10 000 вольт над головою в Ірпені – це норма!

0

Все почалося з того, що подзвонила моя сусідка і каже, що хтось обрізає дуб у моєму дворі. Я здивувалась, як це обрізають, в двір зайшли чи що?
Вона скинула фотографію і я з чоловіком зрозуміли, що це не сама наша велика проблема…

Ми побачили, що були замінені стовпи біля нашого двору, і на них з’явилися нові конструкції. І все б нічого, але ці стовпи майже впритул до земельних ділянок приватних садиб: моєї сім’ї та моїх сусідів!


14 червня 2019 року робітники, що виконували роботи на опорах, дали сфотографувати документи, на підставі яких вони працюють. Зрозумівши, що за це їх не похвалять, все забрали та втікли.

Шість листочків “типу” документів мали лише одну печатку ПАТ “Київобленерго” та пару підписів. Але саме дивне було те, що на кресленні відсутні наші будинки та наші земельні ділянки, а також відсутні будинки із земельними ділянками інших сусідів, при цьому дата погодження креслень – березень 2018 року.

Ще в грудні 2017 року ми подавали документи в ПАТ “Київобленерго” для проведення 3-х фаз в наш будинок. Тоді ще не було навіть цих будинків ЖК “Барвіхи”, до якої нині цю лінію вели. З 2016 року в нашому маленькому районі дуплексів вже жили люди, мали прописку, земельні ділянки мали свої кадастрові номери, всі будинки мали технічні паспорти, а от на схемі “Київобленерго” 2018 року ми всі зникли. Що це як не підробка документу заради проведення повітряної високовольтної лінії?

Для кращого розуміння нижче порівняння їх і нашої схем, де оранжевим виділені будинки/територія будівництва ЖК “Барвіха”, а зеленим – наш квартал дуплексів.

Звісно, зрозумівши всю небезпеку ситуації, ми почали офіційно робити запити та звернення до Ірпінської міської ради, Ірпінського ПАТ “Київобленерго”, Центрального “Київобленерго”, до Держенергонагляду.
Зазирнувши в ПРАВИЛА охорони електричних мереж, дізналися, що охоронні зони електричних мереж встановлюються 10 метрів – до 20 кВ. В охоронних зонах повітряних ліній забороняється будувати житлові та дачні будинки, складати солому, дрова, інші матеріали, розпалювати вогнища, саджати дерева та інші багаторічні насадження, влаштовувати спортивні майданчики для ігор, проводити будь-які заходи, пов’язані з великим скупченням людей тощо. Які 10 метрів охоронної зони, коли від опори до нашого паркану десь см 20, не більше? А вся ця охоронна зона просто забирає весь наш двір.

Пізніше, те саме нам підтвердили з Держенергонагляду.

 

Поки ми чекали хоч якихось адекватні пояснення, було встановлено Трансформаторну підстанцію, на якій було вказане наступне: КТП-4485, Власність ПрАТ “Київобленерго”. Її теж встановили майже впритул до паркану моєї сім’ї. Тепер мій двір перетворився в небезпечну охоронну зону високовольтки та трансформатора. “Київболенерго” вкрало в мене двір!

У відповідях ПрАТ “Київобленерго” все описувалася так: все добре, не хвилюйтесь…
Ірпінська міська рада, 24.07.2019, відписалася, цитую: “у разі надходження до виконавчого комітету Ірпінської міської ради звернень та матеріалів щодо погодження прокладання ЛЕП та влаштування ТП буде вжито всіх необхідних заходів щодо перевірки наданих матеріалів на предмет дотримання вимог законодавства у сфері містобудування та архітектури, державних будівельних норм, стандартів і правил, а також заходів реагування на можливі виявлені порушення чинного законодавства”.

Звісно, ми також звернулися до Державної архітектурно-будівельної інспекції України, що на бульварі Лесі Українки, з проханням “провести перевірку”. Ті, в свою чергу, відкомандирували нашу скаргу до Ірпінської ДАБІ. А ті, врешті, доповіли, що їм були надані договори підряду, субпідряду і ніяких документів більше не потрібно. Цікавим було лише те, що сам ПрАТ “Київобленерго” називав ці роботи “будівництвом”, а пан Комишан називає їх “реконструкція” або “переоснащення”, що тягне за собою абсолютно різні вимоги в облаштуванні. Так само, зовсім інші вимоги до опор з напругою напругу “не вище 10кВ” та напругою 10 кВ.

Поки тяглась багатомісячна переписка, у вересні відбувся запуск цієї лінії, результатом чого стала аварійна ситуація. Свідки кажуть, що був “хлопок” та електрична дуга на пошкодженій опорі.

В мій двір та в двір моїх сусідів влетіли уламки різного розміру. Дякую Богу за те, що в цей момент в дворі не було дітей!

Звісно, ми знову звернулися до ДАБІ на бульварі Лесі Українки зі Скаргою на бездіяльність Ірпінського ДАБІ.
Нові негативні наслідки цього самобуду не змусили чекати…трансформаторна підстанція гуде. Гуде так, що в дворі не можливо знаходитися довго. Гуде так, що ми гарно чуємо її в своїх кімнатах. Гуде постійно і не змінно.
І вдень, і вночі. Звісно, ми зробили офіційні заміри рівнів шуму та отримали результат, де чітко вказано, що присутні перевищення допустимих рівнів.

Від 27 січня 2020 року приходить лист від ДАБІ і знову з переадресацією на Ірпінське ДАБІ. ЯК так?! Відповідно до ст. 7 Закону “Про звернення громадян” забороняється направляти скарги громадян для розгляду тим органам або посадовим особам, дії чи рішення яких оскаржуються.

Це кругова порука? Чи тотальна імпотенція органів контролю в місті та державі загалом?
До речі, відкрите кримінальне провадження за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України та написана заява до Ірпінської міської ради про термінову необхідність створити комісію (з виїздом на місце) з вивчення ситуації, що склалася внаслідок влаштування ПЛ 10 кВ та КТП 10/0,4 кВ.

Далі буде…адже ми не залишимо це так!

Я хочу, щоб наші діти могли вільно знаходиться у себе в дворах, не наражаючись на небезпеку та постійну загрозу життю!

Я хочу, щоб держава та місцеве самоврядування ЗАХИЩАЛИ приватну власність від протизаконних посягань, а не спонукало своєю бездієвістю до правопорушень.

 

Авторка: Ірина Онищук, мешканка Ірпеня

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539