Гречкосій Сольвар, два його помічники та фастівський мер – огляд #округ91

0

Руслан Сольвар за дві каденції у ВРУ глибоко вкоренився на окрузі. Він “засіває” його дешевим секонд-хендом і піариться на державних коштах. В окрузі балотуються також двоє його помічників, які можуть виконувати суто технічну функцію для збільшення квот у виборчих комісіях.

У цьому окрузі йде й представник “Нових облич” зі старими схемами – Фастівський міський голова Нетяжук.

Від Зе!команди – забудовник Дунда та перебіжчик від депутата-“нарфронтівця”. ТОВ кандидата не сплачує податків.

Атака округу помічниками нардепів

Кандидат у ПрезидентиВолодимир Зеленський одержав у цьому окрузі в першому турі виборів майже 30% голосів. Відтак представник “Слуги народу” може розраховувати на досить потужну підтримку. Від партії Президента тут кандидується Олег Дунда.

Дунда був помічником-консультантом на громадських засадах депутата від “Народного фронту”, прогульника, фігуранта антикорупційних розслідувань і гречкосія Дениса Дзенерського.

Кандидат 2015 року балотувався до Київради від партії “Відродження”, до якої увійшли екс-регіонали, але його так і не обрали.

Політик є директором ТОВ “А.В.С.”, яке понад рік має податкову заборгованість перед державою в розмірі майже 100 тис. грн.

Його також пов’язують з екс-регіоналом, екс-міністром ЖКГ та екс-головою Київміськадміністрації Олександром Поповим. Саме за часів керівництва Попова ТОВ “А.В.С.” отримало дозвіл на будівництво на Печерських пагорбах елітного житлового комплексу “Престиж хол”. 

Цей ЖК розташований у самісінькому серці столиці – на вулиці Анрі Барбюса. Це перший багатоповерховий комплекс у тому районі. Дві секції ще в процесі будівництва.

Заможні інвестори, сплативши кошти, довго не могли дочекатися здачі будинку в експлуатацію.

Також Дунда є членом правління компанії “Independence”.

Ця фірма свого часу побудувала головний офіс “Приватбанку” у Дніпрі, який до націоналізації належав Ігорю Коломойському.

А також “Дніпро-Арену”, котра, як твердить Вікіпедія, стала першою в Україні стадіоном-новобудовою до Євро-2012. Її мали здати в експлуатацію ще в серпні 2007 року, проте дату відкриття неодноразово переносили. Генеральний замовник і спонсор об’єкта – футбольний клуб “Дніпро”, який очолює бізнесмен Ігор Коломойський.

Чи вродить гречка Сольвара втретє?

Руслан Сольвар є чи не найщедрішим гречкосієм на окрузі. Протягом двох каденцій у ВРУ він відзначився прогульництвом (пропускав засідання комітету) та є фігурантом антикорупційних розслідувань.

Раніше Сольвар висувався від УДАРу, а поточної каденції – від БПП. На цих позачергових парламентських виборах після поразки Петра Порошенка він кандидується як самовисуванець.

За методологією Руху ЧЕСНО можна оцінити участь Сольвара в ухваленні важливих законопроектів. Він підтримав закони про фінансування партій з державного бюджету, про антикорупційний суд, про створення НАБУ та про скасування загального прокурорського нагляду. 

Не голосував за Виборчий кодекс у першому та другому читаннях, який ліквідує мажоритарку, хоча був зареєстрований у сесійній залі.

Сольвар підтримав закон про необов’язковість юридичної освіти для генпрокурора та подання до Конституційного Суду України про декриміналізацію незаконного збагачення.

Наразі в електорату кандидата “золота пора”: концерти, повітряні кульки, подарунки, безоплатний проїзд у брендованих автобусах – і це не весь перелік кандидатських дарів.

Через благодійний фонд свого імені Сольвар робить подарунки у брендованих пакетах – для того, аби виборець не забув, від кого взяв дарунок.

А на вході до відділення гемодіалізу, реконструйованого державним коштом, причепили табличку на честь парламентарія.

Із наближенням виборів непрямий підкуп виборців та агітація набирають дедалі ширшого розмаху. Так, мешканцям Сквирського району “пощастило” бути присутніми на святі, присвяченому запуску безкоштовних автобусних перевезень у районі.

