У яких комітетах працюватимуть нардепи від Київщини та за що вже проголосували

0

Громадський рух ЧЕСНО повідомляє, з-поміж дев’яти представників мажоритарних округів Київської області лише один став заступником голови комітету Верховної Ради України й один – секретарем.

Висуванець партії “Біла Церква разом” Микола Бабенко жодного разу не проголосував у перші два дні роботи парламенту, але він твердить, що система показує помилковий результат.

Законотворець Олександр Дубінський голосував тільки за чверть питань, які спікер ставив на розгляд новообраної Ради.

Майже всі обрані в мажоритарних округах на Київщині народні депутати були висуванцями партії “Слуга народу” й увійшли до однойменної фракції у Верховній Раді України. Бабенко, котрий балотувався від партії “Біла Церква разом”, поки що не став членом жодної з фракцій.

Як голосували мажоритарники від Київщини

Рух ЧЕСНО визначив нардепів – членів фракції “Слуга народу”, рівень голосувань яких 29-30 серпня не перевищував 75%. Серед них є й Олександр Дубінський, який представляє в парламенті 94-й мажоритарний округ.


На графіку зображено народних депутатів від “Слуги народу”, чия участь у голосуваннях протягом 29 і 30 серпня не перевищувала 75% загальної кількості голосувань

Рух ЧЕСНО надіслав Дубінському повідомлення з проханням прокоментувати ситуацію, але станом на 4 вересня народний депутат так і не відповів. 

Жодного разу не голосував позафракційний Микола Бабенко, обраний від партії “Біла Церква разом” в окрузі №90 (м. Біла Церква на Київщині). У Facebook він дописував, що на це скликання чекає напружена робота. 

Редакція Громадського руху ЧЕСНО звернулася до Бабенка по коментар, запитавши, чому ж він жодного разу не проголосував або був відсутній у залі. 

Нардеп здивувався такій новині й пообіцяв розібратися в Апараті ВРУ: можливо, його картка не спрацювала.

За кілька днів парламентар повідомив Рух ЧЕСНО про з’ясовані обставини:

“Система “Рада” не спрацьовувала, тому що я не витримував інтервал, коли натискав на кнопку. Так мені пояснили. Сьогодні вже все працює, перевіряв”.

Загалом у перші два дні роботи парламенту (29-30 серпня) відбулося 175 голосувань, з яких можна виокремити кілька найважливіших.

Так, призначення прем’єр-міністром Олексія Гончарука підтримали всі нардепи від “Слуги народу”, котрі представляють Київщину в парламенті. 

Голосування за Кабмін, у якому міністром внутрішніх справ залишився Арсен Аваковфігурант низки журналістських антикорупційних розслідувань, не було одностайним. Не голосувала Анна Скороход, а Бабенко був відсутній під час голосування.

Зауважимо, що під час розгляду кандидатур та обрання нових членів уряду активісти влаштували під стінами Ради акцію протесту, спрямовану проти повторного призначення Авакова.

Усі депутати Київщини від провладної партії проголосували за попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до статті 80 Конституції України. Проектом закону передбачено скасування недоторканності народних депутатів. Його ще восени 2017 року вніс тодішній Президент Петро Порошенко. Картка Бабенка знову була відсутня у слоті для ідентифікації.

На черговому засіданні 3 вересня цей законопроект було ухвалено в цілому. Усі народні обранці від Київської області його підтримали. Закон набере чинності з 1 січня 2020 року.

Також усі представники Київщини у ВРУ проголосували за направлення президентських законопроектів про народну законодавчу ініціативу та призначення уповноважених парламенту до Конституційного Суду України для одержання висновків щодо відповідності їх Основному закону. Під час голосування за зменшення кількості народних депутатів із 450 до 300 Ольга Василевська-Смаглюк і Дубінський утрималися, Анна Скороход та Бабенкобули відсутні; за припинення повноважень нардепа через прогули – Микола Галушко й Бабенко були відсутні. Законопроект про скасування адвокатської монополії та можливість створення консультативних, дорадчих й інших допоміжних органів Верховної Ради “слуги народу” підтримали, а Бабенко знову був відсутній.

У яких комітетах працюватимуть депутати

Від міст Васильків, Обухів, Васильківського й Обухівського районів нардепом став Олександр Дубінський, який обійняв посаду одного із заступників голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики. Очолює комітет теж “слуга народу” Данило Гетманцев.

До обрання до парламенту Дубінський був ведучим, креативним продюсером програм “Українські сенсації” та “Секретні матеріали” на телеканалі “1+1”, власником і кінцевим бенефіціаром котрого є олігарх Ігор Коломойський. 


