Чому поспішають збудувати “совкову” розв’язку на Шулявці?

0

Почну з історії, яка трапилась до того, як Шулявський міст “втомився”. Зібрались ми в КМДА заслухати розробника ТЕО по Шулявкській розв’язці. Розробник був типовим представником фірми “Рога і копита”. Вивісив свої картинки в стилі флешбек із 70-их і поверхнево щось розказує. Питаю по цифрах – у відповідь чую щось незрозуміле.  Суто із цікавості питаю про те, яку б з чотирьох запропонованих він обрав би як розробник. Відповідь мене вбила: “Ну мені ця подобається, вона красива, там гарний тризуб у клевері”.

От так і живемо, коли ефективність проекту не важлива… Сьогодні в чергове транспортна комісія Київради не підтримала петицію киян про альтернативну розв’язку на Шулявці.

Чому? Шулявка розвалиться. Так проведіть спочатку роботи по укріпленню, проведіть прозорий конкурс і збудуйте нормальну розв’язку! Невже ми забуваємо, що є головним критерієм вибору проекту? Це показники, які свідчать про ефективність.

Тут трирівнева розв’язка далеко попереду інших проектів. Добре, давайте більш ефективну формулу, поставимо показники в знаменник, а в чисельник вартість проектів. І тут трирівнева розв’язка теж ефективніше! Де вища пропускна спроможність? У трирівневої набагато вище. Може виберемо тоді проект, будівництво якого створює менше перекриттів під час будівництва? І тут трирівнева розв’язка краща. Де менші строки буlівництва? Трирівнева швидше. Нижча аварійність? Трирівнева взагалі супер прогресивна в цьому питанні. Доступність пішоходів і безпека велосипедистів? Тільки трирівнева це передбачає.

Так не може (обраний містом) “совковий” проект бути кращим за нормальні сучасні розв’язки.  Ми запрошували експертів з Китаю, будівельного гіганта CRBС. Вони збудували 7 з 10 найбільших мостів в світі. Експерти займались шулявською розв’язкою тиждень і дійшли до висновку, що трирівнева розв’язка надзвичайно ефективна. Фахівці запропонували збудувати її за півтора роки під ключ. Така пропозиція дешевша і швидша, ніж в українських компаній. До того ж було передбачено можливість розтермінувати виплати на на 20 років.  Що відбувалось потім, всім відомо…

P.S. Важливо зазначити, що питання не стоїть про розв’язку Петрука чи ще когось, а запит киян – обирати відкрито кращий проект, який відповідає вимогам часу.

Автор: Ілля Сагайдак – депутат Київради, фракція БПП

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539