Фарс-мажор від Баленка?

0

Судова боротьба проти орендаря території нижнього каскаду Совських ставків в місті Києві набуває цікавих обертів – адвокати забудовника шокують креативом.

На даний час маємо судову справу  №910/7250/18 за позовом заступника прокурора міста Києва  Сергія Репецького до ТОВ “Господарник” про розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки площею 191187 кв. м (кадастровий номер 8000000000:79:108:0002) на проспекті Червонозоряному (Лобановського), 113, у Голосіївському районі міста Києва. Кінцевим бенефіціаром ТОВ “Господарник” є Ігор Баленко – відомий олігарх, власник “Фуршету” та депутат Київської міської ради від фракції “Солідарність”, член постійної комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування.

Прокуратура мотивує свої вимоги невиконанням ТОВ “Господарник” умов договору оренди, зокрема порушення пп.8.4, 12.2, згідно з якими ТОВ “Господарник” протягом трьох років з моменту реєстрації договору зобов’язався завершити забудову орендованої ділянки, а саме: звести торгово-розважальний центр.

Звичайно, що захисники Совських ставків розглядають дану справу не з точки зору забудови Совських ставків, а саме як нагоду вигнати ТОВ “Господарник” з цінної та унікальної екосистеми Києва, яка згідно з чинним Генеральним планом міста Києва на період до 2020 року є акваторією та парковою зоною, бо тільки очистивши Совські ставки від нинішнього орендатора можна буде запускати механізм заповідання даної території. Київські вчені-екологи свого часу зробили та подали в Управління екології КМДА наукове обґрунтування створення ландшафтного заказника місцевого значення “Нижній каскад Совських Ставків”, але відповідь зводилася до одного – поки територія Совських ставків перебуває в оренді комерційною структурою юридично неможливо створити об’єкт природно-заповідного фонду (ПЗФ).

 

З початку 2018 року розпочалася організована забудовником кампанія по проштовхуванню проекту детального плану території (ДПТ) в межах в межах вул. Кіровоградської, просп. Лобановського та Проектної вулиці у Голосіївському районі м. Києва, згідно з яким 9 гектарів з 19 повністю забудовуються житловим комплексом, а на решті території забудовник обіцяє облаштувати нечуваної краси ґламурний парк – дарма, що Генпланом парк передбачений на 19 га. Причому водойми в межах 9 га та тисячі дерев підлягають повному зниженню, разом з тваринами, в тому числі червонокнижними.

 

Отже, наразі в умовах гострого протистояння природозахисників з прихильниками забудови – такими собі громадськими активістами, які чомусь ображаються, коли їх називають тітушками – і проходить судовий процес за позовом прокуратури. Під інтереси забудовника навіть була створена громадська організація “Сучасні Совки”. Лідерами цих псевдоактивістів є пов’язаний із Ігорем Баленком боксер Руслан Гончаров та Влад Плаксін – особа, наближена до Баленка.

І 6 вересня 2018 мало би відбутися слухання справи №910/7250/18 по суті. Але адвокати ТОВ “Господарник” просто не явились до суду. Тітушки явились, як і належить, а адвокатів – нема! Натомість, представник ТОВ “Господарник” подав клопотання про відкладення розгляду справи в зв’язку з “форс-мажорними обставинами”. Виявляється, що в ніч на 5 вересня офісне приміщення юридичної фірми “Тотум”, з якою ТОВ “Господарник” уклало угоду про юридичне обслуговування – ЗАТОПИЛО! І дев’яносто процентів матеріалів справи – намокли і стали “нечитабельними”. А які ж об’єктивні докази даної “трагедії” були надані суду? Були такі… Це акт підтоплення офісного приміщення, складений власноруч самими працівниками адвокатської контори, і підписаний її керуючим партнером…

Що ж, практика судової боротьби знає багато методів затягування судового процесу під різними надуманими приводами – та є певні засоби, застосування яких виглядає не просто смішно та жалюгідно, але й переводить таких адептів юриспруденції в розряд підзаборних юристів. І якщо виходити з того, що ніякого підтоплення не було, то це означає лише одне – “порішати питання” та “домовитись” не вийшло, а законних перспектив виграти справу для ТОВ “Господарник” немає.

Отже, розгляд справи таки відклали, але всього на тиждень ­– на вівторок, 11 вересня 2018, на 14:30. Адреса: Господарський суд міста Києва, вул. Б. Хмельницького, 44-Б, зал №18.

Що ж станеться цього разу? Знову форс-мажор? Пожежа? Чи, може, колективна діарея адвокатів забудовника, внаслідок якої дев’яносто процентів матеріалів справи виявиться нечитабельними? Чи щось інше? Але передчуття нехороші…

Автор: Михайло Погребиський

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539