(Фото зі сторінки Олександра Дубінського у Facebook)

Білу Церкву представляє Микола Бабенко, який став секретарем Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. На чолі комітету стала депутатка від “Слуги народу” Галина Третьякова.

До обрання нардепом Бабенко був директором ТОВ “Центр залучення інвестицій “БЦ Інвест”, очолював громадську організацію “Біла Церква разом”. Раніше обіймав посаду голови Київської облради, а також став фігурантом антикорупційного журналістського розслідування – його підозрювали у зловживанні владою. Як повідомляє видання “Наші гроші”, Бабенко як очільник облради, імовірно, сприяв в отриманні мільйонних доходів упродовж багатьох років пов’язаними з його однопартійцями фірмами, які спеціалізуються на переобладнанні котелень з газових на твердопаливні. 

Мешканців Борисполя, Бориспільського, Згурівського, Переяслав-Хмельницького, Яготинського районів і частини Броварського району у Верховній Раді представляє Сергій Бунін. Депутат став членом Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики, головою якого призначено його соратника Миколу Сольського.

До обрання парламентарем Бунін був керівником ТОВ “Грант” і депутатом Київської облради, якого 2015 року обрали від “Самопомочі”. У першому турі цьогорічних президентських виборів був довіреною особою у 95-му окрузі кандидата Андрія Садового, котрий зняв свою кандидатуру на користь Анатолія Гриценка.

Депутатка Ольга Василевська-Смаглюк, яка представляє міста Буча, Славутич, Бородянський, Вишгородський, Іванківський та Поліський райони, стала членкинею Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики

До обрання нардепкою вона була журналісткою телеканалу “1+1”. 

Виборці Приірпіння та частини Києво-Святошинського району довірили мандат Олександрові Горобцю. Він став членом Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, який очолив також представник “Слуги народу” Андрій Герус.

До обрання народним депутатом Горобець був заступником гендиректора ТОВ “Сфера житлобуд” – генпідрядника ЖК “Софіївська сфера”. До цього обіймав посаду заступника керівника ДП “Укрспирт”. Також має досвід роботи заступником директора департаменту в управлінні містобудівного кадастру Київської облдержадміністрації.

Представником міст Березань, Бровари, Баришівського та частини Броварського району в парламенті є Микола Галушко. Він працюватиме в Комітеті Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, очолюваному його однопартійцем Денисом Монастирським.

До обрання до ВРУ Галушко був директором ПП “Галід”, основною діяльністю якого є приватні охоронні служби.

Від міст Переяслав-Хмельницький і Ржищів, а також Богуславського, Кагарлицького, Миронівського, Рокитнянського районів до парламенту обралиАнну Скороход.

Вона, як і Горобець, теж увійшла до складу Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

До обрання депутаткою Скороход обіймала посаду заступниці директора з організаційно-правових питань у ТОВ “БК “Прогрес”, що працює у сфері будівництва нерухомості.

Виборці міста Фастів, Макарівського, Фастівського районів та частини Києво-Святошинського району віддали свої голоси за Олега Дунду. Він став членом Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Очолив комітет Андрій Клочко, висуванець партії “Слуга народу”.

До обрання нардепом Дунда був директором ТОВ “А.В.С.”. Його також пов’язують з екс-регіоналом, екс-міністром ЖКГ та екс-головою Київміськадміністрації Олександром Поповим. Саме за часів керівництва Попова ТОВ “А.В.С.” отримало дозвіл на будівництво на Печерських пагорбах елітного житлового комплексу “Престиж хол”. 

Компанія, членом ради директорів якої він є, свого часу побудувала головний офіс “Приватбанку” у Дніпрі, який до націоналізації належав Ігорю Коломойському.

Білоцерківський, Володарський, Ставищенський, Таращанський, Тетіївський та частину Сквирського району в новообраній Раді представляє Валерій Колюх, який увійшов до Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій. Очолив комітет Сергій Бабак, також представник “Слуги народу”.

Колюх є професором кафедри політичних наук КНУ ім.Т.Шевченка. Має великий досвід роботи помічником народних депутатів: Володимира Сівковича, котрий у 5-му та 6-му скликаннях приєднався до Партії регіонів; регіонала-прогульникаВолодимира Олійника; був оплачуваним помічником екс-регіонала, одіозного нардепа-втікача ВРУ 6-го та 7-го скликань, прогульника й фігуранта 14-ти антикорупційних розслідувань Олександра Онищенка.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО проаналізував два перші дні роботи новообраної Верховної Ради та виявив депутатів Київради, які піаряться під час урочистостей, присвячених Дню знань, у школах столиці.

Також Рух ЧЕСНО підготував матеріал про те, до яких комітетів потрапили нардепи від Києва, і підрахував, кому зі столичних “слуг народу” голос на виборах коштував найдорожче.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539