Пожежа на Грушевського – це місце під хмарочос?

0

У Києві на вулиці Грушевського, 4Б палає історична будівля –
садиба роботи відомих київських архітекторів В. Ніколаєва, О. Шварценберга та С. Рикачова, пам‘ятка місцевого значення. Нардеп Ігор Луценко припускає, що будівлю знищують під 160-метровий хмарочос.

“Ця будівля свого часу кілька днів побула пам’яткою, але потім забудовник – на той час фірма, пов’язана з міністром Табачником – поклопоталися, щоб такий статус щез. Зараз щезає і сама будівля, внаслідок впливу, я підозрюю, тих же сил. На цьому місці хотіли збудувати 160-метровий хмарочос, готель. Думаю, і зараз хочуть. Тому і горить”, – написав нардеп Ігор Луценко на своїй сторінці в Фейсбук.

Дим від пожежі видно з печерських пагорбів і з Майдану Незалежності.

Активно палає горище будинку.

“Ця садиба становить величезну цінність як приклад ранньої забудови вулиці Грушевського поблизу вулиці Хрещатик, яка майже не збереглася, має унікальний внутрішній дворик. Завдяки системі сходів будинок є своєрідною з’єднувальною ланкою між вулицями Грушевського та Хрещатиком і горою, на якій стоїть колишній Інститут шляхетних дівчат. Також цей будинок є прикладом багатоетапної дореволюційної забудови Києва: проект належить відомому київському архітектору В. Ніколаєву. Але у формуванні сучасного об’єму будинку брали участь і інші київські архітектори – О. Шварценберг та С. Рикачов. Зазначена пам’ятка є останньою будівлею в садибі відомих київських підприємців Бонадурерів, які були підданими Швейцарії”, – пише активістка Олена Терещенко.

Ігор Луценко нагадує, що ще в 2009 році на цьому місці планували звести 48-поверхову будівлю з підземним паркінгом.

Про це йдеться в опублікованому матеріалі “Про що мовчить “Грааль”. Або таємниці благородного сімейства”.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539