Нардеп Різаненко від “Голосу”, 2 депутати облради та довірена особа Зеленського – 97-й округ

0

Чинний народний депутат Різаненко, який входив до фракції БПП, на цих виборах став одним з 4-х нардепів, котрих “Голос” висунув у мажоритарних округах. 

“Європейська солідарність” на противагу Різаненку кандидує Іваненка. У цій ситуації партійні квоти у виборчих комісіях, котрі мають парламентські партії, працюватимуть саме на Іваненка.

Батьківщина” зреклася депутата облради Олега Кищука й висунула киянку Марину Коваленко. І Кищук, й Іваненко в облраді стали кандидатами на відкликання через прогули.

Бордова кампанія вздовж трас на окрузі найактивніша в Різаненка, Кищука та Коваленко.

Від партії Президента йде Микола Галушко, котрий був довіреною особою кандидата Зеленського на президентських виборах.

Загалом в окрузі №97 зареєстровано 19 кандидатів, з них 11 – від партій. Клонів немає навіть у “Слуги народу”.

Нардеп Різаненко: третя спроба – від “Голосу”

Народний депутат Павло Різаненко двічі перемагав у 97-му виборчому окрузі. 

До облради від “Солідарності” потрапили кілька його помічників. Політик має персональний сайт, який постійно оновлюється. Він регулярно звітує на сайті Верховної Ради. У нардепа зразкова відвідуваність сесій.

За методологією Руху ЧЕСНО можна оцінити участь Різаненка в ухваленні важливих законопроектів. Він є одним з небагатьох депутатів, які підтримали всі п’ять законів: про фінансування партій з державного бюджету, про антикорупційний суд, про Виборчий кодекс (у першому та другому читаннях), про створення НАБУ та про скасування загального прокурорського нагляду.

Але Різаненко підтримав також закон про необов’язковість юридичної освіти для генпрокурора та обов’язкове декларування доходів для антикорупційних громадських активістів.

Уперше Різаненка обрали нардепом 2012 року в цьому ж окрузі від партії УДАРяк безпартійного. Тоді депутат був членом Комітету Верховної Ради з питань бюджету, заступником голови спеціальної контрольної комісії з питань приватизації.

У 2012 році очолив ГО “Громадський захист Київщини”, у 2011-му – ГО “Прозоре суспільство”. 

Був обраний у 20-му окрузі депутатом Броварської міськради від партії “Сильна Україна” як безпартійний. Був позафракційним депутатом.

Днями на Facebook-сторінці Різаненка з’явився допис про те, що конкуренти знищили майже 90% його зовнішньої реклами.

Рух ЧЕСНО ще восени 2018 року писав про те, що Різаненко може піти в нардепи в цьому ж окрузі, але без бренда БПП. І припускав, що партія на противагу Різаненку може висунути депутата облради від БПП Олега Іваненка. Так і сталося, і тепер Іваненко може відтягувати голоси в Різаненка.

Іваненко: друга спроба підкорити округ

Олег Іваненко є помічником представниці БПП Марії Іонової.

Політик є засновником товариства людей з інвалідністю “Прагнення”, членом Національної паралімпійської збірної з плавання

Наразі Іваненко – чинний депутат облради від БПП. У перший рік своєї каденції у 10% питань голосував опозиційно – проти або утримувався, 2017 року індекс його опозиційності становив 9,5%. Через пропускання засідань бюджетної комісії потрапив до лав кандидатів на відкликання. Якщо депутат не відвідує понад 50% засідань протягом року, виборці мають право його відкликати, оскільки він неналежно виконує представницьку функцію.

І хоча показник відвідуваності сесій в Іваненка нібито високий, політик не брав участі в голосуванні за 65% питань в облраді.

Це може свідчити про те, що депутат реєструється на засіданні, а далі не бере участі в голосуваннях або просто залишає сесійну залу.

Іваненко, колишній депутат-мажоритарник Броварської міської ради, пройшов у приватному секторі Старого міста (67-й округ). Обирався у 2010 році від Української соціал-демократичної партії. Входив до комісії з питань молодіжної політики та спорту. 

Якщо Різаненко був позафракційним, то Іваненко входив до фракції Партії регіонів.

Він написав заяву про вихід із фракції Партії регіонів 2011 року, про що свідчить відповідь із Броварської міськради.

