#МузейНаПоштовій об’єднав депутатів: перемога. Не зрозуміло чия

0

Київрада проголосувала за припинення або внесення змін до інвестдоговору із забудовником на Поштовій площі в цілому.

За відповідний проект рішення проголосували 95 депутатів зі 101 присутніх. “Свобода” дорікнула за правки. Громада вважає рішення проміжною перемогою.

Депутат-доповідач проекту рішення Олександр Бродський з фракції “Єдність” закликав депутатів голосувати за проект з усіма правками, які надійшли після першого читання.

Надійшли пропозиції наших колег Грушка та Маляревича. Ми знайшли компроміс. Всі правки були враховані або повністю, або частково. Вам надана остаточна редакція, яка погоджена із суб’єктами подання правок… Є тільки одна технічна правка Мондриївського, і ми можемо голосувати за цей проект рішення в цілому”.

Після всіх правок проект про розірвання договору перетворився на проект із необов’язкового розірвання договору.

Ми даємо можливість інвестору при виконанні його інвестиційних зобов’язань, ми даємо можливість не розривати договір. Я вважаю, що це нормально, адекватно…”, резюмує депутат Бродський.

Очільник “Київської команди” й один із ініціаторів проекту рішення про розірвання договору з забудовником Сергій Гусовський закликав колег голосувати за проект із усіма правками.

З урахуванням цієї технічної правки (Мондриївського – прим. ред.) я пропоную голосувати всі правки в комплексі. Вони дають можливість або припинити договір, якщо інвестор не хоче його змінити, або змінити його з тим, щоби там був побудований музей”, – звертається до депутатів Гусовський.

Депутат від “Свободи” Святослав Кутняк зауважив, що буде голосувати за проект, але наголосив, що договір треба розривати, бо будівництво велося без відведення землі. Також Кутняк нагадав, що на Поштовій були збудовані два ресторани, які після отримання поштової адреси, відразу були продані інвестором і, на думку депутата, вже себе окупили.

Треба було підтримувати просте розірвання і щоб там дійсно був музей”, – резюмує Кутняк.

У відповідь Кутняку Гусовський нагадав про мораторій на відчуження земельних ділянок на Поштовій, які зараз належать міській громаді.

Такий компромісний варіант із правками, які дають змогу не розривати договір, об’єднав сесійну залу. Рішення прийнято 95 голосами зі 101.

Зрада чи перемога?

Епопея зі створенням Музею на Поштовій забирає чимало зусиль громадських активістів і киян. За Музей влітку голодувала активістка Анабелла Моріна, і досі в наметі мерзнуть небайдужі кияни, які охороняють пам’ятку і проводять регулярні екскурсії.

Громадський рух ЧЕСНО поцікавився в них, чи задоволені вони таким рішенням, адже раніше всі активісти були категорично за розірвання договору з забудовником на Поштовій, а проект рішення допускає його збереження.

Якщо рішення для сесійної зали виявилося компромісним, то що стосується вирішення проблеми – питання залишається відкритим.

Член ініціативної групи за Музей на Поштовій Віталій Білецькийвважає, що про перемогу говорити зарано і рішення скоріше робоче.

Це робота і поточний стан. Питання перейшло на комісію по залученню інвестицій. Це просто зараз працює закон і відбулося внесення істотних змін. Вони роблять те, що повинні були робити в 2016 році. Ми програмно розуміємо, що сьогодні треба задіяти всі важелі впливу, щоби зробити моніторинг та ревізію стану пам’ятки та розпочати дослідження. Але тільки за умови внесення зміни до договору між Інститутом археології та замовником. Подальше дослідження має відбуватися з залученням автора відкриття пам’ятки, оскільки лише він знає цей об’єкт, та врахуванням паспорту пам’ятки археології, який уже пройшов схвалення. І дати підтвердження тому, що Інститут археології не зруйнує пам’ятки в процесі дослідження”.

Активістка Анабелла Моріна вважає рішення кроком уперед і прогнозує, що підстави для розірвання договору може допомогти встановити суд.

Безумовно це крок уперед, бо рішенням Київради передбачено і внесення змін і його розірвання у разі, якщо виявиться, що були порушення в ході його виконання. А ми знаємо, що такі порушення були, зокрема, будівництво здійснювалося без надання землі під виглядом транспортної розв’язки. Згідно з цим рішенням Департамент економіки й інвестицій КМДА має виявити, чи були порушення. Підозрюю, що він їх не знайде, але їх може знайти Окружний адмінсуд, до якого нещодавно був поданий позов нардепом Наталією Новак про скасування містобудівних умов та обмежень та скасування реєстрації повідомлення про зміну в дозволі на проведення робіт”.

