Нардеп Гудзенко, Зе!кандидат – помічник утікача Онищенка – 92-й округ

0

Нардеп Гудзенко, Зе!кандидат – помічник утікача Онищенка – 92-й округ

Загалом за округ №92 змагаються 16 кандидатів. Половина з них – самовисуванці. Нещодавно знялися 4 кандидати-клони: два Гудзенки і два Ференці.

Отже, в окрузі залишаються два клони: один – “двійник” нардепа Гудзенка, другий – представник ГО “Громадянський рух “Слуга народу”. Вони відтягуватимуть голоси в реальних претендентів.

У першому турі президентських виборів Володимир Зеленський виграв у цьому окрузі. Але це був найнижчий його результат на Київщині. Щодо Петра Порошенка, то він у цьому окрузі поступився навіть Юлії Тимошенко. Можливо, саме тому чинний народний депутат Віталій Гудзенко (фракція БПП) йде як самовисуванець.

Друга спроба Гудзенка

Кнопкодав і гречкосій Віталій Гудзенко балотувався від БПП і був обраний до ВРУ 2014 року. Рух ЧЕСНО ще восени 2018 року повідомляв, що Гудзенко може піти на парламентські вибори як самовисуванець. Це залежало від того, чи виграє Петро Порошенко

Після першого туру президентських виборів Рух ЧЕСНО цікавився, чи бере участь член фракції БПП Гудзенко в агітації за кандидата Порошенка.

“Після другого туру візьмете коментарі, і я повністю вам поясню. Я ж спілкуюся на окрузі як мажоритарник. Я не агітатор, ні в якому разі. Точно будуть інші (результати, – прим. ЧЕСНО). Але які? Ми ж не знаємо. Це вибір народу. Думаю, буде більше. Багато ж кандидатів немає, голоси розпорошилися”, – казав тоді нардеп. 

Тепер, після поразки Порошенка, він іде до ВРУ як самовисуванець.

За методологією Руху ЧЕСНО можна оцінити участь Гудзенка в ухваленні важливих законопроектів. Він підтримав закон про антикорупційний суд, за Виборчий кодекс у першому читанні не голосував, а коли вирішувалося питання фінансування партій з держбюджету, його взагалі не було в сесійній залі. Нардеп голосував за необов’язковість юридичної освіти для генпрокурора. 

Примітно те, що Гудзенко не голосував за ухвалення в цілому Виборчого кодексу, яким скасовується мажоритарка й вибори відбуватимуться за відкритими списками. Він був зареєстрований на засіданні парламенту, але просто не проголосував.

Уперше спробувати себе як кандидата в нардепи Гудзенко вирішив 2012 року. Він балотувався як самовисуванець у 92-му окрузі й програв регіоналу, кнопкодаву та фігуранту антикорупційних розслідувань Сергію Кацубіпосівши 3-тє місце. Того року працював заступником голови Київської обласної держадміністрації.

Гудзенко став депутатом Київської облради 2010 року, пройшовши як перший номер у списку партії “Сильна Україна” Сергія Тігіпка, якого підтримував на президентських виборах. На той час він обіймав посаду голови правління ТОВ “Фермерський комплекс “Агро-Лідер-Україна”. Тоді на місцевих виборах очолював кампанію партії “Сильна Україна” в Київській області. У 2006 році був обраний депутатом Білоцерківської райради. На той момент був у Соцпартії Олександра Мороза.

На свій округ Гудзенко торік залучив понад 38 млн грн субвенцій. Піар на державних грошах допомагає члену фракції БПП здобувати підтримку виборців. 

У Віталія Гудзенка в цьому окрузі залишився один із трьох клонів – безробітний Віктор Іванович Гудзенко був клоном і під час виборів 2014 року. Але тоді це не завадило Віталію Гудзенку здобути найбільшу підтримку виборців. Понад 27% проголосували за чинного депутата, 5% дісталися його клону. З огляду на те, що на другому місці був “батьківщинівець” Світовенко, який програв з відривом 12%, то 5% на одного клона – це доволі значне відтягування голосів. Програма цього клона Гудзенка абсолютно не змінилася за 5 років.

