Банк “Аркада” під прикриттям “інвесторів”

0
Останній рік запам’ятався різким зростанням суспільної напруги, викликаною забудовою району Осокорки у Києві. Спробуємо розібратися в ситуації навколо запланованого будівництва житлового комплексу “Патріотика на озерах”, інвестором якого є банк “Аркада”, замовником – ТОВ “Контактбудсервіс”, а підрядником – ТОВ “Будеволюція”.

 

Частина 1. Незаконність забудови

 

Спочатку – коротко про те, чому забудова Осокорків в районі озер Мартишів, Небреж, Тягле – незаконна! Адже у пересічного і необізнаного читача може виникнути питання: а, власне, чому ми маємо сприймати на віру твердження активістів про “незаконність” будівництва ЖК “Патріотика на озерах”?.. Чорт, слово ж яке придумали: ПАТРІОТика! Так от, на це я відповім – дуже навіть не складно самому розібратись в нормативній базі щодо ситуації. Наприклад, противники забудови кажуть: не можна будувати – бо охоронюваний ландшафт! Так, беремо відповідний документ, а саме: розпорядження київської міської державної адміністрації N 979 від 17.05.2002 “Про внесення змін та доповнень до рішення Виконкому Київської міської Ради народних депутатів від 16.07.79 N 920 “Про уточнення меж історико-культурних заповідників і зон охорони пам’яток історії культури в м.Києві– та уважно вивчаємо! Зокрема, нас цікавить Додаток 1, розділ 3 “Зони регулювання забудови”, пункт 3.4 “Зони охоронюваного ландшафту”:
3.4.6. Ріка Дніпро з островами і прибережною смугою намиву в районі Оболоні і смугою лівого берегу: вздовж водоводу Деснянського водопроводу західна межа с. Троєщина, затока р. Деснянки, південно-західні межі Русанівських садів, Микільської слобідки, Русанівська набережна, Березняківська набережна, затока Берковщина, с. Осокорки, оз. Підвірки, колективні сади, південні межі міста.
Тепер дивимось Додаток 2:
13. В зонах охоронюваного природного ландшафту не дозволяється будь-яке будівництво, що негативно виливає на характер ландшафту. Передбачається збереження, регулювання рослинності, заходи щодо зміцнення берегових територій, схилів ярів, знесення дисгармонуючих будинків і споруд, що спотворюють історичний ландшафт. Проектування та будівництво нових житлових районів, промислових та інших об'єктів обмежується.
Там же, в додатку 2, читаємо:
6. У межах охоронних зон, зон регулювання забудови та зон охоронюваного природного ландшафту відповідно до законодавства забороняється проведення земляних, будівельних робіт без дозволу управління охорони пам'яток історії, культури та історичного середовища.
У забудовника немає такого дозволу!

 

Обидва додатки до документу, між іншим, підписані Тетяною Меліховою, яка нині є депутатом Київміськради від фракції “Батьківщина” та членом Постійної комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування.

 

Вивчаємо більш пізній документ – розпорядження Київської міської державної адміністрації №1714 від 25.12.2007 “Про внесення змін до рішення виконкому Київської міської Ради народних депутатів від 16.07.79 N 920”, в якому Осокорки залишилися в переліку зон охоронюваного ландшафту:
3.4.6. Ріка Дніпро з островами і прибережною смугою намиву в районі Оболоні і смугою лівого берегу до Московського мосту, затока р. Деснянки, південно-західні межі Русанівських садів, Микільської слобідки, Русанівська набережна, Березняківська набережна, затока Берківщина, с. Осокорки, оз. Підвірки, колективні сади, південні межі міста (див. схему) 

В червоному прямокутнику на схемі меж охоронюваного ландшафту – територія екопарку “Осокорки”
Розпорядження чинне – але при цьому ігнорується як забудовниками з Київрадою, так і суддями!

 

Далі йдемо по діючому Генеральному плану міста Києва на період до 2020 р. – якого ніхто не відміняв, і який, насправді, чинний та обов’язковий до виконання!

Генплан 2020. Графічна частина. 10 Озеленені та рекреаційні території.pdf
Отже, на місці запланованого будівництва по чинному Генплану-2020 має бути ПАРК!

 

Уже з цих лише двох документів стає зрозуміло, що запланований ЖК “Патріотика на озерах” є незаконним. Втім, Київрада в звичній для себе манері плювати на закон затверджує відповідний Детальний план території району Осокорки (ДПТ). До речі, цей ДПТ суперечить саме чинному Генплану-2020. Забуваючи про Генплан-2020, забудовники стверджують, що ДПТ не суперечить Генплану-2025, замовчуючи той факт, що Генплан-2025 не був затверджений Київрадою, а отже не є чинним.

