Чому у мерії брешуть, коли говорять про аномальні дощі

0

Кияни самотужки шукають причини затоплень, влада – виправдовується.

Столичні активісти разом з інженерами намагаються знайти причини затоплення Києва у результаті злив. Вони переконані: такі потужні, але короткочасні зливи ще десять років тому не були приводами вдягати гумові чоботі та пересідати з машин у човни.

Перша причина – не очистка каналізаційних стоків. Сміття на вулицях стало більше, а прибирання рідшими.

Друга – хаотична, безграмотна забудова. Вона привела до різкого збільшення площі збирання води для скидання в зливову каналізацію. Мова про те, що раніше були відкриті ділянки землі, і вода йшла прямо в землю, а після забудови її треба направляти в зливову каналізацію. Але збільшити і розширити пропускну здатність всієї зливової каналізації по Києву неможливо.

Це як з дорогами у Києві – кількість автівок у столиці збільшується, а дороги не розширюються, місць для паркувань не додається, як результат – затори.

Уявіть собі, як може затримувати воду підземний торгівельний центр або гараж.

“Це просто греблі. Так само як і київське море з греблею. Ставиш греблю і набираєш воду. Наставили купу підземних гребель і отримали київське море. Порушили природний шлях для підземних вод”, – цитує слова інженера киянин Ігор Богуславський.

Виходить відтепер після великою зливи Київ приречений плавати.

Які наслідки? Рівень ґрунтових вод буде підніматися.

“Головне, коли вода буде сходити, аби не потягнула за собою ґрунти. Це небезпечно. Для фундаментів будівель, доріг, особливо для тих будівель, які на схилах і точкові висотки. Причому це може відбутися не відразу”, – додає Богуславський.

У КМДА ж намагаються переконати, що зливи та підтоплення трапляються навіть у Європі, де каналізація працює добре.

Радник мера Кличка Дмитро Білоцерківець опублікував пост, у якому порівняв грозу в Києві з минулорічним паводком у Берліні.

А Генеральний директор комунальної корпорації «Київавтодор» Олександр Густєлєв говорить: “На сьогоднішній день будь-яка зливова каналізація не готова до аномальної зливи. За оцінкою деяких експертів … вчора випала майже тримісячна норма опадів. Ніяка каналізація до цього не може бути готова, передбачити це неможливо”.

“Деякі експерти” – це очільник управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Роман Ткачук. Він сказав журналістам: “Учора протягом трьох годин ми отримали тримісячну норму опадів. Це аномальна кількість опадів за короткий проміжок часу. Виходячи з цього, дренажні системи фізично не впоралися з об’ємом води”.

Активіст Максим Юр’єв помітив, що, за повідомленнями ЗМІ, якщо у Берліні, й справді, тоді випала тримісячна норма опадів, то у Києві – аж ніяк ні.

“Так от, я не полінувався звернутися до Українського гідрометцентру, де мені підтвердили, що логіка нардепа безглузда, – говорить він. – Не можна порівнювати два зовсім різні явища! В Берліні опади сягали до 200 літрів на квадратний метр – більш як три місячні норми для червня (62л/кв.м)! Це була масштабна стихія, що охопила не тільки одне місто, в сусідніх містах опади були більше 300 літрів! Значно піднявся рівень річок. Вчора ж, за даними Укргідрометцентру, в Києві опади були від 7 до 44 літрів при місячній нормі липня 72. Тобто в середньому менше половини місячної норми! Максимум був у аеропорту Жуляни – 44 літри, що трохи більше половини. Накопичення води було в низинах з засміченою чи “слабкою” каналізацією”.

“Випала половина місячної норми, не тримісячна. Навіть не досягло значень стихійного гідрометеорологічного явища – трішки, буквально 5 міліметрів не вистачило”, – повідомили журналістам у Гідрометцентрі.

“Стихія – це не вчорашня гроза, стихія – це некомпетентна влада, яка вперто не визнає проблему, яку давно варто вирішувати”, – додає Максим Юр’єв. Він також переконаний, що безтолкова забудова Києва збільшує навантаження на всі комунікації, зокрема на дощову, яка просто неспроможна справлятися з усією тією водою з закатаних в асфальт площ новобудов, де раніше вона просто входила б відразу в землю.

Раніше Громада Київщини писала, що Оболонь потонула після дощу.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539