Примітно, що “Європейська солідарність” у цьому окрузі не виставила свого кандидата. Аналогічна ситуація в сусідньому 94-му окрузі, де балотується фігурант антикорупційних розслідуваньІгор Кононенко.

Канюра – від УДАРу

Киянин балотувався до Київської обласної ради від БПП, але його внутрішньопартійний рейтинг був занадто низьким, тож він так і не став депутатом. Він ішов від Таращанського району (округ №49). Тоді, як і зараз, кандидат працював у Національному медуніверситеті ім. О.О. Богомольця. Наразі Канюра – проректор з науково-педагогічної роботи. 

У цьому ж окрузі він уже намагався стати народним депутатом у 2012 році. Але партія УДАР вирішила зняти його кандидатуру.

Зе!кандидат Колюх – помічник трьох нардепів-регіоналів

На претендента від команди Зеленського вже чекає клон. Але не за прізвищем, а за організацією. Так, у законотворці подався працівник ГО “Слуга народу” Руслан Бецман, котрий має спеціальну середню освіту. Організації, що містять у назві словосполучення “Слуга народу”, почали реєструвати перед виборами, щоб відтягнути голоси у представників партії Президента.

Зважаючи на те, що у виборчих бюлетенях кандидати будуть розміщені за алфавітом, виборцям необхідно бути пильними та звертати увагу на дату народження, місце роботи та проживання, партійність кандидатів.

Справжнім висуванцем “Слуги народу” є безпартійний професор кафедри політичних наук КНУ ім. Тараса Шевченка Валерій Колюх.

Для Колюха це не перший вихід на політичну арену. 2015 року він кандидувався до Київради від “Батьківщини”.

У 2014-му балотувався в цьому ж окрузі як самовисуванець, але набрав менш ніж 3% голосів.

Зауважимо, що Колюх мав досвід роботи помічником-консультантом народного депутата. І не одного, а одразу трьох. Починав з помічника самовисуванця Володимира Сівковича у ВРУ 4-го скликання. У 5-му та 6-му скликаннях Сівкович приєднався до Партії регіонів, а Колюх працював помічником на зарплаті.

Також у парламенті 6-го скликання встигав допомагати на громадських засадах ще одному регіоналу-прогульнику Володимиру Олійнику.

Й апогеєм його кар’єри помічника нардепа стала оплачувана посада в екс-регіонала, одіозного депутата-втікача ВРУ 6-го та 7-го скликань, прогульника та фігуранта 14-ти антикорупційних розслідувань Олександра Онищенка.


Фото: “Українська правда”

У 2016 році Онищенко залишив Україну, щоб уникнути покарання, оскільки НАБУ почало розслідування корупційних схем за фактом розкрадання газу в АТ “Укргазвидобування”Наразі нардеп перебуває в розшуку. Але навіть це не завадило йому претендувати на повернення в українську політику – Онищенко подавався як кандидат і 2019 року. ЦВК виграла останній суд, і йому було відмовлено в реєстрації.

Раніше Онищенко зустрічався з Коломойським. Фото з мережі Facebook 2017 року.

Наразі у Facebook створено сторінку “Валерій Колюх – Слуга народу – округ 92”, через яку він активно агітує за себе та звітує про зустрічі з виборцями.

Давній опонент Гудзенка – “батьківщинівець” Світовенко

Представник партії “Батьківщина Віктор Світовенко програв вибори Гудзенку в цьому окрузі 2014 року. Відрив тоді становив близько 12%. 

Політик уперше випробував свої сили в цьому окрузі 2012 року, але програв тоді регіоналу Кацубі, посівши 2-ге місце й випередивши Гудзенка. Тоді Світовенко набрав понад 30% голосів.

Зараз він є помічником нардепа-“нарфронтівця”, кнопкодава й фігуранта антикорупційних розслідувань Руслана Лук’янчука, який раніше балотувався до Ради від “Батьківщини”.

У парламенті 4-го скликання був помічником на громадських засадах нардепа Григорія Бондаренка (“За ЄдУ”). Бондаренко йшов до Київської облради у 2015 році від “Опоблоку”.

