Заповідник Мужеловський: як в Ірпені хочуть поділити 4 га лісу навпроти дитячої лікарні на Давидчука

0

Перша сесія на чолі з новим в.о. міського голови Анастасією Попсуй (яка змінила прізвище на Заблоцька, запланована на 30 серпня, знову піднімає питання, яке громадськості Ірпеня вдалося зняти на передостанній сесії за участі екс-міського голови Володимира Карплюка – про поділ залишків лісу на вулиці Давидчука.

Йдеться про понад 4 га території, на якій ростуть 610 дерев, переважно це дуби, яким не менше 100 років, та сосни з вкрапленням берез та вишень, яку раніше планували під заказник “Мужеловський”. Ця ділянка, як повідомляла “Громада Приірпіння”, розташована в зоні санаторіїв та критично важлива для забезпечення життєдіяльності заповідника “Криничка”. Там досі ростуть малина і гриби, а також живуть різноманітні птахи, білки та їжаки.

У Генплані Ірпеня зразка 2012 року ця територія була зарезервована депутатами попереднього скликання як частина великого медмістечка на вулиці Комінтерну (нині – перейменована в Давидчука), що й дає підставою для зазіхань на неї нині.

Вперше рішення про поділ лісу на Давидчука з’явилося в проекті на сесії 26 липня. Формулювання звучало так, наче землю там справді виділяють під медичні заклади міста, якби б не одне “але” – проект рішення передбачав поділ території замість зафіксованого в генплані її розвитку як цілісного медмістечка.

“Надати дозвіл Ірпінській міській раді на розроблення проекту землеустрою щодо виділення земельної ділянки орієнтовною площею 2,000 га для будівництва та обслуговування будівель закладів охорони здоров”я та соціальної допомоги в м.Ірпінь, вул. Давидчука, 52-В”, – було сказано в проекті рішення за підписом В.А.Карплюка.

Мешканці прилеглих вулиць Гоголя, Давидчука, Новооскольської, Глінки та Толстого на тій сесії висловили різкий протести проти цього проекту, після чого Карплюк зняв рішення з порядку денного. Натомість аналогічний документ з’явився серед проектів уже за підписом Попсуй.

На генплані зона Г-5п, на яку посилаються в цьому документі, – це не лише “Мужеловський, а дві ділянки по обидва боки вулиці  Комінтерна, на яких розташовані такі об’єкти, як:

№ 58 – Ірпінська міська лікарня

№ 59 – Ірпінська міська дитяча лікарня

№ 60 – пологовий будинок міста Ірпінь

№ 68 – станція швидкої медичної допомоги міста Ірпінь

З цих закладів нині існує лише один – Ірпінська міська дитяча лікарня. Решта – резерв під медмістечко, тобто землі, що їх депутати попереднього скликання залишили під розвиток медицини Ірпеня. При чому йдеться про конкретні проекти.

  1. Перенесення Ірпінської міської лікарні з Бучі в Ірпінь, адже рано чи пізно це питання сусіднє місто поставить руба, тож ми не обійдемося без будівництва власного стаціонару.
  2. Перенесення пологового будинку з Ворзеля в Ірпінь шляхом побудови власного пологового. Як відомо, це селище зараз немагається приєднатися до Бучанської територіальної громади, тож рано чи пізно ірпінцям не обійтися без такого будівництва.
  3. Відкриття в Ірпені власної станції швидкої медичної допомоги. Як відомо, бригади “швидкої” також чергують у сусідній Бучі, а побудова власного пункту надання такої допомоги була однією з передвиборчих обіцянок Володимира Карплюка зразка 2015 року.

Парадокс ситуації полягає і в тому, що Ірпінську міську дитячу лікарню, тобто діючий стаціонар, розташований за адресою Давидчука, 63-Ж, влада міста планує виселити, начебто, щоб відновити там садочок, а от ділянку навпроти ділять начебто під нужди медицини.

Ні в проекті порядку денного, ні в самому рішенні не вказано, під який саме заклад медицини збираються винести в натурі вказані 2 га. Питання №75 звучить абстрактно: “Про надання дозволу Ірпінській міській раді на розробку землеусторю щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель закладів охорони здоров’я міста Ірпінь по вул. Давидчука, 52-В”.

А от в самому рішенні зазначено, що “виділення земельної ділянки орієнтовною площею 2,000 га” необхідне “для будівництва та обслуговування будівель закладів охорони здоров’я та соціальної допомоги”. Така постановка питання повністю суперечить генплану-2012, де чітко написано: на вказаній землі мають бути саме міська лікарня та пункт швидкої допомоги. Про жодний заклад “соціальної допомоги” на вулиці Давидчука не йдеться, хоча вони є в генплані на сусідніх вулицях.

Запитання, навіщо повторно виносять на голосування рішення, яке суперечить генплану, залишається без відповіді. Тож маємо справу зі спробою відхопити шмат території у потенційного медмістечка, що не лише суперечить містобудівній документації, а й бажанню мешканців прилеглих вулиць.

Як відомо, жителі густозабудованого району БТР на 18 тисяч мешканців, де розташований “Мужеловський”, проведено двоє громадських слухань, учасники яких закликали не лише зберегти цю територію неподільною, а й повернутися до рішення Ірпінського міськвиконкому зразка 2007 року, коли цей ліс планували зберегти як заповідник.

Мешканці БТРу на чолі з Андрієм Поліщуком уже склали паспорт цієї ділянки лісу, зробивши опис вище згаданих 610 дерев, поставили навколо “Мужеловського” декоративний паркан, а також зібрали понад 700 підписів за його збереження.

Відповідне звернення отримала і в.о. міського голови Анастасія Попсуй, і депутати від цього округу – Ігор Оверко та Іван Лехман. Люди вимагають від влади Ірпеня не голосувати за деребанне питання, а залишити ліс на Давидчука неподільним, як це закріплено рішеннями громадських слухань.

Авторка: Михайлина Скорик, мешканка Ірпеня

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539