрав дещо більше 5 % і зараз каже, що в нардепи не піде:

“Ні, вже наступний раз не буду. Треба молодшим поступитися дорогою, нехай попробують. Щодо майбутніх кандидатів май бути витримка і виваженість. Це наші внутрішні партійні справи. Але я вам скажу на останок, що все найцікавіше ще попереду”, – говорить “батьківщинівець” Швидкий, сина якого судили за шахрайство.

Голова фракції “Батьківщина” у Фастівській раді Ігор Кириченко твердить, що партія дійсно ще не визначилася і робить ставку на президентські вибори:

“Ми зараз зосереджені на майбутній президентській виборчій кампанії. Партія “Батьківщина” має рейтингову систему. Рішення по кандидатах буде прийматися безпосередньо перед парламентськими виборами. Зараз про це мова не йде. Поки що ми проводимо агітаційну організаційну роботу в рамках якої проходять певні заходи”.

Громадський сектор виступає проти мажоритарної системи і вимагає в парламенту прийняти виборчий кодекс.

“Є дві проблеми з мажоритарною системою. Перша – чимало мажоритарників менше зацікавлені загальнодержавними проблемами, ніж інтересами округу.  Парламент не може працювати ефективно, коли 50 % займається субвенціями, щоб переобратися. Друга проблема – підкуп виборців. Оскільки мажоритарні округи невеликі, то роздача гречки чи грошей суттєво впливає на результати. Коаліція обіцяла виборчу реформу, для Парламенту зокрема – перехід на відкриті регіональні списки, де всі депутати принаймні будуть пов’язані партійною програмою”, –каже Єгор Поляков, полісі-аналітик з питань виборчої реформи ГО “Центр UA”.

Політичні партії, яка правило, кандидують до парламенту депутатів нижчих рівнів – обласного і міського.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував рік роботи депутатів облради та Фастівської міської ради

Фото на кавер: http://dostovirno.com 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539