За що оштрафували Кличка і хто за це заплатить?

0

Київський міський голова Віталій Кличко має сплатити штраф за невиконання судового рішення. Про це стало відомо Руху ЧЕСНО від адвоката Дмитра Калька. Правник твердить, що мер повинен заплатити з власної кишені за те, що рада не розглянула питання виділення землі громадянину,а мер не забезпечив виконання судового рішення. А от радник очільника Києва запевняє, що штраф має бути сплачений з бюджетних коштів.

Засідання міськради повинні відбуватися принаймні раз на місяць, а мер переносить їх із травня. Рух ЧЕСНО з’ясував, що це не поодинока ситуація. Поки рішення суду не виконуються, штрафи зростають. 

“Громадянин звернувся до Київради щодо земельної ділянки, йому Київрада відмовила. Ми дійшли до Верховного Суду, усе повигравали та зобов’язали міськраду задовольнити клопотання й надати звіт про виконання судового рішення. Це означає, що за 10 днів орган має подати звіт. Якщо ні, то головна особа, яка очолює юридичну особу органу, який був відповідачем… сплачує особисто штраф”, – розповідає адвокат Калько й наводить відповідну статтю з Кодексу адміністративного судочинства України. 

Радник мера Володимир Бондаренко в коментарі Руху ЧЕСНО запевняє, що штраф має бути сплачений з бюджету: 

“Такі рішення суду – звичайно, не новина. Особливо там, де хтось хоче урвати шмат землі чи отримати МУО (містобудівні умови та обмеження. – прим. ЧЕСНО.). Іноді штрафи накладають самі державні виконавці. Штраф накладається не на фізичну особу, а на керівника органу – суб’єкта владних повноважень. Про це написав і сам суд в ухвалі. Тому штраф апріорі не може бути сплачений фізичною особою, оскільки він (Кличко. – прим. ЧЕСНО.) має його платити саме як Київський міський голова – особа посадова”.

В ухвалі суду справді зазначено ідентифікаційний код Київради, а не Віталія Кличка.

Рух ЧЕСНО звернувся по коментар до юриста, який не має стосунку до цієї справи й може дати незалежний висновок, із проханням пояснити, хто ж повинен сплатити штраф.

“Тут рішення про притягнення Віталія Кличка як Київського міського голови. Зазначено й конкретизовано особу, яка має сплачувати стягнення. Аргументи є в кожної сторони, звісно. Але заплатити штраф за особу з бюджету – це може бути нецільовим використанням грошей громади”, – каже адвокат Юрій Брикайло

За словами Калька, сесії Київради із земельних питань і щодо надання дозволів повинні відбуватися щонайменше раз на місяць. А останнє пленарне засідання міськради було аж 16 травня, і відтоді міський голова своїми розпорядженнями тричі переносив засідання.

“Понад 38 тисяч гривень – це перший штраф, і 17 червня мав бути наступний звіт про виконання судового рішення. Він (Кличко. – Ред.) його, звісно, не виконав. Як тільки справа повертається до суду першої інстанції, повторно штраф збільшується вдвічі. Окрім того, додається пеня. І штраф не звільняє від виконання судового рішення”, – резюмує адвокат.

Радник міського голови Володимир Бондаренко каже, що виконати рішення суду протягом 10 днів неможливо. 

“Рішення суду про повторний розгляд питання має виконати рада. Проте суд, хоча чудово розуміє процедуру, не врахував необхідності підготовки документації, отримання висновків, розгляду комісією, юридичним управлінням, радою тощо. Це точно не 10 днів… До речі, сам Земельний кодекс і закон про самоврядування регулюють, що проект рішення ради не може бути зареєстрований менш ніж за 1 місяць до дня його розгляду. Тобто які в біса 10 днів?” – запитує радник мера.

Рух ЧЕСНО звернувся із запитом до КМДА щодо наявності штрафів і стягнень з міського голови за судовими рішеннями.


“Повідомляємо, що примусових стягнень за судовими рішеннями й виконавчими провадженнями із заробітної плати Віталія Володимировича Кличка за період роботи в апараті виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) не здійснювалось”, – відповіли в КМДА.

Водночас зауважили, що безспірне списання коштів з рахунків КМДА здійснюється. 

“Із рахунку Київської міської державної адміністрації здійснюється безспірне списання коштів згідно з виконавчими документами, які знаходяться на виконанні в Головному управлінні Державної казначейської служби України у м. Києві, де боржником визначено Київську міську державну адміністрацію”.

Так само здійснюється списання коштів з бюджету через бездіяльність Київради. Зокрема, через те, що в законний строк на сесію не було винесено питання про надання документів на землевідведення учасникам бойових дій. Київрада торік сплатила в чотирьох справах понад 30 тисяч бюджетних гривень.

Чи сплачує Віталій Кличко штрафи з власної кишені через бездіяльність, у КМДА не знають.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО писав про те, хто з депутатів Київради піарився на Дні знань та як із прибудинкових територій місцева влада столиці зробила платні паркінги.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539