Лікарня на Давидчука: як дитячий стаціонар в Ірпені доводять до занепаду

0

Липень відзначився тим, що Ірпінь мало не втратив єдиний дитячий стаціонар на вулиці Давидчука, 63-Ж (колишня – Комінтерна), який обслуговує не лише наше місто, а й Бучу, Коцюбинське, Гостомель і Ворзель.

Заступниця міського голови Наталія Семко усно попередила керівництво медзакладу про наміри виселити лікарню в сусідню Бучу, де начебто скоротять кардіологію або ущільнять терапію. Після обурення батьків міста Семко передумала – разом з близьким до міського голови депутатом Максимом Плешком завітала до лікарні, де запевнила медиків, що виселяти їх будуть уже не в Бучу, а в Ірпінь на вулицю Садову.

“Лікарню дійсно буде перенесено, але не в Бучу і не зараз”, – цитують Семко провладні медіа. При цьому Семко не сказала, в яку саме будівлю хоче переселяти медиків, а лиш зазначила, що це буде нове “дитяче відділення” на 40 ліжок. Парадокс ситуації в тому, що раніше влада озвучувала наміри звести аж дві добудови до обох поліклінік на вулиці Садовій – як до дорослої, так і до дитячої.

Виселяючи єдиний в місті стаціонар, влада переконує, що таким чином хоче відновити “історичну справедливість”: у районі, оточеному санаторіями з невеликим вкрапленням приватного сектору, начебто бракує великого садочка на 600 місць – і начебто задля нього жертвують дитячим лікувальним закладом. Тобто батьків Ірпеня знову ставлять перед вибором або-або – якщо буде садочок для дітей, то не буде де їх лікувати, адже 30-тисячний район БТР не має жодного медзакладу, окрім лікарні на Комінтерна.

При цьому влада знову маніпулює. Адже стаття 49 Конституції України прямо забороняє скорочувати та перепрофільовувати комунальні медичні заклади. “У державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена”, – сказано там же.

На початку каденції мер Ірпеня Володимир Карплюк мав щодо лікарні на Давидчука геть інші плани – він обіцяв закладу розвиток і капітальну перебудову. Подивіться на цю картинку – саме так мала виглядати лікарня на Давидчука після ремонту 2015-2016 років.

А ось так лікарня виглядає насправді. Стіни протікають, бо металопластикові вікна в 2016 році ставили вже після того, як зробили зовнішнє утеплення, і волога проступає через недороблені відкоси.

По периметру даху будівлі немає ринв, тому вода просочується всередину, спричиняючи патьоки на стінах та грибок. Дах над ґанком зносився з часом, а всередині лікарня так і не побачила ремонту з дня утворення в 2001 році – все підфарбовують і підрихтовують самотужки співробітники та батьки пацієнтів.

Якщо спочатку Карплюк обіцяв будівлі друге дихання, реанімацію, капітальний ремонт з палатами матері і дитини, то сьогодні  приміщення явно доводять до ручки, щоб і батьки, і лікарі були раді виселенню хоч кудись. Ймовірна причина – майже 3,2 гектари землі по периметру медзакладу, ринкова ціна яких нині сягає понад 3 млн доларів.  

Тож давайте нагадаємо Карплюку, що він обіцяв громаді зробити з будівлею на тоді ще вулиці Комінтерна.

Рік 2015.

Володимир Карплюк анонсує капітальну реконструкцію дитячій лікарні, яку обіцяє завершити до кінця 2016 року. Пряма мова: “Проект кардинально змінює підхід до обслуговування пацієнтів як у питаннях лікувально-профілактичної роботи, так і у питаннях комфорту. 80% палат розраховані на 2 особи – дитина з матір’ю, 20% розраховані на 4 особи – 2 дитини і 2 матері. Всі палати будуть з туалетом і душем. Після реконструкції матимемо потужне відділення інтенсивної терапії (реанімації), рентген відділення, діагностичне відділення, лабораторію, аптечний кіоск, фізкабінети і навіть соляну кімнату”.

Рік 2016.

Міський голова обіцяє нову дитячу лікарню та пологове відділення на вул.Садовій, 38, тобто поруч з дорослою поліклінікою. Про плани-2015 щодо масштабної реконструкції лікарні на Давидчука більше ніколи не згадує. Так само, як не говорить про недоробки, через які в лікарні з’явився грибок.

Пряма мова: “У цьому році до грудня місяця заплановано спорудження дитячої лікарні, а також пологового відділення по вулиці Садовій. Такий заклад споруджуватиметься за накращим проектом, аналогів котрого немає в Україні”.

Проект цього будівництва завмер одразу після того, як поруч з дорослою поліклінікою було вирито котлован під начебто фундамент майбутньої лікарні.

Рік 2017.

Володимир Карплюк разом з нардепкою від “Самопомочі” Іриною Сисоєнко відкривають у лікарні на Давидчука пункт “екстреної допомоги”, якого досі не було в Ірпені.

Пряма мова Сисоєнко: “Тепер тутешні пацієнти можуть сподіватися на спеціалізовану допомогу за максимум 10 хвилин з моменту виклику у місті і 20 хвилин – за його межами”.

Пункт не пропрацював і кількох місяців, повернувшись назад, у Бучу, бо належних умов лікарі швидкої на Давидчука не отримали.

Рік 2018.

Ірпінська міська рада вносить зміни до бюджету міста, в яких передбачає проектування перпрофілювання лікарні на Давидчука, 63-ж в дитячий садок. 16 лютого Володимир Карплюк особисто підписує договір на 499,9 тис.грн з ТОВ “Акант-проект” на розробку проектно-кошторисної документації по “об’єкту реконструкції будівлі за адресою вул.Давидчука, 63-ж з перепрофілюванням під дошкільний навчальний заклад”.

І вже 19 лютого той же Володимир Карплюк підписує договір з ПП “Ладопроект” на прибудову дитячої лікарні до будівлі дитячої поліклініки на вул. Садовій, 29 ціною 464,9 тисячі гривень.

23 лютого міський голова публічно заперечує наміри забудувати територію лікарні на Давидчука, але при цьому зізнається, що справді збирається її виселити в прибудову на вул Садову, 29. При цьому він визнає: після перепрофілювання за садочком залишиться лише 1 га землі.

Пряма мова: “Там більше гектара територія – вона обов’язково залишиться за садочком, тому що того вимагають державно-будівельні норми”. Що станеться з іншими гектарами земель медзакладу, які явно не потрібні садочку, ні Володимир Карплюк, ні Наталя Семко, ні Максим Плешко не уточнюють.

Не складно переконатися, що саме земля хвилює очільників міста, які так хочуть позбавитися від лікарні в цілющому лісі. Адже всі їхні плани щодо виселення медиків пов’язані з ущільненням, а не розвитком медицини. Площа земель навколо обох будівель на Садовій – дитячої поліклініки та та дорослої – менша за площу дитячого стаціонару на Давидчука.

Плани згуртувати медиків на Садовій задля звільнення понад 3 гектарів землі може й чудово виглядають з погляду влади забудовників, але абсолютно незаконні і недоречні для міста, яке стрімко ущільнюється висотками.

Саме тому мешканці прилеглих вулиць на громадських слуханнях 27 травня 2018 року висловилися проти переміщення дитячої лікарні і будуть на цьому наполягати, адже цей клаптик лісу чудово підходить для побудови повноцінного дитячого медичного містечка.

 

Авторка: Михайлина Скорик, мешканка Ірпеня

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539