Саботаж у Київраді: кому треба розпустити депутатів?

0

Консультації Кличка щодо розпуску ради з очільниками депутатських фракцій заплановані на 17 вересня. Про це повідомляє Громадський рух ЧЕСНО.

Мер Києва Віталій Кличко 12 вересня заявив про можливе дострокове припинення повноважень Київради 8-го скликання. Це сталося після того, як депутатська більшість не прийшла на сесійне засідання й сесія не відбулася. У залі було 48 столичних обранців, а для кворуму потрібен 61 депутат. 

Кличко як міський голова не скликав засідання Київради від травня 2019 року, хоча це належить до його обов’язків. Відтак до парламентської кампанії й опісля рада не працювала.

“Самопоміч” твердить, що саботаж депутатів Київради вигідний Офісу Президента, оскільки їм потрібні дострокові вибори, аби змінити склад ради. 

Очільник фракції “Батьківщина” Володимир Бондаренко зізнається, що йому особисто телефонував керівник фракції “Єдність” Олександр Омельченко й кілька разів просив не приходити на сесію. Хоча він разом із членами своєї фракції завжди голосував із “Солідарністю” коаліційно.

Голови фракцій “Свобода” та “Самопоміч”, а також групи “Київська команда” підтримують саморозпуск Київради. Деякі депутати, які не з’явилися на сесію, зокрема Олександр Омельченко, вважають, що Кличко узурпував владу й має бути призначений голова Київської міської державної адміністрації. Ще донедавна Омельченко та його фракція підтримували кадрові рішення мера та бюджет міста.

Консультації Кличка щодо розпуску ради з очільниками депутатських фракцій заплановані на 17 вересня.

Хто не прийшов на сесію?

Сесія Київради була призначена розпорядженням міського голови Києва на 12 вересня й мала розпочатися о 10-й ранку. Але станом на 11:30 у залі кворуму не було.

На засідання не з’явилися в повному складі депутати з фракції “Єдність” і “Київської команди”, частково були присутні депутати від “Солідарності”, “Батьківщини”, “Свободи” та троє з чотирьох депутатів із фракції “Самопоміч”.

“Я вважаю, що сьогодні прийшли депутати, які відповідальні перед своїми виборцями. Але кворуму, на жаль, немає. Чому? Бо “працюють” з багатьма депутатами. Це не таємниця. Бо підривають і дестабілізують роботу київської влади. І це перед початком опалювального сезону та бюджетного процесу, коли потрібно вирішувати багато питань із забезпечення життєдіяльності міста”, – заявляє з трибуни Кличко, щоправда, не уточнює, хто і з ким “працює”.

“Мені не цікаві всі ці “договорняки”, які існують, і маніпуляції! За це депутати (я звертаюся до кожного з вас і тих, кого зараз немає в залі), яких кияни обрали, нестимуть відповідальність перед киянами й, судячи з усього, уже дуже скоро. Я ініціюю консультації з головами фракцій та груп щодо дострокового припинення повноважень Київради 8-го скликання”, – заявив мер Києва. 

Очільниця фракції “Самопоміч” Наталія Манойленко розповідає Руху ЧЕСНО, що вона була присутня на сесійному засіданні й погоджується з думкою Кличка про те, що з депутатами ведеться робота:

“Я так думаю, що проводиться робота з боку партії “Слуга народу”. Багато хто хоче потрапити до Київради за списками цієї партії, тому й відбувається такий саботаж. Але це мій суб’єктивний висновок. Я думаю, що ті депутати, які не з’явилися, зробили це навмисно, це не збіг”.

“У мене сьогодні йшов надважливий проект рішення в порядку денному про відмову в поновленні договору оренди земельної ділянки на вул. Мечнікова, 7-Б. Сьогодні це рішення не ухвалили, договір оренди поновлюється на 15 років, і там буде 28-поверховий будинок, до якого єдиний під’їзд через територію Олександрівської лікарні”, – зауважує депутатка. 

Щодо слів Кличка про розпуск ради Манойленко каже, що погоджується з цією ініціативою:

“Якщо Київрада недієздатна, навіщо гаяти час міста? Якщо ми констатуємо цю недієздатність, ми повинні мати мужність саморозпуститися. Це краще, ніж нас розпустять зверху люди, які все це зрежисерували”.

