Парламент може призначити вибори Ірпінської ради та мера – відповідь на скандальну сесію

0

20 грудня через день після проведення скандальної сесії в Ірпені щодо прийняття генплану 17 нардепів зареєстрували дві постанови. Одна про вибори мера Ірпеня, оскільки екс-мер Ірпеня Володимир Карплюк добровільно склав з себе повноваження мера міста ще в серпні 2018 року.

Друга – про дострокові вибори Ірпінської міської ради. Якщо цю постанову проголосує парламентська більшість (необхідно 226 і більше голосів), то вибори будуть призначені у 60-денний строк і можуть збігтися в часі з президентськими виборами.

“Підставою для внесення проекту Постанови Верховної Ради України «Про призначення позачергових виборів депутатів Ірпінської міської ради» стали факти порушень Конституції України та чинного законодавства України посадовими особами органів місцевого самоврядування та виконавчої влади у м. Ірпінь, а також дестабілізація соціально-політичної ситуації у місті,” – йдеться у пояснювальній записці до проекту постанови про призначення дострокових виборів ради.

“Відсутність злагодженої роботи Ірпінської міської ради VІІ скликання, постійне ігнорування депутатами ради вимог Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад», порушення Регламенту Ірпінської міської ради VІІ скликання спричинило значне послаблення засад місцевого самоврядування у місті Ірпінь”, – наголошують парламентарі.

Одним з авторів постанови виступив нардеп Дмитро Лінько (РПЛ), якому на сесії ради під час розгяду Генплану не надали слова. Він зміг виступити лтише після закриття сесії в.о. міського голови Анастасії Попсуй (яка змінила прізвище на Заблоцька, а також представник “Самопомочі” Дмитро Кишкар.

Окрім цих двох авторів, проект постанови підпсали ще 15 нардепів, зокрема представники парламентськох коаліції – БПП та Нарфронт, а також представники парламентської опозиції – Самопоміч, Свобода, Батьківщина, Радикальна партія та позафракційні.

З-поміж них народний депутат з фракції БПП Володимир Ар’єв, який разом з своїми помічниками веде кілька років боротьбу за збереження Біличанського лісу. Саме Ар’єв свого часу не допустив того, щоб у 2014 році Карплюк очолив після Революції Гідності осередок БПП в Приірпінні.

Результат пошуку зображень за запитом "Карплюк осередок БПП"

19 грудня в Ірпені за кілька секунд попри протести громади прийняли генплан, який передбачає тотальну забудову зелених зон. Тітушки з лайкою виганяли мешканців Ірпеня з зали. У цей час поліція бездіяла. Слово не дали навіть нардепам.

Наступного дня після скандальної сесії новорічні об’єкти, які перешкоджали доступу громади до приміщення ради – прибрали. Як з’ясувала “Громада Приірпіння” тітушкам платили від 300 до 1 000 грн.

Коцюбинська селищна голова Ольга Матюшина, яку 5 разів незаконно позбавляла депутатська більшість, яку контролюють партійці Ірпеня, повноважень шляхом внесення змін до реєстру, зверталася до Комітату з питань місцевого самоврядування з проханням призначити дострокові вибори Коцюбинської ради. 6 грудня суд підтвердив, що депутат Микола Єременко, який у березні 2018 року самопроголосився селищним головою ніколи не був секретарем Коцюбинської ради. Відтак депутатська більшість в Коцюбинському неодноразово приймала рішення, які були незаконними.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539