 

Інші порушення закону: Порушення процедури розробки ДПТ, Фальшування на громадських слуханнях щодо обговорення ДПТ (порушено кримінальне провадження), Порушення при затвердженні ДПТ в Київраді, Порушення містобудівних умов та обмежень і норм Водного кодексу України – про все це ви можете прочитати на офіційному сайті громадської організації “Екопарк Осокорки”.

 

Частина 2. “Інвестори”

 

Отже, коли будівництво незаконне, коли подані судові позови та проти забудови чиниться шалений тиск громади, коли петиція “Ландшафтний природний парк ЗАМІСТЬ ЗАБУДОВИ ПІВДЕННИХ ОСОКОРКІВ” набрала більше 11 тисяч голосів – саме час подумати забудовнику над створенням проекту “інвесторів”. Технологія не нова і перевірена. В принципі, працює. Для прикладу, можемо згадати “інвесторів” будівництва, що заплановане на місці озера Качиного, нібито постраждалих від афери “Еліта-центру”, яких вправно використовував забудовник. Власне, скільки в цих організованих забудовниками “громадах інвесторів” дійсно справжніх інвесторів, а скільки підставних, які тупо грають роль постраждалих від припинення будівництва – то питання, яке потребує окремого викладення.

 

А поки що в цілому оцінюємо ситуацію по створенню забудовником Осокорків задля захисту від справжньої громади перевіреного та дієвого“інвестор-фактора” – добре екіпірованої і організованої тусовки “інвесторів” майбутнього ЖК “Патріотика на озерах”. Ще до оголошення про інвестування будівництва цього житлового комплексу було чітко зрозуміло, що просто так ця забудова не пройде. Адже, окрім самої незаконної забудови охоронюваного ландшафту південних Осокорків, назрівав активний спротив місцевих активістів проти цієї самої незаконної забудови. І, до речі, далеко не кожна незаконна забудова відзначається такими активними діями громади і твердою її волею іти до кінця. Осокоркам в цьому плані повезло! Перші дії активістів по спротиву забудові сягають аж… 2005 року!

 

І невже інвестори майбутнього ЖК – якщо вони дійсно справжні інвестори – не бачили для себе ризиків? Це при тому, що петиція про створення парку була створена ТРИ роки назад – в 15 році! За весь цей час Київська міська рада вяло імітувала якісь рухи відносно реалізації петиції, а вулична ситуація тільки загострювалася.

 

Тут доречно пройтись по ключовим датам створення і хронології дій з боку активістів та “інвесторів” майбутнього ЖК! Отже, ГО “Екопарк Осокорки” зареєстрована 15.11.2017 року – хоча фактично спільнота захисників цієї частини Києва сформувалась і організувалась задовго до офіційної дати реєстрації. А вже з березня 2018 року фіксуємо перші судові рішення у справах за позовами ГО “Екопарк Осокорки”: справа № 826/4485/18 (позивач: ГО “Екопарк Осокорки”, відповідач: Державна архітектурно-будівельна інспекція України), справа № 826/9175/18 (позивач: ГО “Екопарк Осокорки”, відповідач: Державна архітектурно-будівельна інспекція України), справа № 826/16017/18 (позивач: ГО “Екопарк Осокорки”, відповідач: Київська міська рада), № 826/16737/18 (позивач: ГО “Екопарк Осокорки”, відповідач: Київська міська рада).

 

Підкреслю, що всі порушення – від виділення землі і до отримання дозволів ДАБІ – були оприлюднені у соціальній мережі “Фейсбук” і структуровано викладені на офіційному сайті “Екопарку Осокорки”. “Інвестори” все це бачили: громадський спротив, судові позови, всі дані, що демонструють і доводять незаконність будівництва – і чітко усвідомлювали ситуацію. Тобто вони інвестували, розраховуючи, що “Аркада” все “порешает”?

