Стрілянина під прокуратурою: чому депутат Місяць безкарно поїхав з Ірпеня у Миргород?

0

Депутата-прогульника Ірпінської міської ради оголошували в розшук. Правоохоронці пов’язують його з земельними оборудками на Київщині. Після стрілянини під прокуратурою у 2014 році він зник. Громадський рух ЧЕСНО відшукав Ярослава Місяця на Полтавщині. Тут він став депутатом Миргородської ради й одружився.

Його цивільна дружина, яка проживала з ним у Бучі, з дітьми поїхала в США. Мачуха Місяця і далі будує висотки на Київщині. Колеги в Полтавській міськраді кажуть, що політик може піти в нардепи.

Екс-депутат Ірпінської ради Ярослав Місяць став депутатом Миргородської міської ради Полтавської області. Його обрали як кандидата від «Радикальної партії» Олега Ляшка. У Миргородській раді він очолив партійну фракцію.

У Миргороді його знають як найбільшого прогульника ради: з 15 сесійних засідань торік він був лише на одному. З Місяцем не можуть зв’язатися його виборці, і навіть його помічниця спілкується з ним шляхом листування. Та попри це, ініціативи відкликати депутата ніхто з виборців досі не виявив. Громадському руху ЧЕСНО депутата розшукати не вдалося.

За інформацією, яку Місяць вказав у декларації, він проживає в Ірпені й місце його фактичного проживання збігається з реєстрацією.

Колеги Місяця в Миргородській раді не розуміють, навіщо людина з Київщини вирішила представляти інтереси мешканців Полтавщини, і кажуть, що він може балотуватися в нардепи.

Чому відкрили кримінальні провадження проти Місяця

До Миргорода Місяць балотувався в народні депутати в 95 окрузі (Київщина) від партії Олега Ляшка. Тоді проти нього відкрили кілька кримінальних проваджень. Депутата-прогульника тоді ще Ірпінської ради підозрювали у земельних махінаціях, захопленні приміщення прокуратури та стрілянині в громадських місцях.

За кілька тижнів до парламентських виборів 2014 року Ярослав Місяць, якому не подобалися такі дії прокуратури, влаштував під прокуратурою стрілянину. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження й оголосили, що Місяця підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2, 3 ст. 27, ч. 4 ст. 296 та ст. 341 КК України. Санкції у вказаних статтях передбачають покарання у вигляді позбавлення волі до семи років.

Примітно, що підтримати Місяця під прокуратуру тоді прийшов чинний голова фракції партії «Нові обличчя» в Коцюбинській селищній раді Сергій Даніш, якого підозрювали у викраденні монашок.

Місяць, як повідомляють місцеві ЗМІ, за часів депутатства в Ірпені займався оформленням земельних ділянок на підставних осіб. Його зафільмував у Харкові мешканець селища Гостомель Сергій Кандиба, коли Місяць перебував у цьому селищі з чинним головою Київської ОДА Юрієм Денисенком (депутатом Ірпінської міської ради від “Нових облич”).

Кандиба стверджує, що ділянки, які в Приірпінні Київської області хотіли отримати місцеві мешканці, були оформлені на підставних осіб із Харкова.

Кримінальне провадження, відкрите проти Місяця, закрила через три місяці, на початку 2015-го року, прокуратура Київської області. Без судимості кандидат Місяць безперешкодно балотувався і став депутатом вже Миргородської ради на Полтавщині.

Сергій Кандиба  мешканець селища Гостомель на Київщині, який виявив харківську схему з підставними особами – з постановою прокурора відділу прокуратури Київської області Олега Курка про закриття справи не погодився й оскаржив її в суді.

Суддя Ірпінського суду Андрій Мікулін у 2016 році поновив розгляд справи. Рішення було прийняте остаточно й оскарженню не підлягає. У прокуратурі заявляють, що справа перебуває на досудовому розслідуванні в поліції Ірпеня.

