“Дійшли до другої дюни”: важка техніка знищує унікальну міську пустелю на Осокорках

0

“Щойно ми намагалися зупинити доставку на “будівельний майданчик” генератора, говорили, що будівництво житлових будинків за законом має бути зупинено, але нас, двох дівчат, дуже сильно відштовхнули тушки, чи як їх можна назвати. Сталося це одразу, як поїхала викликана раніше поліція”, – розповідає “Громаді Київщини” місцева активістка Анна Адамчук.

Справа у тому, що у цю хвилину на озерах Південних Осокорків у Дарницькому районі Києва (навпроти проспекта Петра Григоренка) працює техніка, триває будівництво кількох десятків багатоповерхівок. Тож місцеві активісти намагаються усіляко завадити.

Нагадаємо, вже не перший рік люди протестують проти будівництва банком Аркада 43-х багатоповерхових панельних будинків на 100 тисяч жителів на ділянці на лівому березі Дніпра – житлового масиву “Патріотіка”. Замість того активісти вимагаючи створення екопарку “Осокорки”.

“До того ми викликали поліцію, техніку зупинили – не пустили трактор на територію. Правда, невідомі люди у камуфляжі, які з’явилися напередодні, все одно вручну продовжували ставити паркан”, – говорить Анна.

“Зі зброєю, спортивного типу – такі серйозні хлопці, – продовжує дівчина. – Усього приблизно тридцять осіб. Вони їздять на різних бусиках та машинах, міняються місцями. Ми попросили поліцію, аби вона якось ідентифікувала їх, тому що страшно – зараз робочий день, нас, активістів та небайдужих громадян, небагато. Ми з цими людьми у камуфляжі розмовляли, ті сказали, мовляв, робіть що хочете, тільки не ламайте паркан і не псуйте техніку. У нас такого у думках навіть не було. І ось нарешті поліція почала з ними розмовляти, бо до того ніяк не могла вмовити показати хоч якісь документи та дозволи на зброю. Вони відверталися – говорили, що перебувають на приватній території, закривалися за парканом. Сьогодні погодилися, але не у присутності активістів. Ми відійшли, аби поліція могла розібратися”.

Активісти наголошують, що КП “Київблагоустрій” тимчасово зупинив роботи на цій ділянці на Осокорках. Але забудовник, посилаючись на якийсь невідомий пункт про мовчазну згоду столичних комунальників, взявся виконувати роботи. Саме так забудовник виправдовується перед інвесторами, які хвилюються, чому будівництво зупинено.

“Благоустрій говорить, що такого пункту про мовчазну згоду нема. Ніхто не має продовжувати будівництво, поки благоустрій не поновить відповідну картку. Тож дії забудовника зараз незаконні”, – говорить Анна.

Представники комунального підприємства, за словами активістів, у п’ятницю виписали штраф. Але незважаючи на те, техніка працює.

“Тут у нас є ще одна проблема, – додає активістка. – “Аркада” каже, що у них крадуть пісок. На дальні піски їздять КАМАЗи: туди з будівельним сміттям, назад – з піском. І так постійно. Я пройшлась у неділю і побачила, що вони знищили дерева. Там була гарненька стежка, так вони її усунули для проїзду важкої техніки. Виявилося, компанія, яка це робить, колись була партнером “Аркади”, і, за домовленістю, вона має право вивезти пісок для будівництва елітного житла за містом. Тому ми намагаємося викликати інспектора і з цього питання”.

До того заради порятунку унікальної природи на Осокорках дівчата розмалювали свої тіла, а активісти носили жалобного вінка забудовнику.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539