Е-Декларації Київради-2018: Де безхатьки тримають колекції картин

0

Рух ЧЕСНО моніторить декларації депутатів місцевих рад з 2015 року. Після запровадження обов’язкового електронного декларування депутатам за подання недостовірних даних загрожує як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. 2018 року екс-мер Омельченко випав з ТОП-5 депутатів-багатіїв. Деякі депутати виявилися безхатьками. Депутат Тесленко має колекції вин і картин, але не має житла, де їх зберігати. Безхатько Бохняк одружився, однак не задекларував ані шатра, ані намету, де мешкає з дружиною. Про це пише Рух ЧЕСНО.

Кличко – не найзаможніший у Київраді

Лідером за розміром задекларованих статків у Київраді залишається депутат від “Єдності” Костянтин Яловий, який задекларував майже 290 млн грн. Його статки трішки зменшилися порівняно з 2017 роком.

Депутат-прогульник від “БПП “Солідарність” Ігор Баленко, який є директором ПАТ “Фуршет”, опинився на другому місці з результатом більш ніж 271 млн грн. 

Депутата від “БПП “Солідарність” Володимира Левіна (понад 202 млн грн), котрий 2017 року був на третій сходинці, торік випередив підприємець і “батьківщинівець”-прогульник Ваган Товмасян, який задекларував більш ніж 221 млн грн статків. 

Замикає п’ятірку міських обранців, що мають найбільші статки, депутат-прогульник від ВО “Батьківщина” Володимир Старовойт з показником понад 67 млн грн. 

2018-го не потрапив до ТОП-5 найбагатших депутатів й екс-мер, лідер партії “Єдність” Олександр Омельченко, який 2017-го перебував на 5-му місці. Його статки скоротилися на 3 млн грн і зараз дещо перевищують 91,6 млн грн.

Рух ЧЕСНО не порівнює декларацію чинного мера з деклараціями депутатів. Але за розміром статків (понад 281 млн грн) міський голова – прогульникВіталій Кличко міг би легко опинитися на другому місці.

Хто з-поміж депутатів заробив найбільше?

За 2018 рік найвищі доходи задекларували депутати, які позаторік були на 4-й і 5-й сходинках рейтингу відповідно, – член “Київської команди” Сергій Башлаков та прогульник з “БПП “Солідарність” Сергій Пилипенко

Минулого року найбільше заробив Башлаков – понад 31 млн грн. 2018-го він придбав для себе телевізори майже за 190 тис. грн і шафу в передпокій за 98 тис. 

Сергій Башлаков депутат Київради,
група “Київська команда”:“Це не один, а кілька телевізорів, просто вони великі за діагоналлю. А в декларації вирішив зазначити, бо це був платіж одним чеком. Відчуваючи й розуміючи роботу НАЗК, яке займається часто не корупцією, а вишукуванням бліх, вирішив вказати. Один рахунок, один платіж”.

Удвічі менше за Башлакова – 15,7 млн грн – заробив “єднівець”-прогульник Сергій Кримчак, котрого детективи НАБУ звинувачували в заволодінні майном, зловживанні службовим становищем та відмиванні грошей. 


Удвічі менше за Башлакова – 15,7 млн грн – заробив “єднівець”-прогульник Сергій Кримчак, котрого детективи НАБУ звинувачували в заволодінні майном, зловживанні службовим становищем та відмиванні грошей. 

На третьому місці з доходом понад 10 млн грн опинився екс-“самопомічівець”, а нині позафракційний депутат-прогульник, через земельні справи якого розкололася київська “Самопоміч”, адвокат Роман Марченко

Депутат від “БПП “Солідарність” Сергій Пилипенко, директор ПАТ “Завод ЗБК ім. Світлани Ковальської”, посів 4-те місце з результатом понад 9 млн грн. 

“Батьківщинівець” Ваган Товмасянкотрий “миколаїв” дітей на зимові свята, замикає п’ятірку – за минулий рік він задекларував 8,8 млн грн доходу. 

Сергій Башлаков депутат Київради, група “Київська команда”:“Отже, я більше за всіх сплачую податків! Не думаю, що я найбагатший депутат у Київраді. Може, просто прозорий, і все вказав”.

Не дотягнулася до ТОП-5 за доходами лідерка 2017 року – “батьківщинівка” Ольга Веремеєнко, яка оскандалилася через конфлікт, пов’язаний із забудовою зеленої зони в селищі Шевченка в Подільському районі. У декларації за 2018 рік вона зазначила трішки менший дохід, ніж 2017-го.

Як виживали депутати-“злидарі” 

За результатами декларування за 2018 рік, у Київраді поменшало “злидарів”. Згідно з методологією Руху ЧЕСНО, це депутати, чиї річні доходи нижчі за прожитковий мінімум для всіх членів сім’ї. 2017-го таких депутатів Київради було дев’ятеро, а 2018-го – п’ятеро.

Депутат від “БПП “Солідарність” Віктор Грушко – “злидар” зі стажем. Він примудрився прожити два роки вдвох із дружиною на 205 тис. грн, тобто маючи щомісяця трохи більш ніж 8,5 тис. грн. З доходів за 2018 рік він зазначив тільки 11570 грн страхових виплат.

Водночас його заощадження в розмірі 100 тис. дол. США декларації-2018 залишилися неторканими з 2016 року. З таким бюджетом навіть задекларований автомобіль “Мазда CX-7” обслужити й заправити складно. 

