Агітація по-сусідськи чи участь у схемі шахраїв: як у Києві вже збирають голоси за Порошенка

0

У двері твоєї оселі стукає твій сусід, ти впізнаєш його у вічко, відчиняєш двері, а він так по-сусідськи питає, за кого голосуватимеш на наступних президентських виборах та пропонує прочитати газетку про реформи певного кандидата.

Як говорять політтехнологи, цим методом агітації – “від дверей до дверей” користуються тоді, коли за порівняно невеликий час потрібно сформувати гарну думку про конкретного кандидата. І якщо людина відчинила двері, та її вдалося втягнути у розмову, то це вже половина успіху. І хто як не сусіди можуть впоратися з таким завданням якнайкраще. Бо незнайомцю часто не відповідають, не відчиняють, його відмовляються слухати. Натомість сусід може навіть напроситися на чай.

На Оболоні столичні депутати від БПП вже не перший рік активно користуються методами роботи з виборцями, що з’явилися за часів мера Леоніда Черновецького (допомога конкретним пенсіонерам, молодим мамам, надання продуктових наборів). Вони володіють списками як виборців, так і активних мешканців, готових до співробітництва за ідею чи-то частіше – гонорар. Ще б пак! Бо саме на Оболоні свого часу балотувався один з представників “молодої команди” Льоні-космоса, а нині, як говорять у ЗМІ, “сірий кардинал Києва” Вадим Столар (його ім’я у пресі пов’язують з аферою “Еліта-Центр”). Нині, як мінімум, три депутати району близькі до цього політика. Серед них – Владислав Михайленко, Наталія Приходько та Людмила Костенко.

Приміром, Приходько до свого депутатства була заступником начальника патронатної служби КМДА. Саме цю службу очолював Вадим Столар за часів головування регіонала Володимира Макеєнка. Михайленко у минулому – помічник депутата Київради від блоку Черновецького Віталія Лавриненка. А сам Лавриненко у 2006-му році був керівником штабу Леоніда Черновецького та має тісні зв’язки з Вадимом Столаром. До того ж, ЗМІ помітили, що свого часу приймальня Столара мала ту ж саму адресу, що і приймальня депутата Михайленка. Людмила Костенко – “тушка” від Радикальної партії Олега Ляшка: у 2014 році потрапила до Київради саме у списку цієї партії, стала секретарем постійної комісії з питань сім’ї, молоді та спорту. У 2015-му балотувалась від “Солідарності”. Костенко відкривала дитячі майданчики, які на “прохання місцевих мешканців” до того встановив Вадим Столар з логотипом своєї громадської організації.

На минулому тижні окремим жителям Оболоні почали дзвонити невідомі та пропонувати співпрацю під час президентської кампанії. Про це Громаді Київщини розповіла журналіст та жителька Оболоні Тетяна Катриченко. За її словами, подібні пропозиції лунали на округах трьох депутатів від БПП. Дзвонили тим людям, які за останній час або зверталися з проханнями до депутатів, або отримували від них допомогу. У переліку опинилися місцеві “активісти”, які просили переробити освітлення у будинку, полагодити ліфт чи встановити нові вікна, а також ті, хто через хворобу потребували додаткових коштів.

Розмови з кожним з оболонців розгорталися за подібним сценарієм. Спочатку голос у слухавці, який, зазвичай, називав лише своє ім’я та говорив, що представляє певного депутата, запитував, чи бачить людина зміни у побуті навколо себе – чи тепліше стало після заміни вікон, чи світліше з новим освітленням, чи менше платити за опалення після встановлення домового лічильника на тепло. Згодом пропонує співпрацю на користь певного кандидата.

“Зараз понад усе нам потрібні агітатори, – пояснив Володимир Тетяні, який представився співробітником приймальні депутатки Людмили Костенко. – Спочатку будуть президентські вибори, потім – парламентські. На них вже треба буде підтримати Людмилу Костенко. Вона ж у Солідарності нашого діючого президента. Також нам потрібні люди у комісію. З вашого регіону (потім пояснив, що з кількох будинків) потрібно вісім людей”.

Обов’язками агітатора вважатиметься, по-перше, проведення опитування у своєму під’їзді щодо прихильності до кандидатів. 50-60 анкет здати в офіс. За це можуть заплатити тисячу гривень.

“Головне – знайти п’ятнадцять людей, які готові голосувати за Порошенка і просто їм нагадати у потрібний момент, аби вони не забули, за кого голосувати”, – сказав Володимир. Окрім того, він пропонував розносити агітаційні матеріали – але не кидати у поштові скриньки, а передавати прямо в руки. За таку акцію пообіцяв також тисячу гривень.

“За три місяці ви зможете отримати чотири тисячі гривень. Тобто буде чотири заходи. Можливо, п’ять. Оплата офіційна – прийдете до нас з паспортом та заповните анкету, все у нас чесно”, – уточнює він.

“Очевидно, що вас використали для провокації, – відповіла депутат Київради Людмила Костенко на запитання про формування команди її офісом. – Мою помічницю звуть Тетяна і вона не обдзвонює мешканців з пропозицією роботи. По моєму округу 67 (від прізвища Костенко) з мешканцями спілкуюсь або я особисто, або моя помічниця Тетяна. З того часу, як я стала депутатом цієї каденції, помічницю я не міняла, це знають всі мої мешканці! У приймальні надають правову допомогу юристи. Але вони теж не телефонують нікому з пропозицією роботи”.

Після спілкування з Людмилою Костенко Тетяна знову подзвонила Володимиру. Але той, хоч і взяв трубку, але здивовано перепитав, про яке співробітництво йдеться. Потім сказав, що приходити до них для заповнення анкети вже не треба, він сам може під’їхати для розмови.

Телефон Володимира можна знайти в Інтернеті як ріелтора.

Тим часом кілька випадків подібних опитувань на території України вже зафіксувала громадська мережа ОПОРА, зокрема, у Херсонській та Хмельницькій областях. Людям пропонують тисячу гривень також за зібрані 50-60 анкет. У них мають бути зафіксовані відповіді на запитання про довіру до президента Порошенка, а також телефон та адреса. Таким чином за місяць має скластися мережа лояльних прибічників одного кандидата.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539