Яка спроможність Коцюбинської ОТГ і скільки прибуткового податку має громада?

0

Все ж таки яка сума ПДФО (прибуткового податку) сплачується в Коцюбинському  і на які гроші має жити громада, яка здебільшого працює в Києві?

Бюджет кожної громади складається з ПДФО – це прибутковий податок. Його сплачують ті, хто працює на території громади у розмірі 18%. Для того, щоб бюджет селища ріс, треба щоб росла і кількість робочих місць, і заробітна платня. Тоді частка ПДФО у бюджеті може збільшитися.

Наразі і “Нові обличчя” і, відповідно паспорт Коцюбинської ОТГ, який формували в ОДА на базі даних з Ірпеня, говорять, що ПДФО у нас буде дуже значним і зможе гарантувати самостійність.

Аби це перевірити, ми звернулися до Державної податкової служби. 

Згідно офіційної відповіді податкової, за 2019 рік підприємства Коцюбинського сплатили всього 24 млн ПДФО, 60% від чого залишилося в нашому бюджеті селища, це близько 14 млн. 

До речі, саме ця цифра зазначена як базова дотація в паспорті спроможності Коцюбинського у пункті 3.3 “базова дотація”.

Згідно офіційної відповіді КОДА в 2020 році надходження ПДФО мають зрости вдвічі, а місцеві ЗМІ пишуть, що аж втричі 33 млн. Це дані газети “Рідне Коцюбинське”, яка друкується за бюджетні кошти, до речі, за завищеною ціною.

Згідно даних ДФС в 1 кварталі цього року зібрано ПДФО по Коцюбинському 5,3 млн, нагадую, що лише  60% від цієї суми лишається громаді, але треба розуміти, що в 1 кварталі (січень-лютий-березень) ще майже не було скорочень через карантин, скорочення і безоплатні відпустки масово почались в квітні, але за півріччя ще нема зведених даних. Відповідно в кращому випадку на кінець року ми матимо 21 млн зібраного ПДФО, а 60%, які нам лишаться згідно бюджетного кодексу це близько 12 млн (торік було 14 млн), і це ні як не 33 млн, як обіцяє КСР і депутат Коцюбинської селищної ради від “Нових облич” Сергій Даніш і не як не 27 млн, як запланував фінвідділ Ірпеня і це те, що вони подали в КОДА і потім затвердили на Кабміні.

Цікаво щодо робочих місць за 2019 рік і за 1 квартал 2020 року.  В “спроможній” громаді їх було в 2019 році аж 1521 і збільшилося цього року лише на 65 робочих місць. Середня зарплата в середньому ЗМЕНШИЛАСЯ майже на  1 200 гривень. 

Відповідно незрозуміло, як запланували збільшення  надходжень ПДФО якщо кількість робочих місць майже не збільшилась і середня зарплата в “спроможному” смт Коцюбинському зменшилась.

ОДА вже написало листа, де повідомило, що була допущена “технічна помилка” під час калькуляції суми бюджету.

Але оновлені дані також не враховують реальні показники, які можна було отримати так, як це зробили ми, не в Ірпені, а в податковій.

Більше того, ось відповідь казначейства, яка дає реальні цифри. І депутати Коцюбинської селищної ради, в тому числі і Сергій Даніш, який надає публічно фейкові цифри, прекрасно знають, якими є реальні показники.

І це вже не кажучи про 3 300 дітей, який у паспорті загубили, бо у нас, як виявилося, жодна дитина не ходить в столичні садки чи школи.

Авторка: Ольга Матющина, обрана громадою селищна голова

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539