У 2012 році Іваненко конкурував в одному окрузі з чинним нардепом Павлом Різаненком як самовисуванець, набрав тоді дещо менш ніж 8,5%

Слоган цьогорічної кампанії Іваненка: “Голосуй за того, кого знаєш! Не дай себе ошукати!” 

Декларацію за 2018 рік Іваненко подав із запізненням у 3 місяці, імовірно, до виборів. Нарешті з’явилися відомості про житловий будинок, який перебуває в його користуванні ще з 1988 року. 

У попередні два роки будинку він не декларував, лише 2 офісні приміщення.

Цікаво те, що 2016 року Іваненко придбав автомобіль Mercedes-Benz GLS 400 4МАТІС того ж року випуску за більш ніж 2 млн грн. А 2018-го продав його Єгору Низовському за дуже заниженою ціною – лише 149 тис. грн.

На заміну проданому кандидат у нардепи задекларував купівлю автівки такої самої марки Mercedes-Benz S 63 AMG 2008 року випуску за 230 тис. грн, хоча ринкова вартість авто цієї моделі в понад два рази вища.

Зазвичай в офіційних документах зазначають значно нижчу ціну для зменшення суми податків. Це поширена схема, коли авто купують за 149 тис. грн.

На окрузі Іваненко веде агітацію.

І публікує звіти на своїй сторінці у Facebook, де його електорат з агітками.

Окрім того, Іваненко намагається скласти конкуренцію знаному гречкосію Антону Яценку, який презентував в Умані фонтан із лазерним шоу, де останнім кадром транслювали його зображення на весь зріст, і запрошує виборців на святкування Дня Нептуна з відкриттям водограю з підсвічуванням.

Виборцям Іваненко роздає запрошення на дебати з конкурентами.

Аутсайдер “Батьківщини” Кищук

Основним конкурентом Різаненка на минулих виборах був представник “Батьківщини” Олег Кищук. Він програв Різаненку 2014 року, набравши 7% голосів, і посів 3-тє місце.

На цих виборах Кищук стартував із дочасною агітацією. Зрозуміти походження коштів для фінансування такої реклами, яка не оплачується з офіційного виборчого фонду, неможливо.

Після програшу на парламентських виборах Кищук 2015 року подався до облради. Паралельно балотувався до Броварської райради, де вже був депутатом упродовж останніх 5 років, й отримав найвищий результат з-поміж однопартійців, але обрав облраду, де працює в бюджетній комісії.

До райради 2010 року він потрапив від “Фронту змін”, і на сайті ЦВК був зазначений як безробітний. За 2 роки безробітний Кищук балотувався від Броварщини до парламенту, але зняв свою кандидатуру з виборів. Публічно пояснив це тим, що знімається нібито на користь “ударівця” Павла Різаненка.

Водночас слід зауважити, що, за оцінюванням Руху ЧЕСНО, Кищук був недоброчесним кандидатом. Ініціативна група громадян звинуватила його в незаконному привласненні землі в с. Княжичі та розміщенні на ній кінного господарства. Про це йшлося на сайті Броварської РДА. 

Кищук був помічником нардепа ВРУ VII скликання Костянтина Бондарєва (БЮТ), працював на платних засадах.

Зазначимо, що, за повідомленнями ЗМІ, Олег Кищук нібито брав участь у провокаціях проти журналістів під час революційних подій у Броварах. Тоді разом з молодиками спортивної статури він начебто взяв штурмом комунальну телестудію Броварів “Наше місто”, де на той момент працювали журналісти, які намагалися відновити мовлення. Приміщення “Нашого міста” вдалося відбити за кілька годин завдяки оперативному реагуванню громадськості та самооборони.

Згодом броварчани протестували під стінами ВРУ та урядової будівлі з вимогою не призначати Кищука головою Броварської РДА. Однак тодішній в.о. Президента Олександр Турчинов за два дні до президентських виборів таки підписав наказ про призначення Кищука головою райдержадміністрації. 13 вересня Олега Кищука звільнили з посади за розпорядженням Президента Петра Порошенка.

Також Кищук фігурує у справі, яку розслідує СБУ. Вона пов’язана з розтратою бюджетних коштів, котрі, за інформацією ЗМІ, нібито витрачалися на фінансування партійних мітингів.

