Підозрюваний Христюк: чому чоловік Сюмар має відповісти за зроблене в Ірпені

0

Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформполітики Вікторія Сюмар кілька разів публічно звинувачувала Віктора Медведчука в замовній кампанії проти неї.

Причиною скандалів став так званий будинок матері в селі Михайлівська Рубежівка під Києвом, де, судячи з фотографій у соціальних мережах, часто проводив час і святкував більшість свят у 2018 році її нинішній чоловік Дмитро Христюк. Досі  перший заступник голови Ірпінської міської ради.

З Ірпеня ця історія виглядає набагато прозаїчніше, ніж з високих Печерських пагорбів. Оскільки в останньому інтерв’ю УП Вікторія Сюмар, схоже, свідомо оминала будь-які згадки про Дмитра Христюка, було б добре з її боку пояснити низку запитань, які все ще дуже цікавлять Ірпінь.

Ми звикли, що в період війни Путін дотягується в найглухіші села. Але не в цьому випадку, пряма дорога всього скандалу веде на Ірпінь.

Це передмістя Києва – таке собі українське задзеркалля. Ти можеш бути поважною людиною в столиці і при цьому абсолютно ніким в Ірпені. І навпаки – “велика людина” по-ірпінськи здебільшого є нікому не відомою за київськими мірками.

Саме так наше передмістя зіграло в злий жарт з Вікторією Сюмар. Вона думає, що атакують її, а насправді – його. І вже давно.

Адже перший заступник міського голови Дмитро Христюк, який майже три роки ставив підписи на документах і виконував обов’язки мера за відсутності Володимира Карплюка, – добре відома в Ірпені людина. Будь-яка поінформована продавщиця на ірпінському базарі (а там таких більшість) розкаже вам про Христюка більше, ніж усі медіа Медведчука разом узяті.

В Ірпінь, як відомо, Дмитро Христюк потрапив з посади заступника голови Київської облдержадміністрації в серпні 2015 року.

Його з надією зустріли борці за збереження зелених зон у складі робочої групи, що мала б розслідувати беззаконня. Натомість він отримав крісло першого зама в місті і став, зокрема, курувати розподіл комунальної землі та майна між “правильними” АТОвцями.

Його другий зашквар стався в 2016 році. В уточненій декларації чиновника з’являється машина – Тойота Venza 2013 року випуску за 690 тисяч гривень при сукупному річному доході держслужбовця на рівні 202 тисячі гривень.

Після такого місцеві журналісти починають активно стежити за матеріальним станом Христюка і з’ясовують, що держслужбовець придбав не лише авто, а й двокімнатну квартиру в Бучі – 55 квадратних метрів за за 270 тисяч гривень. Продавцем виявляється співмешканка Володимира Карплюка – Наталя Бойчук.

Не задеклароване вчасно майно стає приводом для перевірки й ухвали Ірпінського міського суду про визнання Христюка винним в адміністративному порушенні за частиною 2 статті 172-6 КУпАП, де йдеться про невчасне повідомлення у зміні майнового стану. Це сталося явно до появи Вікторії Сюмар в його особистому житті.

На тлі антикорупційного скандалу Дмитро Христюк починає друкувати в соцмережах позитивні фотографії, зокрема, викладає світлини власних кулінарних талантів. Усі фото зроблені на різних кухнях, що посилює підозри про те, що чиновник живе не в одній квартирі.

Проте штатні спікери Ірпінської ради на повному серйозі переконують, що, придбавши двокімнату квартиру і Тойоту, Христюк – “повний безсеребреник“. Чим лише підігрівають увагу до його статків.

Запитання до Дмитра Христюка також виникають у Київської обласної прокуратури. Ключове звинувачення на його адресу полягає в підписанні мільйонних контрактів на ремонти шкіл та доріг у місті з – увага! – приватним підприємством, оформленим на мерця.

Гроші отримувало не лише ПП “Віталій Дасюк”, який помер у 2012 році, а й фіктивна фірма “Буденергосоюз”, зареєстрована на цього ж покійника після його смерті. Деталі цієї оборудки є в розслідуванні журналістів “Слідство.інфо” – “Безсмертний ФОП“.