Із такої нагоди облаштували сцену зі світлиною кандидата й агітаційним закликом до голосування “за свого” та влаштували концерт українських виконавців.

А от гатненцям не так поталанило: їм минулого року в приміщенні Гатненської сільської ради представники благодійного фонду Руслана Сольвара роздавали секонд-хенд. Громаду такий непрямий підкуп виборців обурив.

Такі яскраві макети експонатів, як іменна табличка на вході до відділення гемодіалізу та секонд-хенд на тлі банера благодійного фонду, можна побачити в Музеї виборчого трешу, що на Володимирській, 2, у приміщенні Музею історії України. Експозиція триватиме до 10 серпня.

Рік тому “Громада Київщини” аналізувала потенційних кандидатів у нардепи у 91-му окрузі й дійшла висновку, що на противагу Сольвару може балотуватися Фастівський міський голова Михайло Нетяжук.

Нетяжук іде як самовисуванець. Уперше головою Фастівської міськради він став ще на позачергових виборах 2014 року, був переобраний 2015-го. Кандидувався від партії “Нові обличчя”, очільником якої є гречкосій, фігурант антикорупційних розслідувань, екс-мер Ірпеня Володимир Карплюк. До речі, Карплюк теж балотується цьогоріч до парламенту в сусідньому 95-му окрузі та вже витратив близько 9 млн грн тільки на телерекламу.

Тоді на місцевих виборах Сольвар підтримав Нетяжука й визнав, що кандидат від УДАРу Олег Нечипоренко був явно слабким. 

За деякий час погляди Нетяжука й Сольвара розійшлися, і вони розпочали інтернет-атаку. 

Сольвар з відповіддю не забарився. Та перейшов до звинувачень.

Восени 2017 року під стінами міськради активісти влаштували страйк з вимогами до Нетяжука.


Фото “КиевВласть”

Але Нетяжук відмовив їм за всіма пунктами.

Тоді депутати Фастівської міськради поставили на голосування питання про зняття міського голови Нетяжука з посади, проте їм для цього не вистачило лише одного голосу, про що Руху ЧЕСНО розповів сам Нетяжук.

Цьогоріч Нетяжук запрошував Сольвара на дебати. З такої нагоди облаштували сцену – ні, не на стадіоні, а на центральній площі Фастова, а також запросили гурти співаків для релаксу після напруженого діалогу. Але Сольвар не приїхав, і дебати не відбулися.

Проти Сольвара виступає не тільки Нетяжук

Спіженко від “Громадянської позиції”

Представник “Громадянської позиції” Олег Спіженко зняв свою кандидатуру на користь Нетяжука. Однак заявив про це через соцмережі наступного дня після кінцевого терміну, коли можна було скасувати реєстрацію в ЦВК, тобто його прізвище залишиться в бюлетені. Так зазвичай роблять для збереження квот у ДВК.

Бойко від “Батьківщини”

Віктор Бойко йде до парламенту не вперше, але не всі його спроби були успішними.

У 1998 році він балотувався до ВРУ 3-го скликання як самовисуванець. Тоді виборці не довірили йому мандат. До парламенту 4-го скликання йшов мажоритарником від “За ЄдУ” та був обраний у 102-му окрузі (Кропивницький). Єдиний раз Бойка занесли до партійного списку “Народного блоку Литвина” під час виборів-2006, але безуспішно. До ВРУ 8-го скликання кандидувався як самовисуванець знов-таки у 102-му окрузі, проте поступився Олесю Довгому, набравши близько 13% голосів проти майже 30%.

Від попередніх виборів передвиборча програма Бойка абсолютно не змінилася, тобто за 5 років не змінилися його наміри та бачення розвитку країни. Програма не містить інформації про законотворчий напрям, а це основний обов’язок парламентарія.

На окрузі Бойко проводить зустрічі з виборцями, про що звітує в соцмережах.

До речі, у Бойка є зареєстрований клон – самовисуванець Андрій Бойко. Довіреною особою клона є опозиційна до Нетяжука депутатка Фастівської міськради від БПП Оксана Войтина.

