22 сепня о 9:00 пікетуємо Федорука з вимогою зберегти ліс біля Кампи

0

Щодня соколи і дятли прилітають до годівничок на наші балкони.

А під ногами вже хрустять перші впалі жолуді.

Коли дивлюсь туди – на дубово-грабовий ліс біля Кампи, то подих захоплює від цієї величі.

Втім, хтось у владних кабінетах свого часу вирішив заробити, або “розвивати Бучу”, як вони самі для себе цей процес називають. За документами навпроти нашого будинку (по вул. Лісовій, 1-б) мусить бути житловий комплекс забудовника ТОВ “Орлан Інвест-груп”, що складається з 4-х багатоповерхівок.

Його автори, схоже, не задумувались, що земля є державною, що населення міста на громадських слуханнях висловилось за цільове призначення – рекреацію. Їх навіть не турбує, що дерева, яким більше сотні років, заборонені до вирубки законом, бо вони становлять особливу цінність.

Ось витяг із звернення до начальника Ірпінського відділу поліції жителів нашого будинку (одразу після того як в Гостомелі за півгодини вирізали майже гектар лісу).

На проекті забудови не видно і меліоративних каналів, з яких має братись вода для тушіння торф’яників нижче. Врахувавши сумний досвід приватного сектору, в якого в результаті будівництва ЖК “Кампа” пропала вода в скважинах, ми вирішили не чекати.

22 серпня о 9:00 громада мікрорайону Мельники розпочинає акцію під Бучанською міською радою “Буча – не Гостомель”. На неї запрошено екологів та юристів. А також активних громадян з інших районів міста.

Метою акції є обмін досвідом та планування чітких спільних кроків, направлених на збереження нашої ще вцілілої лісової спадщини. Вже розпочато збір підписів під зверненням до мера міста Бучі Анатолія Федорука з вимогою провести дослідження унікального лісу біля Кампи та створення там природоохоронної території. На здивування його ініціаторів воно було підтримане майже всіма жителями ЖК “Кампа”. Лише один сусід розчаровано промовив “Підписуй-не підписуй. Влада нас не чує. Тут нічого не доб’єшся.”

Один мільйон дерев знищено в області за останні 20 років.  А ми продовжуємо планувати вирубки. 195 країн світу підписало Паризьку кліматичну угоду (щодо зменшення викидів діоксиду вуглецю). А ми рубаємо. Верховна Рада посилила покарання за вирубку лісів ( “Та сама дія, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, – карається обмеженням волі на строк від 2 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк” – ЗУ “про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат”). Але й це не змінює планів забудовників. Та й чого боятись, якщо притягнути до відповідальності за попередні дві незаконні вирубки лісу біля “Кампи” чомусь забула наша поліція?

Екологи стверджують, що сніг весною, град улітку, урагани, на кшалт того, що вночі 16 серпня мав місце в центрі Києва, є результатом глобального потепління.

В Одеській області населення вже готуються до торнадо, плануючи відповідну перебудову свого житла.

А як житимемо далі ми? Серед безкінечних пожеж торф’яників, які гаситимуться хіба що з одного відомого нам всім вертольоту екс-депутата Київської облради Сергія Арєф’єва? Та злив, як з відра, що змиватимуть Мельники в болото? Куди переселяться вони – ті, хто зараз прилітають довірливо до наших годівничок? Та чи є взагалі у них вибір?

Відповіді на ці питання та багато цікавих виступів планується на акції в цю середу. Приходьте. Давайте разом вийдемо на захист Життя. І презентуємо меру міста наше бачення розвитку Бучі. Не очима продажних чиновників та немісцевих бізнесменів. А донесемо владі позицію нашої Громади.

Авторка: Аніна Лізунова, мешканка Бучі

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539