У воді фекалії та ентерококи – хто відповість?

0

7 місяців вода на Меблевій та Лісовій смердить фекаліями. Різкий запах води з крану з’явився взимку. Тим часом на іншій половині селища мешканці жаліються на те, що воду постійно відключають.

Бездіяльність УЖКГ “Біличі”

На перші дзвінки споживачів УЖКГ “Біличі” взимку та ранньою весною повідомляло, що це “сезонний запах”, який має зникнути, коли прийде літо.

У червні та липні місяці запах лище посилився.Мешканці Лісової 20а та Меблевої 11Б вирішили здати аналізи води в незалежну лабораторію. Результати виявили фекальне забруднення води та перевищення вмісту заліза. Окрім цього вода була каламутна. У цей же час працівниця УЖКГ “Біличі” Анна Чернявская у Facebook повідомила мешканцям, що з водою в УЖКГ “Біличі” все гаразд.

Селищна голова Ольга Матюшина, яку в жовтні місяці 2018 року з реєстру незаконно усунув самопроголошений голова Сергій Даніш, та голова комісії з питань ЖКГ Олександра Куцан звернулися до обласної держадміністрації і на їхню вимогу делегація з ОДА приїхала до селища. На зустрічі були присутні ЗМІ, зокрема 1+1. Свердловини, які відзняли телевізійники були в жахливому стані при тому, що на УЖКГ “Біличі” вивели майже річний бюджет селища Коцюбинське і ці кошти мали б піти на покращення інфраструктури та спецтехніку.  

Делегація ОДА підтвердила, що якщо такі показники води – має бути підвіз води. Але підвозу води УЖКГ “Біличі” не проводило. Це злочинна бездіяльність комунальників.

Як приховували результати аналізів

Через ситуацію, що склалася, Матюшина написала заяву в правоохоронні органи. Там відмовили відкривати провадження, але селищна голова цього домоглася через суд.

16 липня, після того, як приїхала делегація з ОДА та побували в селищі телеканали, УЖКГ “Біличі” оголосило про очисні роботи на трьох водонасосних станціях. Про це “Громаду Коцюбинського” повідомила Чернявська. Навіщо було проводити такі заходи, якщо, як твердили працівники УЖКГ “Біличі” з водою було все гаразд.

У цьому повідомленні йшлося про те, щоб люди зробили з води, в якій, як показали аналізи було фекальне забруднення, добовий запас води для приготування їжі. Тобто КП свідомо просило мешканців готувати їжу на воді з фекаліями.

Представники області зробили забір води. Результати УЖКГ не квапилося повідомляти населенню. Мешканка селища Ірина Латиш зробила запит на область і отримала офіційно результати аналізу води. 25 липня їх невідкладно оприлюднила “Громада Приірпіння”. Вони підтвердили, що вода не відповідає нормам.

Ці ж аналізи, як підтвердила нам область, відправляли на селищну раду та на УЖКГ “Біличі”. Але їх не оприлюднили. Більше того, як і Ірина Латиш, самопроголошена влада могла б звернутися в область, щоб невідкладно отримати результати і навіть не чекати відповіді на запит, але жодних дій вжито не було.

Більше того, 22 липня УЖКГ знову повідомило про те, що чистимуть ВНС. Це саме той час, коли вже були готові результати аналізів води, яків брала область.

Мешканці селища цікавилися, чи буде підвіз води для населення. Працівниця УЖКГ “Біличі” Наталія Білоус повідомила, що підвозу води не буде – лише чистка води.

Через 2 дні після цього повідомлення УЖКГ “Біличі” подало інформацію з посиланням на нові результати аналізів, які робили в Ірпені. Цю інформацію поширила працівниця УЖКГ “Біличі” Оксана Вовцова.

У цей час мешканці і далі скаржилися на те, що вода смердить фекаліями і поставили під сумнів аналізи, які робив Ірпінь.

14 серпня у селищі сюжет знімав СТБ. Керівництво УЖКГ повідомило, що підвіз води робити не можна, бо у селищі вся вода не придатна для споживання. 

Аналізи області виявили ентерококи та фекалії

Коцюбинці скаржаться не лише на запах води а й на розлад шлунку. Найбільше страждають діти. Депутат облради Микола Ляшенко (обирався до облради за списком УКРОПу“) написав звернення до голови ОДА Михайла Бно-Аріяна і проінформував, що за місяць після того, як була делегація з ОДА ситуація з водою не вирішена. 

