Верховний суд відмовив дерибанникам Біличанського лісу

0

Верховний Суд відмовив ТОВ “Грінінвест” у касаційній скарзі. Про це йдетьс в рішенні, яке оприлюднене на сайті судової системи.

ТОВ “Грінінвест”, на яке після дерибану Біличанського лісу на депутатів Коцюбинської селищної ради та підставних, оформили ділянки вимагало в Верховному Суді скасувати попередні рішення Київського апеляційного господарського суду та Господарського суду Київської області.

“Приймаючи рішення про передачу земельної ділянки першому набувачу ОСОБА_3 у приватну власність, Коцюбинська рада перевищила передбачені статтею 122 ЗК України повноваження та розпорядилась землею, яка не знаходилась у її віданні. Існують всі правові підстави для витребування її з незаконного володіння Відповідача на підставі статті 388 ЦК України. Обставини, за яких Відповідач набув земельну ділянку, виключають його добросовісність та є підставами для витребування у нього ділянки в порядку статті 388 ЦК України за будь-яких умов.  Спірна земельна ділянка цілковито вкрита лісовою рослинністю, про що набувач зобов’язаний був знати та передбачати приналежність цієї земельної ділянки до земель лісогосподарського призначення, які, відповідно до статті 84 ЗК України, не можуть передаватись у приватну власність”, – наголошувала прокуратура у своїх запереченнях.

Верховний Суд наголосив на тому, що держава, як землевласник, якого незаконно позбавили майна, має всі права на повернення своєї власності:

Статтею 387 ЦК України передбачено, що власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.”

Нагадаємо, 2008 року депутати Коцюбинської селищної ради незаконно роздали Біличанський ліс у приватну власність собі, своїм родичам та підставним особам. Акти права власності допоміг оформити тогочасний депутат Ірпінської ради від “Батьківщини” Валерій Пєший. У подальшому майже 100 ділянок опинилися в руках депутата Коцюбинської селищної ради “батьківщинівця” Владислава Євстєфєєва, а далі частина землі стала власністю ТОВ “Грунінвест” та ТОВ “Грінбудінвест”. На одній з ділянок Євстєфєєв разом з екс-мером Ірпеня фігурантом антикорупціних розслідувань Володимиром Карплюком збирався зводити багатоповерхівки ЖК “Новатор”. Ділянка лісу досі значиться в Карплюка в декларації на сайті НАЗК.

1 травня 2014 року підписано президентський указ, яким Біличанський ліс захищено найвищим природоохоронним статусом нацпарку.

Тим часом у Біличанському лісі з боку Гостомеля, де рада, як і в Коцюбинському, незаконно роздала ділянки, намагаються обгородити ділянку парканом. Ділянку охороняють озброєні тітушки.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539