Голова фракції “Свобода” Юрій Сиротюк розповідає, що вимагав від міської адміністрації разом з тими депутатами, які не прийшли, проведення сесії Київради майже півроку.

“Наша фракція прийшла майже в повному складі. Я ще з березня ініціював проведення сесії, писав відкриті звернення до Кличка, тому що сесії вигідно не проводити адміністрації. Сесія – це єдиний майданчик дискусій громади з владою. Улітку влада казала, що вона не проводить сесію, щоб не політизувати ситуацію”, – зазначає Сиротюк.

“Чому не прийшли інші депутати, треба питати про їхню мотивацію. Я чув краєм вуха, що Офіс Президента настійливо працював із деякими депутатами, щоб вони не ходили на сесії. Сьогодні міська влада дала всі підстави центральній владі через свою недієздатність провести дочасні вибори до Київради, щоб підіграти Офісу Президента. Думаю, грудневі вибори не за горами”, – додає депутат.

Сиротюк також зауважив, що цілком підтримує ідею розпуску ради, як “недієздатної та імпотентної”:

“Ба більше, ті депутати, які сьогодні не прийшли на сесію, мали б утратити моральне право балотуватися знову”.

Прес-секретар Сергія Гусовського, голови депутатської групи “Київська команда”, Володимир Анфімов повідомив Рух ЧЕСНО, що депутати з групи не прийшли на сесійне засідання через те, що не хочуть голосувати за “сумнівні рішення”:

“До порядку денного засідання Київради могли внести земельні, майнові, а також бюджетні питання з корупційною складовою. Наприклад, команда Кличка намагається ухвалити зміни до бюджету на 1,5 мільярда (!) гривень. З них близько 800 млн грн – це гроші на непрозорі компенсації транспортним підприємствам, 120 млн грн – на електронний квиток (без уточнення, для яких саме потреб), 230 млн грн – на Шулявський міст на додачу до тих 600 млн грн, що вже передбачені відповідно до тендера”.

“Тому разом з колегами ми публічно звернулися до Президента з проханням ініціювати перевірку роботи Київської міської державної адміністрації та всіх підпорядкованих структур. Також ми звернулися до всіх депутатів Київради, аби ті не дали втягнути себе у гру з, так би мовити, “відновлення самоврядування”, – повідомляє Анфімов. 

Рух ЧЕСНО наголошує, що для невідвідування депутатами сесій немає поважних причин. Прийти на сесію та проголосувати – це обов’язок кожного депутата. Голосувати він може “за”, “проти” або утриматися під час розгляду питань. Якщо депутат пропускає понад 50% засідань протягом року, він стає кандидатом на відкликання.

З позицією “Київської команди” не погоджується голова фракції “Батьківщина” Володимир Бондаренко. За його словами, на цю сесію були винесені важливі соціальні питання, на розгляд яких кияни чекають уже майже півроку:

“Сесію ігнорувати не можна, інше питання, як голосувати, але не ігнорувати. Мова не йде про виділення землі, про майнові проблеми. Сьогодні мали розглянути десятки питань з відведення земельних ділянок для установ освіти, культури, медицини. Проблеми з гаражними кооперативами – узаконення їхньої діяльності, а не відведення землі. Це практично соціальні питання, усі без винятку”.

На погляд Бондаренка, фракція “Єдність” і група Гусовського не прийшли на сесію через кадрові амбіції.

Олександр Омельченко мені особисто дзвонив тричі й просив не ходити на сесію, тому що, на його думку, Віталій Кличко хоче захопити владу, очолюючи КМДА. Те саме робилося й з деякими іншими депутатами”.

Бондаренко не підтримує ініціативу Кличка про розпуск ради і вважає, що приводів для дострокового припинення повноважень депутатів немає.

Позицію голови фракції “Єдність” Олександра Омельченка з приводу розпуску ради дізнатися не вдалося, однак на брифінгу, який він разом з іншими депутатами дав 11 вересня, він повідомив, що вважає, що Кличко та члени його команди узурпували владу в Києві.