У прес-службі прокуратури Київської області повідомили, що зараз іде розслідування у кримінальному провадженні:

Прокуратурою витребовано кримінальне провадження з відділу поліції, скасовано постанову про його закриття та надано в порядку ст. 36 КПК України слідчому вказівки і скеровано на розслідування у відділ поліції”.

 

Обшук у будинку Місяця: правоохоронці знайшли сотні заяв на землю

У 2014 році правоохоронці провели обшук у будинку, де Місяць мешкав із цивільною дружиною Мариною Власюк, яка також була депутаткою в Ірпінській раді. Власюк із немовлям на руках не допускала правоохоронців до свого будинку, розповідаючи, що Місяць за цією адресою не проживає і що їй потрібен адвокат.

Правоохоронці з ухвалою суду все ж потрапили до будинку, де мешкав Місяць, і знайшли там сотні заяв на отримання землі від громадян із різних областей України.

Чинний голова Київської ОДА Юрій Денисенкоякий тоді представлявся як адвокат Місяця, погрожував правоохоронцям звільненням.

У Приірпінні це стандартна схема, коли землю заводять за заявами підставних осіб, які одразу ж пишуть на якусь людину довіреність на перепродаж. Через трьох людей ділянки потрапляють до того, хто є замовником дерибану, і в суді він доводить, що став добросовісним набувачем.

Ділянки на вул. Карла Лібкнехта в Ірпені дісталися двом безробітним мешканкам Харкова. За словами потерпілого в цій історії Сергія Кандиби, жінки йому зізналися, що їх попросили надати свої паспортні дані нібито для оформлення городу для когось в Ірпені і заплатили їм за це по 200 доларів.

Ці жінки написали довіреність на маму Марини Власюк, і мама оформила купівлю-продаж на Марину Власюк. Далі Власюк дарує цю земельну ділянку особі на ім’я Валерія Курілайтене, яка виступила замовником багатоповерхового будинку на цій ділянці”, —розповідає Кандиба.

Хто така Валерія Курілайтене і чому її зацікавила земля?

Паспорт будівництва, який висів на паркані на вул. Карла Лібкнехта і в якому замовником виступає саме Курілайтене, Громадському руху ЧЕСНО надав Сергій Кандиба.

До слова, в реєстрі речових прав на нерухоме майно Курілайтене досі зазначена як власниця двох земельних ділянок на Карла Лібкнехта, де вже збудований житловий комплекс.

Рішення про надання Валерії Курілайтене містобудівних умов та обмежень було прийняте у 2015 році, коли мером Ірпеня вже був голова партії “Нові обличчя” Володимир КарплюкМісяць на той час уже був обраний депутатом у Миргороді.

 

Як з’ясувалося згодом, Курілайтене – не чужа людина для Ярослава Місяця. Вона – дружина батька депутата, Анатолія Місяця, яка проживає разом із ним у Харкові за однією адресою: Жовтневий район, пров. Степовий, 8, кв. 2.

Вона будує в Ірпені не лише на вул. Карла Лібкнехта, а й на вул. Новооскольській. Саме цю земельну ділянку, де ріс дубовий гай, мешканцям Ірпеня не вдалося врятувати від забудови. Тоді громада Ірпеня протестувала проти цього будівництва і знищення лісу, проте Денисенко заявив, що за документами це чагарники.

У власності Курілайтене – нерухомість та земельні ділянки в Ірпені на вул. Соборній, Тургенєва, Фрунзе та Новооскольській. У багатоповерхових будинках, збудованих на місці дубового гаю, жінка володіє більш ніж двома десятками квартир та нежитлових приміщень.

Курілайтене також належать земельні ділянки у Бучі на вул. Яснополянській та Революції, де Місяць будував дуплекси.

Ділянки на вул. Яснополянській частково були оформлені на Марину Власюк.

Згодом деякі з них опинилися у власності Курілайтене. Вона також будує й у Вишгороді. Її ділянки розташовані в центрі міста, де зараз зводять ЖК «Борисо-Глібський».

У 2016 році жінка звернулася до Вишгородської міської ради з проханням змінити цільове призначення двох земельних ділянок у центрі міста під багатоповерхову забудову.

