Коцюбинське на сквери, паркани та бювети витратило перед виборами понад 9,6 млн

0

У рік пандемії, коли керівництво розумних громад відмовляється  від скверів й лавок, а дехто навіть від новорічних ялинок, щоб заощадити кошти на медицину – Сергій Даніш (“Слуга народу”) та його команда (“Слуга народу” + “Нові обличчя”) вирішили у рік виборів зробити традиційне бюджетне гречкосійство.

Майже 4 млн пішло на сквери,  на озеленення на вул. Бакала, яке потім потребує догляду і поливу, пішло 1,6 млн і дещо менше ніж півмільйона на паркани, а з усім іншим “озелененням” це буде майже 2,2 млн. Бювети обійшлися у понад 0,7 млн грн. Це суми, які підтверджені офіційною інформацією, яка наявна в публічному доступі для аналізу громади. І такі суми витрачені при тому, що бюджет селища дефіцитний і на основні витрати коштів бракує.

Сплачувалися ці мільйони з рахунків комунального підприємства, яке по суті є банкрутом. Це можливо, якщо давати УЖКГ “Біличі” безповоротну фінансову допомогу з бюджету селища, куди ми платимо податки.

На сквери майже 4 млн

Перед виборами Сергій Даніш і його команда, яка балотувалася в депутати займалися піаром на бюджетних коштах. Вони ходили по дворам і розповідали, що зроблять сквери.

По суті це найлегший піар за бюджетні гроші, який дозволяє перерахувати мільйони підрядникам, які дуже швидко зроблять сквери, аби виборці проголосували як треба.

У цей час недофінансованими залишаються медицина, освіта, самостійна Коцюбинська ОТГ не має свого комунального транспорту, щоб регулювати ціни на проїзд. 

Ось до прикладу сквер на вул. Меблевій. На нього витратили більше 1,3 млн.

І зараз мешканці Меблевої бідкаються, чого за тепло такі великі суми їм нараховують. А все просто – гроші витратили на сквер, а  тепловтрати не мінімалізували. Ось поряд із сквером є місце, де сніг швидко тане після того, як випав. Тут проходить траса теплоподачі на будинки.

Хто платить за те, що тане сніг біля скверу? Мешканці, які промовчали і не виступили проти того, щоб їхні податки не витрачали так безглуздо.

Скільки коштували “бювети”?

Крім скверів, які за часів пандемії точно не є нагальною потребою громади, – облаштовували ще й бювети. Сумарно на них витратили понад 713 тис грн.

Як вже писав мешканець Меблевої Ігор Чижевський, у бюветах пропадає вода тоді, коли й в будинках. Тобто джерело водопостачання те ж саме і навіть якщо разово поставили фільтри – то хто їх далі мінятиме? УЖКГ “Біличі”, яке банкрут? Чи заміну фільтрів поклали на мешканців, щоб вони за це платили кошти? Вже не кажучи про те, що влаштування бюветів слід було здійснювати з урахуванням лабораторних досліджень. Щойно побудовані бювети можна  вводити в експлуатацію тільки після їх обстеження працівниками СЕС та заповненням санітарно-гігієнічного паспорта, термін дії якого продовжується щороку. 

Мешканці Атланту 2 на Пономарьова, де  бювет облаштували на місці будівельного туалета, вимагали від представника влади показати результати проведених лабораторних аналізів. Єдине, що отримали фізико-хімічні показники, але враховуючи ситуацію із забрудненням води в селищі та розміщенням бювету, потрібно було зробити  мікробіологію (наявність коліформ, е.coli, ентерококів) та радіологію. Проби води мають відбиратися представниками СЕС раз на три місяці, а не працівниками місцевого жека. На табличках біля бювета повинна бути розміщена інформація щодо хімічного складу води і контактний телефон обслуговуючої організації.

А тим часом взимку рвуться старі комунікації, які треба терміново замінювати капітально, а їх вкотре латають, бо гроші пішли на те, на фоні чого можна сфотографуватися, не дивлячись на їх сумнівну якість.

Озеленення: хто ж озеленився?

Так, селище теж має і може бути доглянутим. Але не в такий спосіб, як це відбувається зараз. Наразі ми колосальні гроші витратили на озеленення, яке було фотозоною для політиків “Слуг народу” та “Нових облич” на виборах, а можна було б поремонтувати теплицю і там вирощувати саджанці. Про це мешканці селища просили у своїй петиції. Але ж кому потрібно, щоб у школі було цікавіше вчитися, а селище при цьому заощадило кошти на посадковому матеріалі.