Моріна так само вважає, що до дослідження пам’ятки важливо повернути її відкривача археолога Михайла Сагайдака.

Зараз важливо при створенні Музею довести до кінця процедуру надання національного статусу по двох видах – археологічному й історичному. На жаль, нині статус збираються надати лише по археології, але згідно з законом про культурну спадщину після завершення розкопок пам”ятка археології припиняє існування. Також необхідно повернути на розкопки археолога автора відкриття Михайла Сагайдака, якого раніше усунули від них за принципову позицію”.

Сергій Гусовський у коментарі Громадському руху ЧЕСНО повідомляє, що перемога поки що проміжна.

Це однозначно крок вперед. Інвестиційний договір часів Януковича фактично припинив своє існування, бо він мав бути або припинений, або в нього мають бути внесені зміни, спрямовані на те, щоби на Поштовій був побудований музей. Комісія з інвестицій контролюватиме зміни до угоди. Тепер потрібен максимальний контроль за тим, які зміни в угоду будуть намагатися внести. Знаємо, що уже є пропозиція з боку забудовника і її аналізують”.

Тимчасова комісія як гарантія розірвання договору?

У порядку денному зареєстрований проект рішення від головного “свободівця” Київради Юрія Сиротюка про створення тимчасової контрольної комісії для виявлення та повернення у комунальну власність майна територіальної громади міста Києва (нерухомості, земельних ділянок тощо), відчуженого з порушенням законодавства України, у тому числі “Ділянки прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (ХІ-ХІХ ст.) на Поштовій площі в місті Києві”. Проект був зареєстрований у липні і в жовтні успішно пройшов регламентну комісію.

Я хочу виявити всі об’єкти, які були вкрадені в часи Януковича. Це не лише Поштова площа. Мала бути міська ковзанка на Еспландній. Ковзазнки нема – стоїть готель “Елофт”… “Танталіт”, “Зоряний”… Я був автором проекту рішення про повернення Межигір’я в державну власність. Якщо парламент повернув Межигір’я – то всі об’єкти Кравця, Пшонки-молодшого, Януковича, його коханки мають бути повернуті. Ми робимо комісію, щоб з’ясувати, яка ситуація з “Зоряним” та іншими об’єктами. Треба створити перелік об’єктів, які були відчужені незаконно, чи куплені за мафіозні гроші, а потім шукати механізми повернення. Чи залучаємо прокуратуру, чи підемо в суди. Мови про узаконення об’єктів через інвестдоговори бути не може. Ключова підлість в питанні Поштової, що екс-завгоспа Кравця називають інвестором”, – заявляє голова фракції “Свобода” Юрій Сиротюк.

У пояснювальній записці до проекту рішення йдеться про те, що ТКК має проаналізувати законність укладення інвестиційного договору для повернення до комунальної власності незаконно відчужених об’єктів.

До складу ТКК під головуванням Сиротюка мають увійти Костянтин Богатов від “Київської команди”, Юрій Дідовець і Олександр Поживанов від “Батьківщини”Ігор Мірошніченко від “Свободи” та Олександр Омельченко від “Єдності”.

Зауважимо, що депутати Сиротюк і Мірошніченко неодноразово в сесійній залі під час розгляду питання Поштової площі нагадували про інші об’єкти, незаконно відчужені, на їхню думку, в громади під час президентства Віктора Януковича. Зокрема йдеться про готель Алофт на вулиці Еспланадній у Києві, де мала бути льодова ковзанка для громади.

В кулуарах запитуємо Мірошніченка чи встигнуть депутати розглянути питання про створення ТКК.

Не встигнуть сьогодні – то буде в четвер. Не хвилюйтесь”, – підбадьорює Мірошніченко.

На цій же сесії зранку депутати ухвалили розірвати договір оренди землі на Андріївському узвозі.

Нагадаємо, 17 жовтня депутати мінімально необхідною кількістю голосів проголосували за основу за проект рішення про припинення скандального інвестдоговору. До того вже була ситуація, коли проект про розірвання договору з завгоспом Януковича на Поштовій набирав голоси в першому читанні, але не був проголосований в цілому.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539