“У 1999 році був прийнятий закон про місто-герой Київ як столиця, який працював до 2010-го року, коли в Києві були районні ради, районні виконкоми, а в заноні було передбачено, що 100% надходжень ПДФО залишаються в бюджеті Києва. Кияни мали кошти, ми побудували за 10 років 12 станцій метро, центр серця, центр крові, Київ розвивався. 40% получає ПДФО Київ, коли всі міста обласного значення – 60%. То хто сьогодні столиця?”, – запитує Омельченко.

“Корупція в місті Києві є прикладом для корупції в Україні і не тільки в фінансово-економічній, а в першу чергу в кадровій політиці. 100% влади в районах і в місті узурпувала фракція і партія “Солідарність”. Тому, це не тільки моя думка, а думка киян, – повернути Києву районні ради, виконкоми та районні бюджети, повернути 100% надходжень ПДФО і ні копійки державі та ухвалити новий закон про столицю”, – додає голова фракції “Єдність”.

Зауважимо, що всі ці роки “Єдність” утворювала з “Солідарністю” в Київраді коаліцію. Вони спільно голосували за кадрові рішення та за бюджет столиці. Рівень опозиційних голосувань в “Єдності”, яку очолює Омельченко, в кілька разів нижчий, ніж рівень опозиційності “Солідарності”.

“Рада має право саморозпуститися. Рішення про саморозпуск, як і будь-яке інше рішення ради, ухвалюється більшістю голосів. Після цього Верховна Рада, відповідно до Конституції, зобов’язана оголосити дострокові вибори. В такому випадку мер і далі залишається на своїй посаді”, – коментує заяву Кличка про можливий розпуск Київради експерт з питань місцевого самоврядування Юрій Ганущак

“Те, що рада розпуститься, нічого не означає для депутатів, її повноваження продовжуються до першого засідання новоутвореної ради. Але саморозпуск – це фактично констатація недієздатності ради”, – додає Ганущак.

Представник “Сили людей”, який працює в Інституті політичної освіти, Олександр Солонтай не згодний з такої позицією і наголошує, що раду може розпустити парламент за бездіяльність:

“Саморозпуску не існує такої процедури, рада не може саморозпуститися, у будь-який момент депутати можуть знову зібратися і рада запрацює. Припинити повноваження може лише окремо конкретно взятий депутат але для цього потрібно, щоб рада зібралася і припинила повноваження того депутата. На його місце міська територіальна виборча комісія заведе наступного. Можуть виборці відкликати депутата, на його місце буде заведений наступний”.

“Є інший варіант – повноваження ради достроково припинять за те, що вона не працює довгий час. Для того, щоб довгий час цей був, потрібно, щоб вересень пройшов, тоді вже буде липень, серпень, вересень, весь третій квартал рада не працює. Тоді будь-хто зможе підняти це питання перед Верховною радою”, – додає експерт.

Щодо заяви Кличка, з одного боку Солонтай вважає її політичною, а з іншого, на думку СолонтаяКличко намагатиметься вмовити раду запрацювати:

“Заява Кличка з політичних міркувань означає, що він не боїться дострокових виборів і каже: “вибори так вибори”, “стадіон так стадіон”, а з юридичних формулювань, можливо, він з головами фракцій поговорить, і вони зберуться, для того, щоб не дати можливість Верховній раді розпустити Київраду за те, що вона не працювала”.

На думку Солонтая, дострокові вибори в Києві були би потрібні після того як оновиться законодавство про столицю:

“Чим швидше буде прийнято закон про столицю, тим краще буде для Києва, він поверне киянам самоврядування. Київська громада відстає в розвитку самоврядування, порівняно з усіма іншими містами, як наслідок – відстає місто в своєму розвитку. Ми маємо провінційну столицю, а не розвинуте велике європейське місто”.

Солонтай також зауважив, що закон про столицю може бути ухвалений вже у жовтні.

Нагадаємо, що за результатами позачергових виборів до парламенту, кияни віддали перевагу партії “Слуга народу”, “Європейській солідарності”, “Голосу”, “Батьківщині”, “ОПЗЖ” та “Силі і честі”. Саме ці політичні сили подолали тут 5% бар’єр. 

Нагадаємо, на бюджетній комісії депутати проголосували за виділення на ремонт Шулявського шляхопроводу 114 млн грн, окрім цього на сесію планувалося винести проект рішення про виділення ще 230 млн грн. Спочатку на реконструкцію моста було заплановано 600 млн грн, але остаточна вартість проекту досі не відома.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539