Вихід з карантину: перший раз у клас – досвід Німеччини

0

У землі Баден-Вюртемберг (Німеччина), де я працюю, почався поступовий вихід із карантину.

Із загальних послаблень: вдома можна зустрічатися двома родинами, починають відкриватися ресторани на терасах, відкрили кемпінги, з 29 травня почнуть відкриватися деякі готелі і парки розваг, із 02 червня почнуть відкриватися фітнес-центри, деякі танцювальні та спортивні школи, все це із дотриманням відстані і гігієнічних правил.

У пасажирському транспорті і в магазинах треба носити маску.

Із середини червня і до нового навчального року дитячі садочки зможуть прийняти на неповний день до 50% дітей, чиїм батькам (обом) необхідно їздити на роботу, і про це надано довідку від роботодавця.

Мабуть, моєму молодшому, якому виповнилося 6 років, садочок у цьому році вже не світить, як і поки що не світить урочисте свято першого дзвоника у вересні.

Навчальний рік у нас зазвичай до 29 липня. 4 травня знов пішли у школу випускні класи.

18 травня у школу пішов і 4 клас, адже вони, так би мовити, випускний клас у початковій школі, і всі діти підуть у 5-ті класи у різних школах. 4 клас довчиться до червневих канікул 2 тижні кожного дня по 4 уроки .

Наприклад, у нас розвели всі 4-ті класи (a, b i c) так, щоб вони між собою не зустрічалися. Таким чином, 4а приходить на перший урок, 4b – на 3 урок, 4c – на другий урок. Крім того, кожний клас розділили на 2 групи, щоб у групі було не більше 15 дітей, у класі мають парти  мають бути розташовані із дотриманням відстані.

У туалет – по одному, школа мала нанести розмітку перед туалетними кімнатами. Школа має забезпечити мило, засоби дезинфекції та прибирання. У нас половина класу сидить у своєму кабінеті, інша половина класу – на поверх вище. Двоє вчителів на ці дві групи. Після двох уроків тільки вчитель переходить в інший кабінет. Перерва на вулиці та носіння масок у школі під час перерви – за рішенням кожної окремої школи.

У школі є тепер окремий вхід і вихід. Із уроків – тільки основні предмети: німецька, математика і “навколишній світ”.

Батьки дітей із групи ризику (або якщо у родині є родичі із групи ризику) можуть самі вирішувати, чи хочуть вони пускати дитину до школи.

Із листа директора до батьків: “педагогічний колектив школи не має на меті тестувати знання самостійно вивченого матерілу, наздогнати програму попередніх 8 тижнів або пришвидшено подати матеріал, що залишився до кінця року, ми продовжимо там, де зупинились у березні”.

Деякі батьки звернулись до директора із проханням залишити дітей на 2 рік. Насправді, в Німеччині це вважається нормальним, залишитись на другий рік, без стресу і депресії, кожен рухається у своєму темпі. Деякі вже дорослі часто навіть із вдячністю згадують той час, коли їм довелося повторити рік або перейти із гімназії у звичайну середню школу.

Директор школи повідомив, що спецільно через карантин дітей на другий рік залишати не будуть, всі нормально восени перейдуть у наступний клас. Якщо ж на початку наступного року з’ясується, що хтось із дітей майже не засвоїв матеріал попереднього класу, таку дитину за бажанням батьків можна буде спокійно перевести у попередній клас.

Із 15 червня у школу підуть 1-3 класи. Тоді навчання до кінця нвчального року буде проходити потижнево: тиждень – у школі, тиждень – вдома, також 4 уроки на день із зсунутим графіком, щоб класи не перемішувалися.

Чекаємо на наступні послаблення і нагадую, що ми писали вже про те, як Німеччина зустрічала Великдень у часи карантину.

Авторка: Юлія Меньша

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539