Світовенко теж висувався до облради 2015 року як представник “Батьківщини”, переміг та очолив фракцію. Раніше “батьківщинівець” був депутатом Тетіївської райради, куди його обрали 2006 року.

В облраді депутат 2017 року, коли був присутній на засіданнях, підтримував усі рішення ради. Він жодного разу не голосував проти й не утримувався. Узагалі не брав участі у 27% голосувань. В облраді входить до регламентної комісії.

Під час президентських виборів 2010 року був довіреною особою Юлії Тимошенко в сусідньому 93-му окрузі.

Киянин працює гендиректором ТОВ “Вектор”.

Ференець – колишній слідчий прокуратури

Олександр Ференець, голова Благодійного фонду “Фортеця” з Володарки. Політик є засновником ще п’яти компаній, одна з яких надає юридичні послуги, решта чотири мають стосунок до будівництва й оренди нерухомості.

Раніше Ференець працював слідчим у прокуратурі Київської області та прокурором відділу транспорту.

Його передвиборча програма є доволі популістською, а обіцянки не належать до повноважень законотворця. Ті пункти, де він згадує школи, відділення “Укрпошти”, ФАПи, пасовища, сільські клуби тощо, вирішують на рівні місцевого самоврядування. А питаннями тарифів та пенсійного забезпечення опікується Кабмін. 

Ференець не має досвіду роботи депутатом місцевої, районної чи обласної ради, також він не був помічником депутата, але вже впевнено націлився на Верховну Раду. 

Наразі він активно веде агітаційну діяльність в окрузі, на котрий претендує, про що регулярно звітує на своїй сторінці у Facebook та на сторінці очолюваного ним БФ “Фортеця”, через який він “сіє гречку” потенційним виборцям.

Примітно, що два його клони знялися з реєстрації. І цікаво те, що програму одного з них, кандидата в цьому ж окрузі Олексія Толочина, редагувала Фатіма Абітова, котра є авторкою програми й клона кандидата від “Слуги народу”. 

Людина з таким самим рідкісним ім’ям обіймає посаду директорки юридичного департаменту в “Екомаркеті”

Саме там, як видно із сайту компанії, колись працював кандидат Олександр Ференець. Оскільки клони Ференця відмовилися від балотування, не виключено, що їх створили для того, аби провести з кандидатом перемовини й отримати за зняття з реєстрації певну винагороду.

Безпартійний і безробітний самовисуванець Толочин, найпевніше, є технічним кандидатом. В інтернеті щодо нього є лише інформація, розміщена на сайті ЦВК.

Кандидат від “За життя” – депутат-прогульник

Депутат облради Микола Фурдичка на цьогорічних президентських виборах був довіреною особою кандидата Юрія Бойка. 

До облради Фурдичку обирають уже чотири скликання поспіль. Минулої каденції він представляв Партію регіонів, а згодом його обрали від “Опозиційного блоку”, який наразі розколовся на “Опозиційну платформу – За життя” та “Опоблок“.

2016 року політик опинився у списку кандидатів на відкликання, оскільки пропустив понад 70% засідань своєї комісії з питань ЖКГ, а 2017-го потрапив до лав прогульників. Окрім того, Рух ЧЕСНО зафіксував у сесійній залі факт використання картки Фурдички за його відсутності. Замість депутата голосувала невідома особа та його колеги.

Примітно, що у 2017 році Фурдичка ніколи не голосував проти й не утримувався. Отже, депутат підтримував усі рішення, і його опозиційність зводиться до 0%.

Політик керував м’ясопереробним підприємством “Агроторговий дім”. Окрім аграрного бізнесу, він є співвласником цегельного заводу та співзасновником благодійної організації “Таращанський районний благодійний фонд”.

Від “Опоблоку” – Поліщук

Безпартійного Станіслава Поліщука кандидує “Опоблок”. Наразі він є депутатом-прогульником Київоблради від “Нашого краю”.

У 2014-му безуспішно балотувався у 90-му одномандатному окрузі від “Опоблоку”. Тоді набрав менш ніж 2% голосів виборців. Перемогу в окрузі здобув “свободівець” Олександр Марченко.

2010-го був обраний депутатом Київоблради від Партії регіонів. 