Влітку 2017 року справа про підприємця-мерця доходить до Шевченківського суду міста Києва. Дмитро Христюк отримує запобіжний захід – домашній арешт на 60 діб до 29 жовтня 2017 року.

У звинуваченні прокуратури йдеться не лише про створення злочинної організації разом з Володимиром Карплюком та його заступницею Лідією Михальченко, про використання підроблених документів, а й про незаконне зберігання зброї, яку “альфівець” Дмитро Христюк начебто знайшов на парковці біля будинку й приніс додому, забувши повідомити про знахідку поліцію.

Суд зобов’язав Христюка здати закордонний паспорт і не відлучатися з квартири в Бучі з 22:00 до 6 години ранку, а також не контактувати з іншими фігурантами справи. Проте той продовжував їздити на роботу в Ірпінь, лаяв прокуратуру через ФБ і викладав фото нових страв з нових кухонь.

9 жовтня 2017 року рішення першої інстанції підтримують в апеляції.

“При розгляді клопотання, слідчим суддею з’ясовано, що наведені в ньому дані свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_3 кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.255, ч.4 ст.28, ч.5 ст.191, ч.4 ст.28, ч.1 ст.205, ч.4 ст.28, ч.3 ст.358, ч.4 ст.28, ч.1 ст.366,ч.1 ст.263 КК України.

Обставини, що дають підстави підозрювати ОСОБА_3 у вчиненні зазначених кримінальних правопорушень, слідчий виклав з посиланням на матеріали кримінального провадження, що їх підтверджують”, – сказано в ухвалі Апеляційного суду міста Києва.

Але вже 3 листопада 2017 року та сама суддя Шевченківського районного суду Лідія Щєбуняєва відмовляє прокуратурі в продовженні домашнього арешту. Справа Дмитра Христюка про “Безсмертний ФОП” та підозри про інші злочини повністю зникають з інформаційного поля.

За збігом обставин, саме 16 жовтня 2017 року, тобто через тиждень після апеляції і за два тижні до розгляду продовження арешту, Дмитро Христюк змінює статус у ФБ на романтичний “у стосунках”, який лайкає Вікторія Сюмар.

Протягом наступних місяців у ФБ-профілі Христюка з’являються фотографії, де все вказує на те, що він переїхав у приватний будинок. Чиновник перестає змінювати кухні, викладаючи десятки фотографій з нової локації.

Там Христюк не тільки готує улюблені страви, а й позує біля ялинки, обтирається снігом, обнімається з собакою, займається спортом, садить дерева, милується сірим котом. На багатьох світлинах його явно фоткає інша людина.

По ділянці соснового лісу, що потрапляє в кадр поруч з будинком, в Ірпені розуміли, що це не наше місто, адже такого лісу поруч з приватним сектором тут більше немає – після хаотичної забудови висотками впродовж 2015-2018 років.

У квітні 2018 року, наприклад, були підозри, що це могли бути Підгірці, де, згідно з однією зі старих декларацій, перший заступник міського голови мав земельну ділянку.

І аж коли містом поповзли чутки про те, що обраницею Христюка може бути Вікторія Сюмар, було досить просто співставити світлини з двох ФБ-акаунтів, щоб встановити, що це одна й та сама кухня.

Тож, слідуючи поясненням Вікторії Сюмар, Христюка в будинку її мами могли фотографувати троє осіб – мама, сестра або ж вона сама. Чому б не пошукати “агентів Медведчука” в цьому вузькому колі, раз викриття сталося завдяки цим фото?

Якщо ж аналізувати скандал без жартів, то він значно глибший для репутації Вікторії Сюмар, ніж вона намагається пояснити. В Ірпені звинувачення на адресу Христюка вважають надто серйозними, щоб перестати запитувати після його одруження.

Навпаки, від народного депутата і її обранця чекають відповіді по суті: чому заглохло розслідування про мільйони, прокручені через підприємця-мерця? Адже на документах стоїть підпис Дмитра Христюка.

Це запитання без відповіді дуже заохочує місцевих чиновників продовжувати дерибанити бюджет та комунальне майно надалі.

І, відповідно, дуже засмучує тих мешканців, які розраховують відновити дію законів України на території міста.

Авторка: Михайлина Скорик, мешканка Ірпеня, спеціально для УП

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539