“Єднівець” Олексій Новіков за рівнем доходів такожтрадиційно потрапляє до лав “злидарів”. Хоча депутат і задекларував нульові доходи за 2018 рік, його заощадження зменшилися на 23,7 тис. дол. – зі 131 400 дол. до 107 700 дол. За курсу 27 грн за долар теоретично депутат міг щомісяця витрачати по 53,3 тис. грн. 

“Свободівець” Денис Попов, на відміну від Новікова, не шикував із дружиною та донькою. У декларації за 2018 рік у розділі про доходи він зазначив лише 9699 грн добових від Київської міської держадміністрації за закордонне відрядження. Зауважимо, що, згідно з тлумаченням НАЗК, добові не потрібно декларувати, оскільки вони не є доходом. 

Отже, за 2018 рік у депутата має бути нуль доходів. Проте закордонне відрядження від Київради допомогло йому заповнити цей розділ декларації. 

Що стосується заощаджень, то в Попова за рік вони “розтанули” на 1500 грн, а в його дружини – на 500 дол. США. Виходить, якщо у відрядженні депутат заощадив усю наведену суму коштів та ще й додати до неї заощадження подружжя (за курсом 27 грн за долар), то весь рік родина прожила на 24699 грн, тобто витрачала заледве більш ніж 2 тис. грн щомісяця. 

Депутат від “БПП “Солідарність” Вадим Пишняк 2018 року на роботі в ТОВ “Спортер Україна” отримав 45 450 грн зарплати. Його дружина одержала від закордонної юрособи 33098 грн. Для сім’ї з 5-ти людей на рік це дуже малі гроші – 6,5 тис. грн щомісяця. Водночас розділ про заощадження порожній у деклараціях депутата і за 2018-й, і за 2017 рік. 

Трішечки не вистачило до прожиткового мінімуму депутату від “БПП “Солідарність” Олександрові Гончарову. На родину з 5-ти осіб він задекларував 104 348 грн доходу. Це його зарплата юрисконсульта в ТОВ “Епіцентр К”. Цікаво, що депутат зазначив однакову суму в деклараціях і за 2017-й, і за 2018 рік, при цьому позаторік її вистачило, аби не потрапити до “злидарів”, а минулого року забракло 342 грн доходу.

Де поневіряються депутати-безхатьки?

Депутати місцевих рад уже третій рік поспіль подають електронні декларації до НАЗК, проте деякі з них досі не навчилися робити це правильно.

Одним з порушень є те, що декларанти не зазначають у розділі про нерухомість жодного майна, яке править їм за житло. 

Закон зобов’язує це робити навіть тоді, коли людина не має у власності “ні кола, ні двора”, а проживає в чужій квартирі або будинку на правах користування (за гроші чи безоплатно). Унаслідок порушення цієї вимоги закону часто трапляються курйозні випадки. 

Наприклад, де ж тоді депутат-прогульник від “Єдності” Павло Тесленко зберігає свої колекції вин і картин, якщо в розділі про нерухомість у його декларації нічого не написано? 

В іншого “єднівця” Олексія Новікова, який 2017 року був одним з найбідніших депутатів Київради, у декларації є дві донечки, але немає житла. Якщо правильно тлумачити закон, то виходить, що депутат мешкає з дітьми на вулиці. 

“Свободівця” Володимира Бохняка можна привітати з одруженням: у декларації за 2018 рік він зазначив дружину, яка взяла його прізвище, однак, де живуть молодята, не відомо, оскільки в документі відсутня будь-яка нерухомість. 

Підозрілою на вигляд є декларація депутатки від “БПП “Солідарність” Юлії Ярмоленко. Із 2010 року вона мешкає на правах користування в кімнаті площею 17 кв.м від КП “Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Голосіївського району міста Києва”. Імовірно, це гуртожиток для викладачів. Водночас у розділі про доходи три роки поспіль Ярмоленко декларує суми, достатні для інвестування у власне житло. У декларації за 2018 рік у депутатки з’явилися заощадження. На сайті Київради у своїй біографії вона написала, що проживає у квартирі на проспекті Академіка Глушкова разом із чоловіком. 

Проте в декларації за 2016 рік чоловік присутній, житло зазначене – ті самі 17 кв.м, у наступних деклараціях метраж лишився, а чоловіка вже немає.

Юлія Ярмоленко депутатка від БПП “Солідарність”:“На момент подання автобіографії у 2015 році я була одружена. На жаль, із чоловіком розлучилася ще восени 2017 року, тому він і не фігурує в деклараціях, оскільки вже не є моєю родиною. Щодо інфо на сайті: я не відслідковую, тому не знаю, хто і як часто її оновлює. Дякую за інформацію, матиму на увазі…”.

Зауважимо, що депутат-“свободівець” Прохор Антоненко з дружиною та дитиною також мешкає на 17 кв.м, щоправда, у родичів дружини.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО проаналізував декларації депутатів Київради за 2017 рік стосовно наявності в них нерухомості й землі. Так, “батьківщинівка” на 94 гектарах мала намір розводити кіз. Невдовзі поцікавимося в неї, чи був успішним її бізнес-план із тваринництва. Про те, як НАЗК здійснює повні перевірки декларацій, читайте у статті: “Вибіркове НАЗК: що дозволено заступникові Кличка, те рядовому депутату – зась”.

Цьогоріч відбудуться вибори до парламенту, і Рух ЧЕСНО з’ясовував, хто в Києві планує балотуватися на мажоритарних округах від лівого та від правого берегів столиці.


Автор:Сергій Огородник, журналіст руху ЧЕСНО

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539