Також обіймав посади голови Володарської та Рокитнянської райдержадміністрацій.

Нині він є керівником ПП “Росьбуд-інвест”, що працює в будівельній галузі.

Окрім того, Поліщук був помічником-консультантом на громадських засадах нардепа-регіонала, прогульника та фігуранта антикорупційних розслідуваньВалерія Бондика.

Наразі його сторінка у Facebook вільна від агітації, там переважно публікації про парашутний спорт.

“Свобода” за Деркача

Член партії “Свобода” Юрій Деркач – директор санаторію “Дружба”.

Партія вже кандидувала його 2014 року, але у списку він посідав 166-те непрохідне навіть за найоптимальнішого результату місце.

Раніше був Ставищенським селищним головою.

На сторінці у Facebook не агітує.

Вадим Харута – від Радикальної партії Олега Ляшка

Вадим Харута є членом Радикальної партії, до ВРУ балотується вперше. У 2015 році увійшов до депутатського складу Фурсівської сільської ради Білоцерківського району.

Є керівником кількох ТОВ і приватних підприємств, що спеціалізуються на вирощуванні свиней та збуті м’ясної продукції. ПП “Белвет”, яким керує його дружина, а сам Харута є його засновником, має податковий борг перед державою.

На своїй Facebook-сторінці агітації не веде.

Кириченко – від Аграрної партії

Юрій Кириченко – член Аграрної партії України, керівник ТДВ “Василівське”, яке вирощує сільськогосподарські культури, проживає в Черкаській області, але балотується чомусь на Київщині.

Його передвиборча програма майже ідентична до програми самовисуванця з Чернівецької області Миколи Орендовича.

Безробітний і безпартійний Олександр Боярчук, що мешкає у столиці, 2012 року балотувався від Партії регіонів і навіть був її членом. Тоді йому дісталося лише 153-те непрохідне місце у списку.

У 2007-му теж ішов у списку регіоналів аж на 269-му місці.

Імовірно, його роль у цьому виборчому процесі є технічною, бо ж і передвиборчу програму сам не готував. Її автором стала людина, яка написала програму для Марини Смірнової – клона кандидатки Мирослави Смірнової з 95-го округу. Навіть назви документи мають однакові. Рух ЧЕСНО вже писав, що клон Смірнової – дружина мера Боярки з “Нових облич”.

Боярчук був помічником аж чотирьох нардепів-регіоналів і в усіх працював платно. 

У ВРУ 5-го скликання допомагав Олені Лукаш, котра була адвокаткою Віктора Януковича 2004 року, обіймала посади міністерки юстиції та міністерки Кабміну, а також Павлові Солтусу.

У парламенті 6-го скликання став помічником депутатки-прогульниці, фігурантки антикорупційних розслідувань Інни Богословської, а також Тамари Єгоренко.

Безпартійний самовисуванець Леонід Джужик – мешканець столиці, комерційний директор ТОВ “Верометал”, чинний депутат-прогульник Київської облради від БПП (“Європейська солідарність”).

За методологією Руху ЧЕСНО, Джужик став найзаможнішим депутатом облради у 2016 році.

На своїй сторінці у Facebook агітує за себе й залучає волонтерів для розповсюдження агітаційних матеріалів.

Михайло Коваль тимчасово не працює, безпартійний.

Імовірно, це технічний кандидат Валерія Колюха, представника “Слуги народу”. Передвиборча програма Коваля майже ідентична до програми Колюха, коли той балотувався 2014 року.

Ба більше, авторкою цих програм є одна людина, і навіть назви файлу не змінено.

Технологія використання клонів потрібна для того, аби розпорошити голоси, які виборці можуть віддати за основного кандидата-конкурента. Під час президентських виборів народний депутат Юрій Тимошенко був технічним кандидатом, котрий мав відтягнути голоси в лідерки ВО “Батьківщина“. Рух ЧЕСНО виявив зв’язок техкандидата Тимошенка з БПП. На Дніпропетровщині, схоже, клонів так само створювали завдяки пов’язаному з БПП місцевому політику.

Нагадаємо, 21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата чи кандидатки, а й перевірити його/її на доброчесність.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539