Поліція затримала банду рекетирів Прилипка

0

У Приірпінні затримали злочинну організацію з числа колишніх спортсменів та раніше судимих осіб за тяжкі та особливо тяжкі злочини. Про це повідомляє сайт Нацполіції.

У поліції з’ясували, що організація діяла під прикриттям Гостомельського селищного голови екс-регіонала Юрія Прилипка. Зловмисники займалася розбійними нападами та вимаганням неіснуючих боргів,  застосовували силу і зброю, а також займалися шантажем і пошкодженням чужого майна.

У результаті спецоперації підрозділів Національної поліції України, під процесуальним керівництвом ГПУ, семеро учасників кримінального угрупування затримані.

Правоохоронці затримали брата депутатки Наталії Черінської, засудженої за хабар, 37-ми річного Віталія Черінського на прізвисько “Лисий”, який у 2017-му році наніс тяжкі тілесні ушкодження із застосуванням зброї військовослужбовцям Національної гвардії України.

Як відомо, конфлікт через Наталію Черінську, яка відпочивала в барі, та нацгвардійцями відбувся в “Зима барі”. Під час конфлікту брат Черінської відкрив стрілянину, внаслідок якої один з нацгвардійців втратив око.

Крім того, члени цього ж угрупування погрожували, а згодом нанесли тілесні ушкодження голові громадської організації “Спілка воїнів-учасників АТО селища Гостомель”. Він відкрито заявляв про зловживання Прилипка у сфері виділення земельних ділянок та прикриття цих оборуток працівниками правоохоронних органів.

Головним слідчим управлінням (ГСУ) Нацполіції було розпочато кримінальне провадження за фактом вчинення членами стійкої ієрархічної групи, яка діє на території Києва та Київської області, злочинів, передбачених ч.4 ст.187 (Розбій) та ч.4 ст.189 (Вимагання) Кримінального кодексу України.

Під час обшуків у зловмисників була вилучена зброя, набої, дорогоцінності та готівкові кошти в іноземній валюті.

Правоохоронці встановили, що Юрій Прилипко зібрав кримінальну “команду” заради “силової підтримки” у вирішення власних, посадових та бізнесових питань. Його найближчий “соратник” та лідер злочинної групи – раніше судимий Віталій Черінський. Авторитет у кримінальному середовищі та силову допомогу, у разі потреби, банді забезпечував так званий “смотрящий” у місті Ірпінь. Безпосередні виконавці злочинів – жителі Київщини віком від 25 до 46 років.

Спільно з працівниками карного розшуку поліції Києва та Головного слідчого управління НПУ оперативники ДВБ НПУ встановили факт вимагання учасниками злочинної організації 58 тисяч гривень у чоловіка.

Гроші призначалися нібито за  невиконані ремонтні роботи. Зловмисники погрожували йому фізичною розправою у разі відмови.

Деякі зловмисники чинили опір, правоохоронцям довелося вибивати двері.

Також  зловмисники підозрюються у  вимаганні 50 тисяч доларів США з погрозою розправи  у мешканки Ірпеня, яка займалася підприємницькою діяльністю та сама виховувала неповнолітніх дітей. Щоб остаточно залякати жінку, рекетири відкрито заволоділи  її золотими прикрасами, наявними коштами та побутовою технікою.

“Сімох фігурантів злочинної організації, зокрема, і лідера, було затримано в порядку ст.208 Кримінального процесуального кодексу України. Затримання відбулося під час спільної спецоперації кількох підрозділів НПУ. У затриманні брали участь працівники Департаменту внутрішньої безпеки, Головного слідчого управління, карного розшуку столичної поліції, бійці КОРДу та Департаменту патрульної поліції, під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури України”, – повідомляють на сайті Нацполіції.

“За ухвалою суду правоохоронці провели 34 санкціоновані обшуки за місцем проживання учасників злочинного угрупування та у службовому кабінеті викритого голови селищної ради. У зловмисників вилучено чималу кількість зброї, набоїв, мобільні телефони, готівку в іноземній валюті, а також автомобілі еліт-класу”, – йдеться у повідомленні.

Затриманим готується оголошення підозри за ч.1 ст.255 (створення злочинної організації), ч.4 ст.187 (розбій) та ч.4 ст.189 (вимагання) Кримінального кодексу України. До суду подано клопотання про обрання учасникам бандформування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539