Яким буде бюлетень і хто стане депутатом? Моделювання на прикладі Коцюбинського

0

На місцевих виборах ви обираєте депутатів і голову ради. Саме вони вирішують, як використовуютсья невідновлювальні ресурси громади – земля, ліси, водойми, заплави. Також вони розподіляють бюджет на освіту, медицину, благоустрій.

Саме місцеві депутати вирішують, де буде багатоповерхова забудова, а де приватні садиби. Депутати місцевих рад вирішують, чи буде в школах безкоштовне харчування, групи подовженого дня, щомісячні надбавки для медиків, освітян. Так само вони вирішують, чи запускати їм комунальний транспорт, чи віддавати перевезення в приватні руки, коли громада має менше важелів впливу на ціноутворення і умови перевезеннь.

Для того, щоб отримати контроль над ресурсами у подальші 5 років, депутати, які мають бізнес в громаді, готові дати з бюджету гроші на пакети з гречкою, аби їх переобрали знову і вони могли в своїх інтересах розподіляти бюджет і невідновлювальні ресурси. Якщо виборці голосують за таку гречку – вони на 5 років позбавляють всіх можливості розвивати освіту, медицину, комунальний транспорт тощо.

Тому 25 жовтня треба йти на дільниці. Саме в цей день ви делегуєте представницькі повноваження на 5 років і маєте розуміти, які канидати пропонують програми і чи дійсно ці кандидати здатні ці програми виконувати.  

Але треба розуміти нові правила на виборах, аби знати, як розподіляться голоси виборців. І тут на прикладі тих партій, які вже оприлюднили своїх кандидатів по округам, ми вирішили провести моделювання.

Які партії можуть подолати 5%?

Перш за все в селищі вперше буде партійна система виборів. До ради потраплять ті партії, які наберуть понад 5% голосів. 

З огляду на те, що селище Коцюбинське вкраплене в територію міста Києва, то соціологія може корелюватися із результатами соцопитувань у столиці. Вересневі результати соціології окремо по Коцюбинському нам невідомі. Тому посилаємося на ті опитування, які відбулися в столиці.

Соцоілоги “Рейтингу”, як зазначають журналісти BBC, повідомляють, що лідерські позиції займає УДАР, який набирає майже 29%. Щодо “Слуг народу”, які заявили, що будуть балотуватися в селищі, але поки не дали ні команди, ні програми, то їхній рейтинг за останній місяць в столиці впав майже удвічі і наразі є меншим 11%. “Голос” має 6,5% і випереджає “Батьківщину”. 

“Нові обличчя” під час соціологічних досліджень не врахрвували в соцопитуваннях столиці та у області, бо партія у поріврянні з 2015 роком суттєво втратила свої позиції, її члени перейшли до інших політсил. “Нові обличчя” не балотуються в облраду і не висували свого кандидата на посаду голови селища Коцюбинське. По суті головним регіоном, де партія буде вести своїх людей буде Приірпіння і депутати цієї партії вже активно займаються гречкосійтвом за бюджетні кошти, щоб хоч якось втримати позиції в регіоні.

Скільки це 5% голосів для селища?

Якщо прийде умовно близько 50% виборців, то це приблизно 5 000 голосів. Всього виборців у селищі дещо більше 10 000. Отже, 5 % це 250 голосів. Не так вже й багато. По суті треба щоб кожен кандидат, а їх 26, приніс партії щонайменше 10 голосів на окрузі. Тобто подолати 5% бар’єр більше, ніж реально для всіх, хто буде вести агітаційний процес.

Хто може стати депутатом?

Якщо партія долає 5% бар’єр, то депутатом стає гарантовано 1 номер. А далі голоси розподіляютсья між іншими 25 кандидатами. І тут питання як.

Оскільки вже відомі кандидати партії УДАР та “Голос” зробимо два моделювання. Одне на прикладі УДАРу, інше на прикладі “Голосу”.

У селищі буде вже не 26 округів, як раніше було, а лише 4. Найбільшим є округ по один з боків залізниці, де є приватний сектор. Це округ № 1. Сюди увійшла вся половина селища – приватний сектор та всі багатоповерхові будинки по цей бік колії. На цьому окрузі зробимо моделювання на прикладі УДАРу.

Отже, на цей найбільший округ припадає 10 мандатів. Тобто ця половина селища може мати 10 представників у раді. Своїх кандидатів на цьому окрузі УДАР вже заявив, що свідчить про прозорість списків і готовність дати їх для аналізу громади. 

Виборцю треба буде ставити галочку в полі партії та позначати номер кандидата.

Якщо рейтинг УДАРу приблизно 30%, тобто тут політчина сила може взяти десь 30%, звісно, що все залежить від роботи кандидатів з виборцями, які можуть сприяти тому, що їхній рейтинг виросте. Давайте змоделюємо ситуацію, коли в УДАРу на цьому окрузі є достатньо голосів, щоб отримати 3,5 мандати. Хто їх отримає?

Їх можуть отримати перші три номери, які йдуть на цьому окрузі від полічтиної сили. А це мешканці цього округу – Олена Сокотюк, Владислав Журавель та Ігор Чижевський.