Програма клона Бойка ідентична до програми технічного кандидата з 211-го округу міста Києва Михайла Дмітрієва. 

І навіть автор їхніх програм – одна людина.

А ще вони обоє зазначили місцем роботи ГО “Українська митна асоціація”.

Хоча довірена особа Бойка на своїй сторінці у Facebook запевняє, що ніякий він не “технік”.

Крім того, клон Бойка та технік Дмитрієв є помічниками народної депутатки від БПП, фігурантки антикорупційних розслідуваньНіни Южаніної. 

З огляду на те, що Сольвар із фракції БПП, можна припустити, що це пов’язаний з ним клон.

“Аграрій” та самовисуванець – помічники Сольвара

Директор ТОВ “Форум-Будінвест”, член Аграрної партії України, помічник чинного депутата від округу й нинішнього кандидата Сольвара Костянтин Гурінне місцевий, а проживає у Вінницькій області.

У 2015 році він невдало балотувався до Макарівської райради від БПП, а 2010-го – до Вінницької облради від “аграріїв”.

Агітацію веде в соцмережах. Можемо припустити, що Гурін теж виконує технічну функцію й, оскільки є помічником Сольвара, може допомагати йому з квотами членів виборчих комісій.

Окрім Гуріна, є ще колишній помічник-консультант нардепа Сольвара – Роман Бельмега. Зараз він безробітний. 

У 2015 році безуспішно кандидувався до Макарівської райради від БПП.

Попри те, що Бельмега тимчасово не працює (цікаво, що під час балотування до районної ради 2015 року він теж був безробітним), витрачає кошти на зовнішню рекламу. І заявляє, що її псують опоненти.

УДАР висунув помічника нардепа Палатного

Орест Криштафович два скликання поспіль був помічником-консультантом на платних засадах у народного обранця, фігуранта антикорупційних розслідуваньАртура Палатного, який спочатку представляв у парламенті УДАР, а 2014 року кандидувався за списком БПП.

Наразі Криштафович обіймає посаду першого заступника голови ГО “Вища рада юристів України”, назва якої дуже схожа на орган судової влади України, але нічого спільного з ним не має.

Кандидат проводить зустрічі з виборцями та звітує про результати на своїй сторінці у Facebook.

“Голос” подав Микиту Лисенка

Микита Лисенко, зареєстрований від партії “Голос”, також є оплачуваним помічником парламентарія Мустафи Найєма, котрий пройшов до Ради 2014 року за списком БПП.

Лисенко агітує в соцмережах.

Майсак від партії Смешка

“Сила і честь” кандидує Ларису Майсак, яка двічі безуспішно балотувалася до ВРУ в цьому ж одномандатному окрузі: 2012 року – від партії “Відродження”, а 2002-го – від Комуністичної партії України.

Вона майже протягом 20 років керує сільськогосподарським підприємством “Відродження”, яке вирощує зернові культури.

“За життя” – Олег Нестеренко

“Опозиційна платформа – За життя” висунула свого партійця – депутата-прогульника Фастівської міської ради Олега Нестеренка.

У 2015 році він балотувався в цьому ж одномандатному окрузі від “Опоблоку” до Київської облради, а 2014-го – до парламенту.

Наразі працює заступником начальника управління ЖКГ Київської облдержадміністрації.

Притуленко від “Самопомочі”

Володимир Притуленко з 2014 року є головою місцевого осередку “Самопомочі” в місті Фастів, тож не дивно, що партія висунула його кандидатом в окрузі.

На місцевих виборах 2015 року балотувався від цієї ж політсили до Київоблради, але не набрав достатньої кількості голосів виборців.

У соцмережах веде антиагітацію проти опонента Нетяжука.

ФОП Семененко від “Опоблоку”

“Опоблок” висунув Андрія Семененка. Раніше він уже намагався підкорити олімп ради, щоправда, не Верховної, а Київської міської, але невдало. Столичні виборці кандидату від партії “Відродження” своє представництво не довірили.

Безробітний “свободівець” Синиця

Микола Синиця – член партії “Свобода”, тимчасово не працює. 

На місцевих виборах 2015 року кандидувався від “Свободи” до Київської облради, але обраним не був.

