Чому так довго тестує на коронавірус обласний лабораторний центр методом ПРЛ?

0

Кількість захворілих на коронавірус у Київській області вже добігає до 100. Понад 400 громадян чекають на результати. Пропускна спроможність лабораторії ПРЛ тестів – дуже обмежена. Вже 28 березня кількість підозр перевищира добову спромжність лабораторії проводити аналізи у той же день. Метод ПРЛ цінний саме тим, що дає точний результат у той же день.

“Громада Приірпіння” вирішила дізнатися у Київського обласного лаобраторного центру деталі про матеріальну базу та можливості медиків в умовах світової пандемії. На запитання відповідає в.о. директора Київського обласного лабораторного центур МОЗ Галина Гринчук.

  • Яка денна пропускна спроможніть лабораторії – скільки зразків на коронавірус можуть простестувати за робочий день?

За робочий день максимальна кількість досліджуваних зразків із застовуванням методу ПРЛ в реальному часі із зворотною тринскрипцією становить – 72. 

  • Ви застосовуєте касети чи інший спосіб для тестуваня?

У нашій установі, як і в інших лаораторних центрах,  відсутні ампліфікатори, в яких застосовуютсья касети. Застововується ручний спосіб виділення нуклеїнових кислот, а саме ПРЛ проводиться в мікропробірках.

  • А якщо застосовувати не ручний спосіб виділення унклеїнових кислот, а касетний, то скільки днів треба, щоб протестована касета дала результати по зразкам? Результати зрзумілі в той самий день чи треба якусь кількість днів чекати?

Якщо оцінювати підходи проведення ПРЛ в реальному часі із зворотною трансприпцією в цілому, що передбачає етапи первинної обробки матеріалу, екстракції РНК, підготовки реакційних суміщей, внесення виділення РНК, проведення ампліфікації та облік результатів дослідження, відповідь можна отримати через 5-8 годин. Цей процес залежить як від кліькості одночасно досліджуваних зразків, так і від способу виділення РНК, адже можливість автоматичного методу екстрадиції знижує витрати часу в 2 – 2,5 рази.

Результати  при проведенні ПРЛ в реальному часі є зрозумілими в день проведення ампліфікації, якщо отримані чітко позитивні або чітко негативні результати. У випадках, коли результат сумнівний, необхідно проводити повторне дослідження зразка,  починаючи з етапу екстракції нуклеїнової кислоти. Якщо в процесі дослідження встановлено, що матеріал був відібраний неякісно або транспортувався в неналежних умовах, необхідно повторити відбір зразків і проводити дослідження з врахуванням усіх перелічених етапів. У такому випадку на отримання достовірних результатів треба витратити кілька днів.

  • Як можна збільшити пропускну спроможність лабораторії?

Пропускну спроможність лабораторії при застосування ПРЛ в реальному часі за рахунок автоматизації можна збільшити за рахунок автоматизації процесу екстракції та забезпечення лабораторії додатковими одиницями ампліфікаторів, що потребує значних витрат коштів.

  • Коли область дає статистику про те, що ще понад 400 осіб тестуються, то за Вашими підрахунками, протягм скліькох днів лабораторія може пропустити через свою спроможність ці зразки?

При проведенні цих дослідень важливим є не тільки кількість, а й якість проведеного дослідження, на напряму пов’язано з недопущенням виникнення помилок під час проведення дослідження. Враховуючи зазначене вище, вважаємо, що для проведення якісних досліджень 400 зразків необхідно витратити 5,5-6 днів. Якщо оснастити лабораторію додатковим обладнанням, про яке ми говорили, кліькість витрачених днів може бути скорочена до 2-3 для тестування 400 зразків в ПРЛ.

“Громада Приіріпння” наводить динаміку зросатння кількості підозр захворювань на коронавірус, яку надавала за останні дні ОДА.

Обсяги підозр ростуть, а пропускна спроможність лабораторії обмежена реальною матеріальною базою. Непрохідний бар’єр завантаження припав вже на 28 березня. Саме тоді кількість підозр перевищила добову спроможність аналізу лабораторії, яка може сказати в той же день результати.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539