Які результати зустрічі в ОДА щодо приєднання Коцюбинського до Києва

0

Треба розуміти, що рішення про приєднання Коцюбинського до Києва має приймати парламент. Саме цей орган затверджує межі населених пунктів. Тобто це питання поза повноваженнями ОДА, яке має сформувати перспектвний план області і подати його для затврдження на Кабмін (це вже зробено і перспективний план затверджений).

Навіщо йти зокрема в ОДА щодо питання приєднання? Предстапвники ОДА беруть учать в селекторних нарадах Кабміну, беруть участь в засідання профільних підкомітетів парламенту, які можуть вирішити ці питання. Якщо переконати ОДА цифрами в тому, що ми неспроможні, то можна мати союзника і в профільному комітеті, і в Уряді,  в парламенті, який зможе це логічне рішення адвокатувати разом з громадою. ОДА не зацікавлене в тому, щоб ще 5 років до них ходили представники громади і випрошували ошти на функціонування ОТГ, бо вони мають діяти не точково, а спряти гармонійному розвику всієї області.

Хто представляв громаду і “владу” на зустрчі в ОДА

З боку громади, окрім мене, були обрана громадою у 2015 році селищна голова Ольга Матюшина, дві депутатки ради Олена Сокотюк, Олександра Куцан та мешканець селища Юрій Устіновський. В ОДА попросили напередодні визначии від громади 5 представників.

З боку самопроголошеної влали селища Коцюбинське був присутій депутат Сергій Даніш та депутат Ірпінської міської ради Богдан Слюсаренко. Обоє є представниками партії “Нові обличчя”.

Спроможність громади

Обговорбвалося питання спроможності громади. Ми роздали кожному графіки, які встигли підготувти до зустрічі. І я особисто публічно пропросила Сергія Даніша своєю рукою виправити будь-які неточності і спроєктувати бюджет селища на кожну з цих незакритих опцій.

Жодної цифри, крім того, що бюджет у нас буде близько 80 млн (складові росту невідомі) і нам вистачить на все – ми не почули.

Даніш запевнив, що бюджету вситачає на все, зокрема на освіту. І місць в наявних садках і школах нам всім вистачає, просто ті, хто возять в Київ вони хочуть більш якісні послуги. То це їх право.

Виходить, що у нас садки і школа з ліцеєм напівпорожні і просто чекають, коли ж діти повернуться з Києва в нашу інфрастуктуру. Головне, що я задала не один раз питання, скільки буде коштувати ще громаді утриманя 3 недобудованих садків. Тобто коли ми приймемо їх на баланс, нам доведеться платити кошти за утримання будіві, надбавки працівникам і т д. Тут конкретної цифри теж не озвучили.

Щодо того, куди буде їхати швидка і що буде з вторинною ланкою медицини – Даніш чітко окреслив, що це питаня його не цікавить. І в один голос з Слюсаренком сказали, що ніхто не забороняє мамам Коцюбинського возити дітей в Охматдит. Це наш вибір. Ну, вибір такий, як до прикладу у мене, коли я заплатила за страхову медицину, є далеко не в кожної бабусі в селищі чи навіть молодої сім’ї. Головне, що нам гарантоване Конституцією, це право на життя і здоров’я. І якщо людина, яка назавалася розпорядником бюджетних коштів, говорить про те, що її це не хвилює – це має бути маркером для громади.

Але прозвучало те, що і медики і освітяни мають достойні зарплати і надбавки. Дуже б цікаво з цього приводу послухати медиків та освітян. Я думаю, вони здивуються.

Зате у громади вже є такі стретегічні об’єкти, як сквери, навпроти яких “дівчата фотографуються” – це слова Даніша. І для самопроголошеної влади це нічого, що ці сквери зроблені за рахунок Біличанського лісу, незаконно, доріжки у тих скверах заливає дощ, а коріння дерев повністю перебите й вони з високою ймовірністю всохнути. Аби простояло до чергових виборів.

Словом, те, до чого в цьому питанні вийшло домовитися з ОДА, це що ОДА дасть нам економічні показники, по яким рахувалася спроможність громади. Коли ми їх проаналізуємо, ми зможемо дати інфомрацію і політикам, і коцюбинцям по тому, які нас чекають фінансові ресурси.

Тому ми чекаємо на ці документи, щоб далі продовжти адвокацію на рівні парламенту.

Авторка: Ірина Федорів, журналістка і мешканка селища Коцюбинське

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539