Мін’юст розглянув скаргу мера Коцюбинського: рішення буде протягом 5 днів

0

29 листопада Мін’юст розглянув скаргу селищної голови Коцюбинського Ольги Матюшиної. Селищна голова, яку в 2015 році обрала на цю посаду громада більшістю голосів, оскаржує дії реєстартора КП “Готово”, який прибрав її з реєстру як голову селища і вніс замість неї самопроголошеного голову Сергія Даніша (депутат Коцюбинської селищної ради від партії “Нові обличчя”).

Це вже 5 зміна в реєстрі з моменту виборів у 2015 році.  Сергій Даніш, який програв селищній голові Ользі Матюшиній на виборах у 2015 році, намагається усунути Матюшину від виконання обов’язків.

“Ми вирішили організувати спонтанно пікет під Мін’юстом. Я буквально перед виходом з дому доробляла плакати. Реєстартори це не проблема лише Коцюбинського. В якогось депутата забрали квартиру. В моїй рідній Одесі просто рейдернули медуніверситет і МОЗ розводить руками. А в Коцюбинському безкарно 5 разів викидають з реєстру законно обрану громадою голову”, – каже депутатка Коцюбинської селищної ради Олександра Куцан.

На засіданні у Мін’юсті не було ані самопроголошеного голови Коцюбинського Сергія Даніша, ані колишніх самопроголошених голів селища депутатів Юлії Главацької чи Миколи Єременка, який в різний час у незаконний спосіб вносилися в реєстр.

Реєстраторка комунального підприємства “Готово” Анастасія Павлік, яка вчинила реєстраційну дію й замінила обраного громадою мера на іншу особу – не бачить в своїх діях нічого незаконного.

“Мені здається чіткої позиції реєстратора –  її як такої не було. Реєстраторка посилається на норми закону. Це зрозуміло, але вона не пояснила, чим аргументувала нею рішення по визнанню особи секретарем ради і як вона оцінювала документи про обрання секретаря. Там були порушення. Рішення, яке було прийняте про обрання секретаря підписане самим же секретарем, а воно мало бути підписане керівником – Матюшиною, яка на той час була в реєстрі. У Даніша не було повноважень подавати ці документи. Він по суті неуповноважена особа”, – наголошує Любов Гребелюк, представниця Ольги Матюшиної.

Присутня народна депутатка Ольга Червакова наголосила, що депутатська більшість не мала права скликати самовільно сесію 7 березня і усувати селищного голову з посади, бо сесії ради, згідно з законом України, скликає виключно селищна голова. І в секретаря з’являється таке право тільки у випадку, якщо голова дала немотивовану відмову про скликання сесії. Немотивованої відмови депутати Коцюбинської ради від селищної голови не отримували.

“Розглядалася історія як раз про 7 березня, коли напередодні свята депутати вирішили зібратися і так насвяткувалися, що зробили точно щось не те. Рішення про позбавлення повноважень селищного голови можуть прийматися лише на сесіях рад. 7 березня не відбулася сесія, бо за законом, сесію мають право скликати або селищний голова або секретар ради у випадку немотивованої відмови. Але Єременко не був секретарем. Секретар – це посадова особа, яка мала бути прийнята на посаду, мати про це документ з печаткою. Єременко подавав декларацію і там теж немає свідчення того, що він працював в раді і отримував за це кошти. Власне це те, на чому базувала своє рішення колегія Мінюсту у квітні. Тоді задали реєстратору одне дуже просте питання: яким чином ви перевірили повноваження Єременка про секретаря”, – наголошує під час виступу народна депутатка Ольга Червакова.

Окрім того, Червакова наголосила, що в депутатів станом на 7 березня не могло бути 2/3 голосів, бо у депутата Анісімова забрали повноваження виборці, що легко перевіряється на сайті ЦВК і були призначені перевибори в цьому окрузі.

“Мене вразило, що в Мін’юсті попросили присутніх в залі підняти руки, хто за Матюшину, хто за Даніша. І я щиро пораділа, що коли представники Мін’юсту запитали народного депутата Ольгу Червакову, за кого вона. Народний депутат і законотворець відповіла, що вона на стороні закону. Це що дитсадок? Хто більше людей навезе? Чи телешоу? Досить того, що громада що в випадку березневого перевороту чекала місяць розгляду, що зараз. Такі справи, як перевороти влади і суди і Мін’юст мають розглядати невідкладно. Ми говоримо про долі тисяч людей і про долю бюджетних коштів. Люди своє слово кажуть на виборах і є їхні результати, а робота судів та Мін’юсту – працювати в мжеах наданих їм повноважень”, – наголошує депутатка Куцан.

Таке запитання від колегії шокувало і предстанвицю Матюшиної Гребелюк:

“Є суб’єкти процесу – реєстратор і Матшина. Але комісія чомусь опитувала інших людей. Чому в них відбиралися пояснення? А наприкінці голова комісії взагалі запропонував людям, яких було десь до 30… – голосувати. Тобто підняти руки, хто за кого. Це виглядало дивно. Комісія має діяти в межах повноважень, які надані їм законом.”

Рішення колегії має бути оприлюднене на сайті Мін’юсту впродовж 5 днів.

Нагадаємо, у квітні колегія Мін’юсту вже визнавала порушення в діях реєстратора і Ольгу Матюшину відновили в реєстрі. Після цього депутатська більшість не засідала і на сесії не збиралася. Бюджет на 2018 рік у селищній раді так і не спромоглися прийняти у законний спосіб.

24 жовтня депутатська більшість провела псевдосесію, на якій депутати призначили в.о. голови Сергія Даніша. Ірпінський реєстратор відмовився вносити в реєстр Даніша замість Матюшиної.

Через кілька днів Даніш внісся в реєстр завдяки реєстраторці Анастасії Павлік з КП “Готово”.

“У мене питення, де живе пані реєстраторка, бо в її декларації немає житла. Річний дохід доволі низький – десь 61 000 грн. Заощаджень нема, а ходить в шубі”, – зауважує головна редакторка сайту Громадського руху ЧЕСНО Ірина Федорів, яка мешкає в Коцюбинському.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539