Як “УДАР” засідав під час карантину? Партію знову очолив Кличко

0

Міський голова Києва Віталій Кличко очолив партію “УДАР” 16 квітня. Про це свідчать дані держреєстру. Про це повідомляє Рух ЧЕСНО.

Підписантом став радник мера Володимир Бондаренко, який є фігурантом журналістського антикорупційного розслідування через обіймання посади заступника мера з підробленим дипломом про вищу освіту.

Про те, що відбудеться з’їзд, Кличко заявив у ЗМІ 11 березня – за день до початку карантину. Згідно зі статутом “УДАРу”, голова партії обирається на з’їзді, у якому мають узяти участь делегати з обласних осередків, котрих у політсили 24. Представник закарпатського осередку Михайло Вальо в телефонній розмові запевнив Рух ЧЕСНО, що з’їзду, де б обрали головою партії Кличка, не було, а в протоколі засідання зазначено, що саме Вальо обрали як делегата партії та він брав участь у з’їзді, на якому нібито обрали голову партії “УДАР”.

Рух ЧЕСНО з’ясовував, чи відбувся з’їзд під час карантину. 

Для обрання голови партії обов’язковим є проведення з’їзду, який повноважний лише за умови участі в ньому понад половини делегатів. Обласні партійні осередки на своїх конференціях визначають кількість делегатів. Тобто в обласних осередках теж мали зібратися партійці та проголосувати.

А от кількість представників від осередку попередньо має визначити політрада. Наприклад, 2012 року лише від Закарпатської області було обрано аж 22 делегати для участі у з’їзді партії. Того самого року партія проводила захід у широкому колі учасників та за присутності представників ЗМІ.

“УДАР” має 24 обласні осередки, про що свідчать фінансові звіти партії на сайті НАЗК. Для того, аби з’ясувати, чи відбувалися конференції в регіонах під час карантину та чи обирали делегатів, Рух ЧЕСНО вирішив поцікавитись у керівників осередків. 

На офіційному сайті “УДАРу” інформація про будь-які нещодавні партійні заходи відсутня. Згадка про з’їзд партії є лише за 2012 рік. Це можна пояснити тим, що перед місцевими виборами 2015 року Кличко очолив “Солідарність”, яка торік здійснила ребрендинг і стала “Європейською солідарністю”. На посаді голови перейменованої партії Кличка замінив Петро Порошенко. Під час виступу на партійному з’їзді “ЄС” тогочасний заступник голови фракції БПП у ВРУ, нардеп Сергій Березенко зазначив, що Кличко з обов’язками очільника партії не впорався. Це було у травні 2019 року. 

Читайте також: “Європейська солідарність”: шлях від влади до опозиції

На минулорічних парламентських виборах кілька кандидатів від “УДАРу” вже змагалися з висуванцями “ЄС” у тих самих округах. Щоправда, “УДАР” виставив лише 15 кандидатів у мажоритарних округах і не подавав партійний виборчий список. У “ЄС” уже кажуть про те, що партія навіть може мати свого кандидата на посаду мера Києва. 

Майже за рік після того, як Кличко залишив посаду голови партії “Солідарність”, 11 квітня, за пів року до місцевих виборів, він повідомив у ЗМІ про те, що “УДАР” відновлює свою діяльність та оновить команду. Також мер заявив, що найближчим часом відбудеться з’їзд партії. Але 12 квітня запровадили карантинні заходи.

Рух ЧЕСНО поцікавився у представників партії, коли все ж відбувся цей захід, скільки делегатів були присутні та скількома голосами обрали Кличка новим головою партії.

У відповіді за підписом Володимира Бондаренка йдеться про те, що з’їзд провели 15 березня в закритому режимі, без ЗМІ, за участю 31 делегата.

На дату проведення з’їзду Кабмін уже заборонив масові заходи, що налічують понад 200 учасників, а постійна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій КМДА дозволила заходи за участю не більш ніж 60 осіб.

“За обрання Кличка Віталія Володимировича головою партії проголосував 31 делегат. Тобто рішення прийнято одноголосно. Інших кандидатур запропоновано не було”, – йдеться у відповіді Бондаренка.

Згідно з його листом, усі необхідні документи подали до Мін’юсту 25 березня, а от фактичні зміни міністерство внесло до реєстру лише 16 квітня 2020 року.

Сайт “УДАРу” містить контактну інформацію обласних осередків партії. Однак майже всі зазначені мобільні телефонні номери не обслуговуються, а стаціонарні – не відповідають. Можна припустити, що обласні організації активностей не мають і сайт давно не оновлювали. 

Зараз сайт здебільшого наповнений новинами про діяльність Кличка як мера столиці та дублює його дописи із соцмереж. Останні кілька місяців майже всі матеріали так чи інакше стосуються коронавірусу. 

На наш дзвінок відповіли з Рівного, але жіночий голос повідомив, що це партійна організація “Європейської солідарності”, а “УДАРу” в Рівному вже немає.

А от на Закарпатті парторганізація “УДАРу” досі існує. На телефонний дзвінок відповів рядовий працівник осередку (саме так він назвав свою посаду) Михайло Вальо, який повідомив, що ані конференції не було, ані участі у з’їзді представники області не брали.

“Представників із Закарпатської області запрошують брати участь у з’їздах, але недавно не було. Це не до нас питання, це до центральних органів. Але з’їзду як такового я не…” – сказав Вальо.

Рух ЧЕСНО попросив у Володимира Бондаренка надати фотокопію списку учасників з’їзду. Він надіслав не лише фотокопію, а й протокол, де зазначено, що Вальо було обрано делегатом від Закарпатського обласного осередку “УДАРу” та ще й те, що він був присутній на з’їзді.

Бондаренко сказав, що мав телефонну розмову з Вальо й той підтвердив, що спілкувався з журналістом Руху ЧЕСНО напередодні, але розмова нібито була щодо партії “Європейська солідарність”, а не про “УДАР”. 

Рух ЧЕСНО має аудіозапис розмови з Михайлом Вальо, під час якої він запевнив, що з’їзду, де б обрали головою партії Віталія Кличка, не було, і йшлося саме про з’їзд “УДАРу”.

Рух ЧЕСНО попросив у Бондаренка фото зі з’їзду та конференцій у регіонах. Щойно редакція отримає фотодокази, ми додамо їх до публікації та оновимо статтю.

Нагадаємо, раніше секретар Київради Володимир Прокопів заявив, що має намір очолити київський обласний осередок “ЄС”, але його заяву про звільнення з посади секретаря ради так і не винесли на голосування, а Кабмін погодив звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА, проте його так і не звільнено.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539