Про це писали місцеві журналісти.

Журналіст Віталій Борзовець пригадує, як був здивований, коли жінці з Харкова, яку ніхто в очі не бачив, на сесії змінили цільове призначення землі:

За два місяці до початку будівництва на цьому місці висотки ТОВ “БК Профрембуд” Вишгородська міськрада затвердила громадянці Курілайтене проекти землеустрою перших двох земельних ділянок разом зі зміною цільового призначення під багатоповерхову забудову. Із забудовником все було домовлено наперед. Достатньо подивитися на фото, зроблене 7 вересня 2016 року. Ділянка вже була розчищена, і навіть пункт продажу квартир уже стояв. А сесія відбулася лише напередодні. Результати голосування забудовникам Максиму Калінкіну і депутату облради від “Опозиційного блоку” Роману Буковському були відомі наперед…”

Журналіст Борзовець додає:

Сьогодні цей комплекс має вже 16 поверхів. Хоча депутатам-лохам казали, що буде 9. Тепер Буковський і Калінкін – найкращі друзі мера Вишгорода Олексія Момота (якого судять за хабарництво – прим. ЧЕСНО), які будуть фінансувати його наступну виборчу кампанію”.

Як Місяць працював на виборців з 2006 року

У 2006 році Ярослав Місяць був обраний депутатом Бучанської ради (Київська область). Тоді виборці нарікали на те, що зустрітися з депутатом майже неможливо.

До слова, бювет у Бучі, який обіцяв відремонтувати Місяць, так і не запрацював. У Бучі Місяць та Власюк у 2008 та 2010 роках отримали в лісовій зоні земельні ділянки й оформили їх на себе.

Ділянка Місяця розташована у Бучі на вул. Революції. Цю інформацію вдалося отримати з реєстру обліку державних актів Бучанської ради.

Ділянка Власюк – також у лісовій зоні міста, на вул. Яснополянській.

У Ірпінській міській раді (Київська область) Місяць із дружиною були депутатами-прогульниками.

Двічі Місяць безуспішно балотувався до Верховної ради: у 2012 році в списку партії «Удар», а після того, як його та Власюк із цієї партії виключили, Місяць вирішив спробувати пройти на вищий щабель влади у2014 році вже від «Радикальної партії» Олега Ляшка.

Після того, як депутата оголосили в розшук, він зник, а згодом балотувався до Миргородської ради (Полтавщина).

Що робить Місяць на Полтавщині?

У 2017 році у Місяця з’явилася офіційна дружина Олександра Василенко, яку він вказав у свої декларації, та син Всеволод. Ні сина, ні дружини у декларації депутата за 2016 рік не було.

Після одруження декларація Місяця наповнилася грошима – це переважно готівкові кошти його дружини. Жінка тримає готівкою 150 тисяч доларів, 120 тисяч євро та майже 3 млн грн. При чому її доходи становлять заледве більше 100 тис. грн на рік.

Окрім цього, дружина Місяця володіє трьома квартирами в Києві, а сам депутат із власності вказав лише земельну ділянку у селі Кулібаба Васильківського району – жодної іншої нерухомості, жодних власних доходів і лише 350 тис. грн готівкових коштів. При цьому в декларації за 2016 рік Місяць не вказав жодного офіційного доходу, а готівкові кошти становили 380 тис. грн.

Цивільної дружини Марини Власюк, з якою вони разом мешкали в Ірпені, та їхніх спільних дітей, як і аліментів на них, Місяць не задекларував.

Ось фото дітей Місяця та Власюк із соцмережі Facebook, зроблене в Америці у 2016 році.

Примітно, що у декларації Місяця за 2011 рік фігурував син Місяць Я. Я. 2010 року народження. Але в пізніших деклараціях депутат ні сина, ні аліментів не вказував.

Нагадаємо, ЧЕСНО проаналізував відвідування депутатів Миргородської ради й виявив трьох кандидатів на відкликання.

Авторка: Олена Жежера, журналістка ЧЕСНО

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539