Гатненське кавування: як громада вільного доступу до водойм вимагала

0

У Гатному забудовник “ІнтергалБуд” не пропускає місцевих жителів до сільських озер, огородивши їх парканом із охороною. Ці ділянки з озерами перебувають у комунальній власності й належать громаді села, а забудовник лише за замовленням орендаря будує житловий комплекс.

Місцевий житель Сергій Чагаров неодноразово викликав поліцію через перешкоджання охоронців ЖК в доступі до водойм.

“Водний кодекс України у ст. 89 передбачає, що прибережні захисні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності. У прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів. Водні ресурси є об’єктами права власності українського народу, а права власника здійснюють органи державної влади та місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією та законами України”, – цитував Чагаров вимоги законодавства рік тому.

Щоб добитися свого права доступу до сільських водойм гатненці організували акцію і запросили на каву односельців.

Перед шлагбаумом, що його встановив забудовник, незаконно обмеживши доступ до озер, зібралися небайдужі гатненці зі своєю кавою і солодощами.

Забудовник, який відмовляє гатненцям у доступі поодинці, не наважився скандалити з громадою.

Відразу ж із відділу продажів вийшла співробітниця, яка представилася Ольгою і сказала, що проведе екскурсію для гостей ЖК. При цьому екскурсовод із відділу продажів зауважила: “Можете фотографувати, але себе знімати я забороняю”. 

Стало зрозуміло, що “Озерний гай” був попереджений про прихід гатненців на каву, про що здогадувалися люди в чаті Громади села.

Дорога до альтанок виявилася довгою – кожен хотів розпитати Ольгу про допуск до території та озер.
Місцевий житель і активіст Павло Демченко зауважив, що питання про територію навіть немає сенсу задавати забудовнику, бо ділянка в оренді в Виробничого кооперативу “Підряд”, а забудовник – лише виконує замовлення з послуг будівництва. Директором підсобного господарства у “Підряді”, як пише “Українська правда.Київ”, з 1995 року був Броніслав Корицький – нинішній сільський голова.

Тим часом гатненці наливали каву в альтанці і спілкувалися з жителями “Озерного гаю”.

Один із аргументів інвесторів ЖК, чому, на їхню думку, територія має бути закритою, – що їм в рахунок вписують догляд за прибудинковою територією.

“Ви ж не пустите до себе на подвір’я нікого, правда?”, – перепитує один із інвесторів.

У відповідь на це інші жителі Гатного радять розрізняти приватну власність і комунальну, а також читати закон про доступ до водойм.

“Територія ЖК – не є вашою приватною власністю. Ваша приватна власність обмежується стінами квартири”, – відповідають на закид інвестора інші жителі Гатного, які відчули на собі дискримінацію.

На щастя, розмови на підвищених тонах стишуються і люди намагаються знайти порозуміння. На конструктив налаштовують кава і ласощі. Хтось береться гортати газету “Гатне Інфо“, хтось газету Громадського руху ЧЕСНО “ЧЕСНО Київщина”.

Врешті в розмові хтось доходить згоди, що треба пускати мам із дітьми, а людей напідпитку краще не пускати до озер. Хто і як при цьому буде визначати ступінь сп’яніння  – незрозуміло.

Як результат зустрічі – гатненці надиктували кілька вимог до представниці “Озерного гаю” Ольги, яка пообіцяла передати їх своєму керівництву. З-поміж них – вимога не порушувати законодавство України, а також надати інформацію про орендну плату за земельну ділянку громаді.

“Ви можете про це запитати у сільраді”, – дивується менеджерка Ольга.

“Від нашої сільради нічого не допитаєшся”, – пояснює членкиня ГО “Майбутнє Гатного” Олена Лящевська.

Нагадаємо, проблеми з доступом до озер почалися з будівництва на території 48 га особливо цінних земель Гатного ЖК екс-“регіонала” Володимира Зубика “Озерний гай”. Нагадаємо також, що у 2016 році Міністерство юстиції закупило 47 квартир в цьому ЖК для своїх співробітників за завищеними цінами.

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539