Чотири скликання поспіль був помічником нардепів. Консультував народного депутата від “Нашої України” 5-го й 6-го скликань Миколу Кульчинського. У ВРУ 7-го скликання на платних засадах допомагав “свободівцю”-прогульникуСвятославу Ханенку. У 8-му скликанні перейшов до мажоритарника Олександра Марченка також зі “Свободи”. 

У соцмережах агітації не веде.

Радикал Павло Терновий

Безробітний мешканець столиці Павло Терновий балотується від Радикальної партії Олега Ляшка. 

Самовисуванці

Ще одним зареєстрованим кандидатом у 91-му окрузі є самовисуванець Любомир Гайдамака, член партії “Громадянський рух “Спільна справа”, ФОП.

Під час цьогорічних виборів Президента України він був членом ОВК у 91-му окрузі від однопартійця – кандидата Олександра Данилюка.

Також Гайдамака на громадських засадах був помічником нардепа ВРУ 4-го скликання, списочника від “Блоку Юлії Тимошенко” Степана Хмари.

Наступного дня після реєстрації в ЦВК Гайдамака створив у Facebook сторінку “91-й Гайдамака ТАК“, де однією з останніх розміщено публікацію про так званих “парашутистів” 91-го округу. Джерело інформації не відоме.

Давид Ерікян – член партії “Батьківщина”, але чомусь іде як самовисуванець. Є чинним депутатом-прогульником Київської облради, куди балотувався від “Батьківщини”. 

За повідомленнями місцевих ЗМІ, у 2009 році Ерікян без документів розпочав будівництво свиноферми на території Грузького, і місцева громада виступила рішуче проти. 

У соцмережах кандидат не агітує.

Роман Захарченко є помічником на громадських засадах народного депутата 8-го скликання, “свободівця” Олександра Марченка.

У соцмережах не агітує, але розповсюджує друковану агітацію на окрузі. 

На своїй сторінці у Facebook опублікував допис про те, що агітатори Сольвара заклеюють його плакати.

Інна Костиря – завкафедри в Інституті культури, ректором якого є нинішній лідер Аграрної партії України, народний депутат-прогульник, фігурант антикорупційних розслідувань Михайло Поплавський

Останні дві каденції Костиря була його помічницею-консультанкою на громадських засадах, а от у ВРУ 4-го скликання працювала на зарплаті.

У парламенті 5-го скликання була оплачуваною помічницею мажоритарника від “Нашої України” Юрія Артеменка, а в 6-му скликанні теж на платних засадах працювала на БЮТівця Валентина Зуба.

У 2015 році Костиря безуспішно балотувалася до Київради від УКРОПу, а 2014-го – до ВРУ від радикалів.

Андрій Кріпак обраний Крюківщинським сільським головою вдруге. Балотувався від Партії регіонів та був її членом. У 2006-му був депутатом цієї ж ради.

У лютому 2019 року прокурор Київської області оголосив Кріпаку про підозру через невиконання заборони суду та затвердження плану багатоповерхової забудови села.

Самовисуванка Юлія Олексишина тимчасово не працює. У 2015 році вона балотувалася до Макарівської районної ради за списком Радикальної партії Олега Ляшка.

Самовисуванець Віталій Потапович – ФОП, позапартійний. На виборах 2015 року кандидувався до Фастівської міської ради першим номером у списку партії “Громадянська позиція”.

Володимир Тимофієв на минулих парламентських виборах ішов під номером 30 у списку Партії зелених, тепер балотується як самовисуванець.

Був довіреною особою кандидата на посаду Президента України 2019 року Олександра Данилюка у 91-му окрузі.

У 2015 році претендував на посаду Фастівського міського голови, але програв Нетяжуку. У 2006-2008 роках був мером Фастова, у 2006 році йшов за списком “Блоку Олійника та Сироти” під номером 45.

Був помічником на громадських засадах нардепа ВРУ 4-го скликання, самовисуванця Олега Беспалова.

Наразі на сторінці кандидата в соцмережах як фото профілю міститься світлина на тлі банера Зе!команди, і видно, що в Тимофієва на шиї стрічка, на якій, імовірно, бейджик учасника заходу.

Нагадаємо, 21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата чи кандидатки, а й перевірити його/її на доброчесність.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539