Персональні дані Кищука використовували для заведення грошей на рахунки партії, хоча в декларації депутата зазначено мізерні доходи. У коментарі Руху ЧЕСНО депутат запевнив, що нічого про це не знає.

Перед президентськими виборами Кищук постив агітацію у стилі Зе!команди. У партії “Слуга народу” від Кищука відхрестилися. На цих виборах від депутата- “батьківщинівця” відхрестилася вже його політсила. І тепер він іде до ВРУ як самовисуванець.

Від “Батьківщини” – киянка Коваленко

Марина Коваленко працює директоркою ТОВ “СП “Трейдагропостач-2015”, що вирощує зернові культури.

Обрана депутаткою Великодимерської об’єднаної громади Броварського району, де є членкинею земельної комісії.

У 2015 року безуспішно балотувалася до облради від “Нашого краю”, до якого увійшли екс-регіонали.

Була помічницею-консультанткою на громадських засадах депутата-мажоритарника ВРУ 7-го скликання Руслана Сольвара, котрий балотується в сусідньому 91-му окрузі. Тоді Сольвара обрали від УДАРу, за час свого депутатства він відзначився щедрим “гречкосійством” та фігурує у восьми антикорупційних розслідуваннях.

У червні Коваленко створила сторінку у Facebook, через яку намагається донести до виборців позиції партії та свою. 

“Слуга народу” веде Миколу Галушка

Кандидат від партії Президента – директор ПП “Галід”, основною діяльністю якого є приватні охоронні служби

Раніше Галушко був довіреною особою кандидата на посаду Президента України Володимира Зеленського в цьому ж окрузі.

На Facebook-сторінці він веде агітацію та звітує про зустрічі з виборцями.

“Свободівець” Фатєєв

Представник ВО “Свобода” працює інженером у комунальному підприємстві Броварської міськради.

Учасник антитерористичної операції, командир саперного взводу 20-го мотопіхотного батальйону 93-ї бригади, нагороджений орденом “За мужність” III ступеня. Під час проходження служби він підірвався на міні та втратив обидві ноги.

Є учасником спецвипуску “VIVA! ПЕРЕМОЖЦІ”, де поділився своєю історією з життя на Сході України.

У межах виборчої кампанії організовує концерти з агітацією, про що звітує на своїй сторінці у Facebook.

“Сила і честь” та безробітний Бульба

Партія кандидата в Президенти Ігоря Смешка, який на Київщині посів 4-те місце, висунула безробітного Владислава Бульбу

На сайті ЦВК замість передвиборчої програми Бульби міститься його біографія.

Був помічником-консультантом на громадських засадах народного депутата-прогульника від “Батьківщини” Євгенія Суслова.

Безуспішно балотувався до Броварської райради у 2015 році від УКРОПу.

На позачергових виборах Президента 2014 року був довіреною особоюфігурантки антикорупційних розслідувань, кандидатки Ольги Богомолець у сусідньому 98-му окрузі.

У 2012 році на виборах до парламенту був довіреною особою кандидата-самовисуванця у 97-му мажоритарному окрузі Анатолія Базіра.

На його сторінці у Facebook є лише одна публікація, що стосується виборів.

Мер Березані Тимченко – від радикалів

Березанський міський голова Володимир Тимченко йде від Радикальної партії Олега Ляшка

Був обраний до Київської облради 6-го скликання від Партії регіонів.

За інформацією місцевих ЗМІ, Тимченко, будучи міським головою, утручався в роботу ДВК, коли один з депутатів написав заяву про складання мандата, а ДВК саботувала роботу й не розглядала її, через що була розпущена Центрвиборчкомом.

Також Тимченко не давав дозволу місцевим активістам і журналістам бути присутніми на сесіях міськради та вести відео- та фотозйомку, хоча засідання мають бути відкритими для всіх охочих.

У 2014 році безуспішно балотувався як самовисуванець до ВРУ у 93-му окрузі, але набрав лише 0,15% голосів виборців.

Наразі кандидат активно їздить округом і проводить зустрічі з виборцями, про що звітує в соцмережах.

З команди Бойка – ФОП

Опозиційна платформа – За життя” висуває в цьому окрузі Дмитра Золотих. Він фізична особа – підприємець, основними видами діяльності якого є надання в оренду власного чи орендованого нерухомого майна та дошкільна освіта.