У якому випадку Олександра Куцан, яка йде 5 номером у списку, може отримати мандат? Перший варіант, якщо партія на цьому окрузі отримає 50% голосів, тоді може вистачити на 5 мандатів. Другий варіант, якщо Куцан сама як кандидатка набере голосів достатньо, щоб подолати виборчу квоту – а це 25%. Скільки це голосів і як рахується виборча квота? 

Треба голоси за партії, які подолали 5% бар’єр поділити на 26 мандатів. Уявімо, що з 5 000 виборців, 4800 віддали голоси за партії, які подолали 5% бар’єр. 

Отже 4800 ділимо на 26. Буде 184 голоси. 25% від цієї кількості складає 46 голосів. Тобто ті кандидати, які візьмуть більше 46 голосів можуть претендувати у своїх партіях на те, що вони подолають виборчу квоту. На минулих виборах Олександра Куцан та Наталія Пилипенко були лідерами на округах, які були значно менші, і взяли більше 100 голосів. Таким чином подолати виборчу квоту цілком реально.

Якщо це станеться, то Куцан буде першою під час розподілу мандатів від УДАРу на цьому окрузі і відповідно мандати отримають Куцан, Сокотюк, Журавель. Тобто той, хто отримав більше голосів у незалежності від номеру, мають право отримати мандат. 

Що відбувається з “половинкою” мандату. Ці “нерозподілені залишки” на кожному окрузі сумуються. Тепер уявіть, що в УДАРу на 4 округах є нерозподілені залишки для ще 3 депутатів у раду. Таким чином ці нерозподілені залишки переходять не на округи, а на загальний список і тут важливо, кого партія включила в першу десятку. 

Яка ж перша десятка списку УДАРу?

Ольга Матюшина – перший кандидат, # 2 Олена Сокотюк (перший номер на своєму окрузі), # 3 Владислав Журавель (другий номер на своєму окрузі),  # 4 Володимир Колесніченко (перший номер на своєму окрузі), № 5 Василь Циганенко (9 на окрузі приватний сектор – Меблева, Лісова), № 6 Наталія Пилипенко (перший номер на своєму окрузі), # 7 Ігор Чижевський (третій номер на своєму окрузі), № 8 Олена Етенко (другий номер на дільниці в Будинку культури), # 9 Юрій Устіновський (четвертий номер на окрузі приватний сектор – Меблева, Лісова), #10 Іван Норінчак (перший номер на окрузі 18 школи). 

Отже, у випадку, коли перший номер Ольга Матюшина стає мером, і залишається 3 нерозподілені мандати із залишків на 4 округах, то вони перейдуть до мешканця Лісової Василя Циганенка (він з першого округу, але його номер в бюлетені стоїть 9), мешканка ЖК “Атлант” Олени Етенко (вона 2 на окрузі) та мешканець Меблевої Юрія Устіновського (він 4 на окрузі).

Таким чином у депутати можуть потрапити і ті, хто набрав достатньо багато голосів, і перші номери у списку на окрузі і ті, хто входять в першу десятку списку. Це система, яка спонукає до внутрішньої конкуренції і змагальності за голоси не лише з іншими партіями, але й між членами однієї команди.

Далі наводимо моделювання на прикладі “Голосу”

Якщо “Голосу” до прикладу, вдається підвищити рейтинг і загітувати за своїх кандидатів десь 10% людей, то це буде приблизно 450 голосів. 10 % дають можливість отримати під час розподілу десь 3-4 мандати, але, безумовно агітаційний процес може підсилити стартові позиції кандидатів. З огляду на те, що першими номерами по округах є ті, хто входить у першу п’ятірку загального списку, то в них є всі шанси бути обраними.

Першою п’ятіркою в списку “Голосу” йде мешканець ЖК “Атлант” Сергій Бовкун, юристка Наталія Коломієць, мешканка приватного сектору та економістка Оксана Вдовцова, мешканець Лісової освітянин Вадим Зінчук та мешканець ДОЗу Роман Мініч.  

 

У інших кандидатів від “Голосу” по округам теж є всі шанси потрапити в раду, якщо вони будуть активні й вестимуть атвину кампанію і подолають 25% виборчої квоти на окрузі. Нагадуємо, це понад 46 голосів.

Для розуміння, на виборах 2016 року кандидати команди Матюшиної, які тоді йшли самовисуванцями, ботак дозволяла система,  набрали майже 40% голосів, кандидати команди “Нові обличчя” набрали приблизно 30% голосів. Але за рахунок того, що тоді не було партійної системи, ці голоси на округах не сумувалися і не впливали на загальний рейтинг. Відповідно були ті члени команди селищного голови, які відстали на кілька голосів від переможця на окрузі. Враховувалися переможці навіть з відривом у 2-5 голосів. Наразі в Коцюбинському вперше будуть проходити вибори за партійною системою, що дозволяє не втратити, а акумулювати командам голоси по округам і таким чином збільшити представництво в раді тих сил, які задекларували виконання програм і демократично представили команди.

На цих виборах партії повинні подавати свої програми розвитку громад. Виборці повинні з ними ознайомитися, аби розуміти, як далі житиме громада і який розвиток вони готові підтримувати. А головне треба співставляти, чи дійсно ті, хто декларують щось в програмах виконували і підтримували цей стратегічний план розвитку останні 5 років.

Авторка: Ірина Федорів, журналістка і мешканка селища

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539