Оболонська рокіровка: Зеленський звільнив голову РДА, а той лишився на своєму місці

0

Після президентських виборів Володимир Зеленський ще в липні звільнив у Києві сімох голів РДА з десяти. До сьогодні Президент не здійснив нових призначень, тому обов’язки очільників районів почали виконувати погоджені з головою КМДА Віталієм Кличком заступники. Мер столиці настільки посилив свій вплив у кадрових питаннях, що в Оболонській РДА виконувачем обов’язків голови став звільнений Зеленським колишній очільник РДА. Про це пише Рух ЧЕСНО.

Райдержадміністрації відповідають за розв’язання господарських питань районів у межах бюджету, затвердженого відповідними радами.

Окрім функцій, якими закон наділяє обласні та районні держадміністрації, вони завжди працювали як адмінресурс у передвиборчий період – за бюджетні кошти вони посилюють виборчу кампанію провладних кандидатів та можуть впливати на виборців-бюджетників. Перед президентськими виборами 2019 року Петро Порошенко замінив саме кількох очільників РДА столиці.

Після виборів Зеленський залишив головувати тільки очільників Дніпровської, Шевченківської та Подільської райдержадміністрацій. У Деснянському, Печерському й Солом’янському районах виконувати обов’язки голів РДА стали перші заступники звільнених очільників.

У решті районів Віталій Кличко представляє виконувачів обов’язків голів РДА, які на ці посади прийшли спеціально з інших місць роботи.

Наприклад, Голосіївську РДА, як уже писав Рух ЧЕСНО, тимчасово очолив Сергій Садовой, який до цього призначення працював головним спеціалістом в Управлінні аналітичного забезпечення Київського міського голови. 15 листопада він подав декларацію як кандидат на посаду заступника очільника РДА, а 18 листопада Кличко вже відрекомендував його колективу.

Зауважимо, що Садовой уже обіймав посаду голови РДА у 2004-2006 роках за президентства Віктора Ющенка.

Святошинський район очікує на призначення виконувачем обов’язків голови РДА Андрія Трамбовецького, однокласника народного депутата від “Слуги народу” Миколи Тищенка. 

У Дарницькому районі РДА очолив Ярослав Лагута, котрий до призначення заступником голови РДА працював заступником очільника Житомирської ОДА

Але найцікавіше призначення відбулося на Оболоні. Голова Оболонської РДА Олександр Цибульщак був звільнений Володимиром Зеленським у липні цього року.

Уже в серпні Цибульщак подав декларацію як претендент на посаду… голови РДА.
Проте на сайті РДА він зазначений як заступник очільника РДА, який виконує обов’язки голови. Зауважимо, що декларації Цибульщака як кандидата на посаду заступника на сайті НАЗК немає.

 

При цьому звільнений Президентом екс-голова, ставши заступником, обійшов і першого заступника, і свого заступника. 

Колишній очільник КМДА, чинний депутат Київради від “Єдності” Олександр Омельченко вважає, що це грубе порушення українського законодавства.

“Звільненого голову адміністрації призначити заступником відсутнього голови й на нього покласти обов’язки – це грубе порушення законодавства. І за це у Кличка можна взяти пояснення та строго наказати, як державного службовця місцевого самоврядування. Чому це не робиться?” – дивується Омельченко.

Натомість колишній очільник Святошинської РДА Володимир Каретко в коментарі Руху ЧЕСНО заявляв, що такий юридичний механізм призначень існує.

Заступниця начальника відділу управління персоналом Оболонської РДА Олена Мартинюк запевняє, що призначення відбулося відповідно до закону.
 

“У ситуації, яка склалася на той момент, порушень немає ніяких… Він був призначений заступником за погодження КМДА… У даному випадку там відбулася така ситуація, що на той момент перший заступник (Людмила Сагайдак, – прим. ЧЕСНО) пішла у відпустку… і поклала на нього виконання обов’язків”, – роз’яснює Мартинюк.

Рух ЧЕСНО поцікавився у прес-секретарки Віталія Кличка Оксани Зіновієвої, чим керувався очільник КМДА, погоджуючи кандидатуру звільненого Зеленським голови на посаду заступника.

“Чому Цибульщака? Бо він був ефективним головою району… Щодо заступника – район же не може залишатися без керівника. А влітку була така ситуація, коли звільнили майже всіх керівників, райони залишилися обезголовлені. Тому заступник – це питання більше процедурне. Не може ж безвладдя бути в районах”, – каже Зіновієва. 

 Рух ЧЕСНО надіслав прес-секретарці Володимира Зеленського запитання стосовно ситуації, яка виникла з призначеннями голови КМДА та очільників РДА столиці, а також поцікавився, чи вважає гарант Конституції, що його передвиборча обіцянка щодо відсутності так званого кумівства та кулуарних кадрових домовленостей виконується. Прес-секретарка Президента Юлія Мендель пообіцяла найближчим часом розглянути запит Руху ЧЕСНО та дати відповідь.

Нагадаємо, Кабмін погодив звільнення Віталія Кличка з посади очільника КМДА 4 вересня. Під час прес-марафону 10 жовтня Зеленський зазначив, що на місце голови КМДА є кілька претендентів. Але назвав лише одне прізвище – нардепа Олександра Ткаченка (“Слуга народу“), який на той час уже подав декларацію як кандидат на цю посаду. 

На сьогодні Кличка не звільнено, а нового очільника КМДА Зеленський так і не призначив. Призначення Ткаченка не відбулося навіть після того, як він разом із частиною депутатів Київради влаштував прес-конференцію, де політики просили призначити позачергові вибори до ради столиці та усунути Кличка з посади голови КМДА.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539