У Facebook відсутня будь-яка агітація чи навіть згадки про вибори та балотування в нардепи.

Киянин Галицький з “Опоблоку”

Безпартійного мешканця столиці Юрія Галицького кандидує “Опоблок” . Галицький керує ТОВ “Еко Енерго Груп”, що виконує електромонтажні роботи.

Представник Аграрної партії

Артур Дерев’янко – полковник запасу, директор ТОВ “Нафтопереробна компанія”. Його висунула Аграрна партія України

Під час виборів Президента у 2010 році був довіреною особою Юлії Тимошенкоу 218-му окрузі.

Був помічником-консультантом народного депутата ВРУ 7-го скликання Віталія Крутія.

У 2014-2017 роках обіймав посаду голови Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО. 

У квітні 2019 року Державне бюро розслідувань оголосило Дерев’янку про підозру у сприянні розкраданню 22 млн грн з держбюджету. За повідомленням бюро, держслужба уклала договори з компаніями щодо психологічної реабілітації учасників АТО.

Керівники цих фірм надали, за версією слідства, неправдиві відомості щодо кількості учасників АТО, яким нібито було надано послуги з психологічної реабілітації, а також щодо обсягу таких послуг. Фінансування послуг було з держбюджету. 

Одеситка Куценко від партії Труханова

Юристка ГО “Федерація українського боксу Муей Тай”, президентом якої є Геннадій Труханов, живе на Одещині. Ірину Куценко висуває в Броварському районі Київщини партія “Довіряй ділам”. Кандидатка є фігуранткою антикорупційних розслідувань.

Нині вона є депутаткою Одеської міськради, де представляє партію, від якої балотується до парламенту.

У 2015 році вона також висувалася до Одеської облради. У 2014-му намагалася підкорити ВРУ і йшла як самовисуванка у 136-му одномандатному окрузі (Одеська область). Також була обрана депутаткою від явно проросійської партії “Родина” до Одеської міськради 6-го скликання та увійшла до фракції Партії регіонів.

За інформацією “Думської”, журналісти виявили факт кнопкодавства з боку Куценко, і коли її запитали, навіщо вона це робить, то у відповідь отримали непристойний жест.

Самовисуванці: гендиректор КП, поліціянт, безробітний та адвокат

Киянин Олександр Порядін працює на посаді гендиректора комунального підприємства облради “Обрій”.

У 2015-му балотувався до Київської міськради від партії “Право народу”. У 2014-му висувався “Опоблоком” у цьому ж окрузі, набрав трохи більш ніж 1%.

На його Facebook-сторінці розміщене фото кандидата, дуже схоже за стилістикою із Зе!командою.

Володимир Нідзельський – теж киянин, працює в Нацполіції начальником управління захисту економіки в Київській області.

Він, як і попередній кандидат, імітує свою агітацію під “Слугу народу”.

Менеджер з продажу “Хлібпрому” Микола Хілько проживає у Броварах. 

У 2014-му він уже балотувався в окрузі та набрав менш ніж 1% голосів виборців.

Адвокат Євгеній Галущенко теж вирішив податися в нардепи. Він працював головним спеціалістом юрвідділу апарату Броварської РДА.

Плеяда безробітних

Громадський рух ЧЕСНО проаналізував місця роботи кандидатів-мажоритарників. Виявилося, що друге місце посіли безробітні. І 97-й округ – не виняток.

Один безробітний Олексій Здоровець мешкає у Броварах, є чинним депутатом Броварської міської ради від “Свободи”.

Також балотувався до Київоблради 2015 року від “Свободи” й навіть на той час був членом партії.

Самовисуванці Олександр Зубта Ілля Андрійчук – жителі столиці.

Рух ЧЕСНО проаналізував першу десятку партії “Сила і честь” – туди пішли нардепи із “Самопомочі”, БПП і посадовці часів Януковича. Також зробили огляд перших десяток списків “Слуги народу“, “Європейської солідарності”, “Батьківщини“, “Української стратегії Гройсмана“, “Голосу” та “Опозиційної платформи – За життя“. Політична партія “Голос” уже відкликала кількох своїх кандидатів з мажоритарних округів після перевірки їх на доброчесність.

Нагадаємо, 21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата чи кандидатки, а й перевірити його/її на доброчесність.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539