20 серпня відбулася нарада в ОДА. Коцюбинське представляли самопроголошений голова селища Сергій Даніш (мешканець Ірпеня), самопроголошений заступник селищного голови Петро Пушанко (мешканець Ворзеля, який при Садовському був спершу керівником УЖКГ, а згодом – заступником), самопроголошений керівник УЖКГ “Біличі” Сергій Слухай (мешканець Бородянки).

ОДА дозволило прийти на нараду єдиній мешканці селища – журналістці Ірині Федорів. Депутат облради Ігор Домбровський (ВО “Свобода”) на нараду не був допущений, що є порушенням його представницьких прав депутата. У журналістки Федорів до початку наради був вилучений телефон, що позбавило її можливості записати нараду для громади.

На нараді погодили, що аналізи має брати не лабораторія Ірпеня, якій немає довіри, а лабораторія обласного рівня. На цьому наполягала Федорів. Відповідно, якщо аналізи не в нормі, має бути невідкладно організований підвіз води.

Також обговорювалася каналізація по вул. Бакала, яка, на думку обраної громадою селищної голови Ольги Матюшиної, не була зроблена належним чином. 

Працівник голови ОДА підтвердив, що вода тхне відходами. Він приїздив в селище і особисто нюхав воду з крану на Меблевій 11-б та на Лісовій 20а.

На суді, де Олександра Куцан оскаржує бюджет селища на 2019 рік, який був прийнятий депутатською більшістю після захоплення влади у незаконний спосіб і підписаний Данішем, самопроголошений голова заявив судді, що з водою в селищі все гаразд і мешканці взагалі не мають нарікань, бо саме він рятує селище.

Мешканка селища Ольга Костищина, яка живе в будинку, де у водогоні виявлені фекалії, запитала, в чому до Дня незалежності людям прати вишиванки. Своє питання вона адресувала заступниці УЖКГ “Біличі” Лесі Єльниковій, яку представив на цю посаду в УЖКГ “Біличі” самопроголошений Даніш,. Замість того, щоб Єльникова разом з іншими працівниками УЖКГ зайнялася підвозом води для населення, вона відповіла: “Справжні патріоти тримають вишиванки чистими, а не засирають до такого стану, що перуть тільки в свята”.

Мешканці селища не зрозуміли такої позиції, ажде проблеми з водою тривають понад 7 місяців і споживати воду та прати в ній речі, зокрема дитячі – небезпечно.

Лабораторні аналізи області підтвердили, що в водогоні на Меблевій та Лісовій фекалії та ентерококи (Спричинють багато клінічно значущих захворювань, таких як: інфекція сечових шляхів, ендокардит, дивертикуліт, менінгіт і сепсис).

Забір води відбувався 21 числа – до дня незалежності. Період висівання, як повідомляли мешканцям, становить 3 дні. 

Про те, що знайшли у воді “Громада Коцюбинського” знала вже зранку 27 серпня. Про це було повідомлене ОДА і були зроблені відповідні запити Іриною Латиш для отримання результатів офіційно.

УЖКГ “Біличі” оприлюднило дані лише в 16:10. У селищі вперше написали про підвіз води. Повідомили про те, що це буде по суті в робочий час. Населенню на брудній машині підвезли ємність максимум на кілька кубів води. 

Увечері на дошці оголошень КП та на під’їздах були відсутні оголошення.

28 числа ОДА надіслало Ірині Федорів текст оголошення, яке поширює УЖКГ “Біличі”. В цьому оголошенні нема інформації ані про ентерококи, ані про фекалії. Більше того, формулювання про те, що воду вживати категорично заборонено немає. Воно суттєво пом’якшене на “не бажано”.

Більше того, у оголошенні йдеться, що підвіз води буде до 22:00, хоча мешканці, які хотіли набрати води близько 21:00 твердять, що машини не було.

У тому, що відбувається, мешканці звинувачують УЖКГ “Біличі” і самопроголошеного голову Сергія Даніша.

І  держспоживстандарт теж твердить, що за законом відповідальність покладається на місцеву владу та КП.

Ми продовжуємо моніторити ситуацію з якістю водопостачання. ОДА розглядає можливість перепідключення на водогін столиці. Жодного кадрового рішення в селищі не прийнято.

Автор: Ігор Чижевський, мешканець селища Коцюбинське

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539