Родина з Ірпеня виграла справу в суді проти росії

0

Ірпінський міський суд підтримав позовні вимоги родини з Ірпеня, якій внаслідок терористичних дій росії знищили їхнє майно – будинок, автомобілі та їхній бізнес — СТО. Про це “Громада Приірпіння” дізналася, проаналізувавши рішення судді Олени Чернової. Суд витребовує у відповідача, в особі посольства росії, майже 265 тисяч євро та більше 3,5 млн грн матеріальної шкоди та 120 тисяч євро моральної шкоди на користь батька та сина, які були співвласниками житла.

Рішення набрало законної сили, оскільки відповідач не подав апеляцію.

25 лютого 2022 року, наступного дня після того, як ворожі війська з’явилися поблизу Гостомельського аеропорту, як свідчать позивачі, родина вирішила виїхати в більш безпечне місце на захід України.

“Шлях був складний, їм доводилося сидіти в підвалах у знайомих Київської області якийсь час, щоб виїхати. Лише 13 березня вони опинилися у відносній безпеці на Закарпатті”, – йдеться в рішенні суду.

14 березня 2022 року родина з Ірпеня дізналася, що цього дня їхній будинок повністю зруйнували російські військові під час окупації міста. За словами одного з потерпілих, цей будинок родина будувала самотужки, протягом багатьох років. З його слів, 20 років на цій ділянці у гаражі працювало СТО, яке було джерелом доходів родини.

Наприкінці травня позивачі отримали статус внутрішньо переміщених осіб вже за місцем проживання у зв`язку з повною втратою житла.

Суд встановив, що позивач отримав документи, які підверджують, що будівля в аварійному стані і підлягає знесенню. За інформацією, викладеною на сайті Єдиного реєстру судових рішень, причиною пожежі в будинку стало потрапляння боєприпасів та їхніх уламків внаслідок активних бойових дій.

Відповідно до Акту про пожежу від 03 червня 2022 року комісія, створена Ірпінською радою, встановила, що “знищено житловий будинок повністю по всій площі 456,7 кв.м. з меблями та речами домашнього та побутового вжитку, майно, що знаходилося в будинку; Літню кухню-гараж по всій площі 52 кв.м. із електроінструментами, речами побутового та домашнього вжитку, автомобіль марки Honda; гараж на всій площі орієнтовно 20 кв.м. із майном та речами, що знаходилися в середині, електроінструмент, речі побутового та домашнього вжитку; автомобіль Linkoln”.

З огляду на ці обставини, позивачі вимагали загалом 120 000 євро моральної шкоди, майже 265 тисяч євро майнової шкоди та більш ніж 3,5 млн грн матеріальної шкоди за втрачене майно, що знаходилося у знищеному будинку та гаражі.

Наприкінці весни Ірпінсьський міський суд задовольнив повністю позовні вимоги.

Фото з судового рішення

“Відповідач, посольство російської федерації, будучи належним чином повідомленим про місце, дату та час розгляду справи, правом надання відзиву на позов не скористався, на судове засідання представник відповідача не прибув, про причини відсутності не повідомив. Жодних пояснень з приводу позовних вимог або заперечень на позовні вимоги в будь-якій іншій формі від відповідача на адресу суду не надходило”, – йдеться в повідомленні на сайті Єдиного реєстру судових рішень.

У судовому засіданні було досліджено, що діями з боку російської федерації було порушено гарантоване ст. 41 Конституції України право власності позивачів. Тобто безпосереднім суб`єктом, внаслідок дій якого позивачу завдано шкоди, є рф.

Сам факт збройної агресії рф проти України є причиною виникнення ситуації, за якої позивачі понесли істотні збитки та змушені відстоювати свої порушені відповідачем права в судовому порядку.

Враховуючи вищенаведене, суд приходить висновку, що позивачами доведено обставини, на які вони посилаються як на підставу позовних вимог, а тому їхні вимоги є обґрунтованими та такими що підлягають задоволенню у повному обсязі, та стягує з рф на користь співвласників будинку зазначені в позовній заяві суми.

Адвокат Євген Федоренко, який спеціалізується на темі компенсації за зруйноване житло, в інтерв’ю “Суспільне новини” розповідає про механізм витребування коштів у відповідача, а саме в росії. За його словами, поверненням коштів буде займатися міжнародний суд в Гаазі. Та перед тим кожен постраждалий від дій держави-агресора може подавати позовну заяву до місцевих судів.

“Рішенням місцевого суду буде вже встановлений факт – що вам нанесено саме на таку суму пошкодження, і саме цю суму вам необхідно буде відшкодувати. Ці документи будуть додаватись до міжнародного суду і враховуватись при прийнятті ним цього рішення”, – говорить Євген Федоренко.

Також адвокат вказує необхідний перелік документів та доказів для судового засідання:

– Документи на право власності;

– Висновок експерта;

– Фото до зазнання житлом пошкоджень;

– Фото наслідків;

– Документи, які надають правоохоронні органи та ДСНС.

Нагадаємо, Києво-Святошинський суд заочно засудив до 12 років позбавлення волі двох військовослужбовців російської федерації – Баяхсалана Шультумова та Павла Аганаєва за знущання над мешканцями села Бузова під час окупації села російськими військовими на початку березня 2022 року. Їх визнали винними у порушенні законів і звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Цей матеріал є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створений у партнерстві з JusticeInfo.net – Fondation Hirondelle.

 

Головне фото: Знищені будинки в Ірпені. Телеграм Олександра Маркушина

Авторка: Олена Жежера

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539