Екологічний злочин на Корчуватому та “категоричне засудження” від КП “Плесо”

0

В ніч з 12 на 13 грудня 2018 року на Корчуватому – на пляжі вздовж Галерної затоки, поряд з рестораном “Галера” (вул. Набережно-Корчуватська, 35) було знищено понад 30 здорових дерев. Вдень 13 грудня на місці події продовжувались роботи та працювала техніка: екскаватор та грейдер. Член громадського формування “Варта Корчуватого”, голова Громадської організації “Громада Корчуватого” Oleksandr Novinskyi та місцеві мешканці втрутилися в ситуацію і запитали працівників: хто та на яких підставах знищив дерева? Реакція була показовою: працівники швиденько повтікали, мов щури, а техніку завели на подвір’я приватної садиби, що знаходиться поряд.

 

За паркан приватної будівлі забудовник швиденько загнав свою техніку

Техніка забудовника, що переховується на подвір’ї приватного будинку
В 12:42 я розмістив у Фейсбук свій перший пост щодо цієї події. А вже через 8 хвилин на сторінці комунального підприємства “Плесо” у Фейсбук з’являється “категоричне засудження подібних дій” “зловмисників”, які, зі слів КП “Плесо”, повалили аж “п’ять здорових дерев”.
Виїхавши на місце події разом з головою Громадської Ради при Голосіївській РДА Олександр Юрченко, де нас уже чекали місцеві активісти, ми побачили далеко не п’ять знищених дерев. Мною було нараховано і сфотографовано більше 30 здорових дерев, серед яких були, зокрема, осокори та дуб. Той спосіб, в який було знищено дерева, та нічний час різанини дерев говорять про відсутність необхідної дозвільної документації саме на видалення дерев.

Апокаліптична картина
Цікаво, що тут же нам, начебто випадково, трапився місцевий мешканець характерної зовнішності, який дуже радів з приводу “благоустрою” території. Від нього ми дізнались, що раніше представниками забудовника серед місцевих мешканців збирались підписи за “благоустрій” пляжу. Не сумніваюсь, що так серед місцевого маргіналітету формувалась вмотивована певним чином група підтримки майбутніх дій забудовника.
Нами був викликаний наряд патрульної поліції, який, прибувши на місце та оглянувши повалені дерева, викликав слідчо-оперативну групу. Від члена ГФ “Варта Корчуватого” Олександра Новинського було прийняте звернення про злочин.

Спілкуємося зі слідчо-оперативною групою
Хто ж винуватець торжества “благоустрою”? Біля будівельного майданчика бачимо паспорт об’єкту, з якого слідує, що роботи проводяться відповідно до Розпорядження КМДА від 06.01.2017 року №3 “Про Програму економічного і соціального розвитку м. Києва на 2017 рік”. Контрольна картка на тимчасове порушення та відновлення благоустрою № 18010034-ГА видана 16.04.2018. Виконавець робіт: ТОВ “БК КРЕЙТОН”. А замовник робіт – хто б ви думали?.. КП “Плесо”.
Але поки що давайте розберемося з карткою на порушенням благоустрою. На вимогу одного з місцевих мешканців посадовою особою ТОВ “БК КРЕЙТОН” були надані документи, що начебто дозволяють проведення робіт. Що ж це за документи? А це, зокрема, і є контрольна картка № 18010034-ГА від 16.04.2018, строк дії якої закінчується 16.07.2018.
Отже, є всі підстави зупиняти будь-які роботи на даній ділянці як незаконні!

 

А тепер повернімося до самого цікавого – до “категоричного засудження” КП “Плесо” “подібних дій”. Кількома днями раніше, а саме 6 грудня, на тій же сторінці КП “Плесо” в мережі Фейсбук був розміщений похвальний допис про капітальний ремонт зони відпочинку “Галерна”, в якому, зокрема, зазначалося, що “планується облаштування сучасної інфраструктури для дозвілля та спорту”. Дивним чином на фотографіях цього допису ми бачимо ту ж будівельну техніку, яка втікла від активістів.
Можливо, комунальне підприємство “Плесо” було обдурене негідником-підрядником, а дерева були вирізані без відома замовника, що й викликало його “категоричне засудження”? Ну що ж, якщо хтось повірить в цю версію – то він дурень! Бо ж очевидно зовсім інше – “категоричне засудження” з боку КП “Плесо”, так само як і применшена з 30 до 5 кількість знищених дерев, обумовлене саме розголосом та очікуваним резонансом ситуації. А також тим, що пересічний громадянин не буде прискіпливо порпатись в документах. Бо якщо заглибитись у тендерну документацію угоди між КП “Плесо” та ТОВ “БК Крейтон”, то неважко переконатися, що знищення дерев було заплановане, причому, не в кількості 5 дерев, і навіть не в кількості 30 дерев, а в кількості 94 дерева!
Зокрема, в другому розділі відомості обсягів робіт заплановане “звалювання з кореня дерев твердих порід, діаметр стовбура більше 32 см” в кількості 65 дерев, та в третьому розділі “звалювання з кореня дерев м’яких порід, діаметр стовбура більше 32 см” в кількості 24 дерева, та “звалювання з кореня дерев твердих порід, діаметр стовбура більше 32 см” в кількості 5 дерев.

 

Отже КП “Плесо” “категорично засуджує подібні дії” – замовником яких є… КП “Плесо”. Тобто, КП “Плесо” нагло бреше – тримаючи нас всіх за “лохів”. Всього на угоду між КП “Плесо” та ТОВ “БК Крейтон” передбачено понад 11 млн грн.

 

Місцеві мешканці зазначають, що знищені дерева були тим незамінним притулком від літньої спеки для відпочивальників на цьому пляжі. І якщо “благоустрій” одного з найчистіших пляжів міста Києва полягає в завезенні кучугур не піску, а землесуміші, та масового знищення дерев, то очевидно одне: це робиться задля того, щоби на місці “благоустроєної” території раптом постала капітальна споруда у вигляді чи то чергового ресторану, чи то генделику, чи то ще якогось гімна.

 

І не забуваймо, тільки по документам заплановано зрізати 94 дерева. Різники ще повернуться! А КП “Плесо” знову “категорично засудить” власне замовлення?..

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539