 

І дійсно, “Аркада” поки що “решает” багато питань. Наприклад, активістами ГО “Екопарк-Осокорки” програно окружний адміністративний суд в справі №826/9175/18 (головуючий суддя Пащенко К.С.), в якому вони позивались до ДАБІ про скасування дозволу на будівництво! Це попри бездоганний захист адвоката активістів Олексія Петренка – бо ж його виступ на суді був взірцевим як з юридичної точки зору, так і з точки зору ораторського мистецтва!.. Н-да… І що вам це дало, активісти-ніщеброди? Апеляцію подасте? І в апеляції будуть “порешать”…

 

Але ж повернімось до співставлення хронології. Інвестори зареєстрували свою громадську організацію аж 18.10.2018! Залучення коштів для інвестування забудовник почав з 15 травня 2018 року – ще до риття котловану, вже знаючи про судові справи!
Виникає резонне запитання: то що, після всіх наведених фактів, які доводять повну обізнаність інвесторів щодо ризиків та незаконності забудови, ми маємо їх ще пожаліти? І пожертвувати одним із найкращих куточків незайманої природи Києва?

 

Та наостанок, саме цікаве про “інвесторів” – чи не занадто серйозно ми до них ставимось? Знаєте, хто фактично очолює інвесторський рух “Патріотики на озерах”? Такий собі Денис Шинкаренко – особа, яка заявляє, що є інвестором – але який ще взимку 2017 року активно виступав проти цього будівництва та неодноразово підтримував масові акції протесту проти забудови:
“Ми підтримали акцію жителів масиву Осокорки. Люди вийшли проти зведення житловго комплексу по вулиці Чавдар. Людей обурює факт тотальної забудови в районі. Коли місцеві побачили, що біля озера, де раніше планували зробити екопарк, розгорнули будівельні роботи, вони вийшли на протест. Активісти та місцеві жителі перекрили дорогу та викликали поліцію. За словами мешканців, забудовник не проводив громадських слухань, бізнесовці думкою громади не цікавились. Окрім того, люди певні, що ТОВ “Аркада” не дотримується вимог Водного законодавства. Земельна ділянка була виділена ще за часів мерства Олександра Омельченка і нібито без погодження зі столичними депутатами. Наші юристи перевірять усі дозвільні документи і з’ясують усі підстави, на яких забудовник почав роботи. Громада категорично проти робіт і чергового житлового комплексу замість екозони”, розповів голова ГО “Стоп нелегал” Денис Шинкаренко.
(http://stopnelegal.net/uk/2017/12/стоп-нелегал-підтримав-жителів-осоко/)
“Люди вийшли під стіни столичної мерії, щоб показати місцевій владі, що вони виступають проти будівництва у кінці вулиці Чавдар, в районі озер. С місцевими жителями не погоджували питання забудови, а люди хочуть, щоб на місці чергового будмайданчика був екопарк із вільним доступом до водних ресурсів.Після мітингу на Хрещатику, 36 учасники акції, представники ініціативної групи вийшли з пікетом до місця майбутнього будівництва, де забудовник здійснив спробу встановлення паркану”, розповів голова ГО “Стоп нелегал” Денис Шинкаренко.
(http://stopnelegal.net/uk/2017/12/стоп-нелегал-підтримав-акцію-жителів/)
Денис Шинкаренко очолює ГО “Стоп-нелегал” – що є, скажімо так, близнюком іншої громадської організації – “Стоп-корупції”. В обох організаціях засновником є раніше звинувачуваний у кримінальних злочинах Б. Майданюк – більше відомий як Богдан Хмельницький (він же “Ціма”, він же “Змєй”).

Богдан Майданюк у складі “бригади”. Нині він Богдан Хмельницький, засновник ГО “Стоп-нелегал” та ГО “Стоп-корупції”, “правозахисник” та адвокат

Богдан Хмельницький та Денис Шинкаренко – засновники ГО “Стоп-нелегал”

28.07.2018. Денис Шинкаренко радісно фотографується на місці майбутньої забудови, де палають будівельні вагончики та техніка після сутичок активістів із поліцією
Отже, якщо з грудня 2017 року ГО “Стоп-нелегал” і Денис Шинкаренко, втершись в довіру до справжніх активістів, активно виступає проти забудови Осокорків, то вже восени 2018 року стається “дивна” метаморфоза – Шинкаренко перетворюється на “інвестора” забудови, проти якої сам же спочатку і виступав.

Денис Шинкаренко – вже служить “інвестором”
Власне, на наступному відео є все, що потрібно знати про “інвесторів” ЖК “Патріотика на озерах” (https://www.facebook.com/andrew.belyayev.5/videos/2353534311386134/):

 

В підсумку, звертаюсь до депутатів Київської міської ради: не “ведіться” на подібних “інвесторів”, ігноруючи справжню громаду міста Києва та діюче законодавство!

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539