Так озеленення вул. Бакала коштувало всім нам перед виборами понад 1,6 млн. 

Окрім цього ви віддали ще понад 235 000 грн на озеленення. Загалом буде 2,1 млн. Це недопустима розкіш при дефіцитному бюджеті, проте, вже на цей рік закладено більше ніж 0,5 млн. гривень на озеленення. Відсутність дренажних подушок та поливу, а також висаджування саджанців в жаркі літні місяці призводить до їх масового всихання. Гроші на вітер, озеленення-нуль.

Пам’ятаєте рулонну траву, яка дуже треба була як фотозона, коли “Нові обличчя” відкривали залізничний перехід, який виборола мешканка Лісової Марина Марусич. Так от те, на що витрачали шалені гроші просто згоріло на сонці. 

Тоді з наших податків ще вгатили силу силенну грошей в озеленення біля Будинку культури. Це теж було джерелом піару депутатів на бюджетній гречці. Так от за рік до виборів озеленення нам обійшлося у майже 720 000 грн. На озелененні можна “відмити” немалі кошти.

У 2019 році депутатка Олександра Куцан писала про те, що на озелененні озеленився той таки ФОП Матей. 

Майже півмільйона на паркани

УЖКГ “Біличі” не забуло витратити кошти і на паркани майже півмільйона гривень.

Паркани закуповують перед виборами з наших кошті регулярно для піару депутатів. За ексрегіонала Вадима Садовського на підприємство його сім’ї виділили понад 100 000 грн.

Інших речей на чому піаритися і що було б більш корисне і доцільне для громади – не можуть придумати. Те, скільки з наших коштів заплатили за паркани – майже дорівнює вартості маршрутки “Богдан”. Але кому цікаво створювати своє АТП, впливати на ціни на ринку перевезень або інвестувати в розвиток медицини в часи пандемії. Паркани – це дуже важливе вкладення наших коштів, які має принести свої результати – перемогу на виборах, бо за бюджетну гречку проголосують і дадуть право депутатам “Слуг народу”, “Нових облич” та “Європейськї солідарності”, яка в Коцюбинському діє синхронно з партією центральної влади, дерибанити бюджетні кошти і контролювати землевиділення.

Ті ж паркани, що зробили перед попередніми виборами, прибирають і вони гниють на території УЖКГ “Біличі”.

Хтось із Вас уявляє, щоб він для своєї хати купував паркани, коли немає інших пріоритетних речей, та ще й замінював цей паркан через кілька років, щоб було чим вихвалятися перед сусідами.

Скільки ж коштував кожен голос за Даніша бюджету УЖКГ “Біличі”? Якщо розділити 7 232 399,38 грн на кількість виборців, які підтримали Даніша (2660 голосів), то результат такий – за один голос віддали з бюджету приблизно 2 718 грн.

А це ще без коштів на матдопомогу, яка обійшлася бюджету у 2,4 млн, і без коштів на газету, яка піарила провладних депутатів. “Громада Коцюбинського” вже писала про те, що на друк газети “Рідне Коцюбинське” з бюджету пішло понад 30 тис грн, але загальна сума за всю кампанію склала – 118 500 грн і друкувала газету фірма з орбіти команди ексмера Ірпеня Володимира Карплюка.

Тоді один голос за Даніша коштував нам всім десь 3 610 грн грн.

Якщо ж поділити цю суму на кількість мандатів у раді, які отримали завдяки бюджетній гречці “Нові обличчя” (1365 голосів на виборах 25 жовтня) та “Слуги народу” (649 голосів на виборах 25 жовтня), то 1 мандат нам обійшовся у понад 685 тис грн.

І ця графіка показує, що голоси “Нових облич” чітко перетекли в голоси “Слуг народу” на рівень облради. Це і були домовленості нардепа Олександра Дубінського з командою Карплюка. Вони віддали їм Коцюбинське, щоб отримати сітки Карплюка на область. І там сформувати з “Батьківщиною”, яка дерибанить Біличанський ліс і з ОПЗЖ коаліцію.

І тепер на рівні Коцюбинського доступ до безглуздих витрат бюджету має команда Карплюка, яка отримала франшизу “Слуг народу”, а на рівні області – “Слуги народу”.

І от тепер постає логічне питання, за які кошти буде втілюватися обіцяне громаді і що у нас з освітою, медициною, транспортом – проблемами більше нагальними, ніж сквери, паркани і лавки?

От на це питання відповіді наразі немає.

Авторка: Наталія Пилипенко, депутатка Коцюбинської селищної ради (УДАР)

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539